Skip to main content

Δ. Ανδριόπουλος (Dimand) στο Naftemporiki ΤV: Το ξεκίνημα, τα εμβληματικά έργα και τα μυστικά επιτυχίας

Πηγή φωτ. Dimand

O CEO της Dimand μιλά για τη διαδρομή της εταιρείας, για τα εμβληματικά project που φέρουν την σφραγίδα της και τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια που «τρέχει». «Οι μικρές επιτυχίες οδηγούν στα μεγάλα έργα, αν έχεις την υπομονή να πας στη μεγάλη πορεία» αναφέρει μεταξύ άλλων

Τη «συνταγή» επιτυχίας που καθιέρωσε την Dimand στους κορυφαίους παίκτες του κλάδου της ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα μοιράστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Ανδριόπουλος στην εκπομπή «Ανταλλακτήριο Ιδεών» του Λάμπη Ταγματάρχη που έκανε πρεμιέρα στο Naftemporiki TV. Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδριόπουλος μίλησε για τη διαδρομή της εταιρείας, για τα εμβληματικά project που φέρουν την σφραγίδα της και τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια που «τρέχει», ενώ εκμυστηρεύτηκε και στιγμές της προσωπικής του πορείας στο επιχειρείν.

Με φόντο το νέο περιβάλλον προκλήσεων που συνθέτουν η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις ο κ. Ανδριόπουλος παρομοίωσε την εταιρεία με «παγοθραυστικό» που έχει μάθει να επιβιώνει μέσα από τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις.

«Από τη στιγμή που ενεργοποιήσαμε την Dimand τον Δεκέμβριο του 2004 μέχρι σήμερα έχει μεγαλώσει οργανικά μέσα από προκλήσεις και δυσκολίες. Το 2005 η συνεταίρος, συνιδρύτρια και γυναίκα μου διαγιγνώσκεται με μία σπάνια νόσο και μετά από δύο χρόνια πεθαίνει. Στο ξεκίνημα της εταιρείας, στα σπάργανα, ήμασταν 12 και ένας από τους συνιδρυτές φεύγει από τη ζωή μέσα στα δύο πρώτα χρόνια. Παίρνουμε μία ανάσα, το 2008 έρχεται η Lehman, το 2010 η ελληνική κρίση, το 2011 οι τράπεζες δεν έδιναν δάνεια – πήγαμε να πτωχεύσουμε -, το 2015 τα capital controls, το 2016 και 2017 ήταν δύσκολα, το 2020 ήρθε η πανδημία, τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία που άνοιξε έναν καινούριο κύκλο δυσκολιών» ανέφερε χαρακτηριστικά, απαριθμώντας τα εμπόδια που κλήθηκε να υπερβεί η Dimand.

«Νιώθουμε ότι έχουμε τα χαρακτηριστικά ενός παγοθραυστικού, το οποίο κινείται αργά, έχει μάθει να σπάει τον πάγο συντεταγμένα και να επιβιώνει από απανωτές κρίσεις» πρόσθεσε, συμπυκνώνοντας τη φιλοσοφία της εταιρείας στο τρίπτυχο «κοινή λογική, ομαδική δουλειά, εμπιστοσύνη».

«Σας θυμίζω ότι πριν από μερικούς μήνες πήραμε την απόφαση να βάλουμε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο όταν όλοι μας έλεγαν ότι είναι η ακατάλληλη στιγμή. Επειδή είχαμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και αυτοπεποίθηση στην εταιρεία το κάναμε και πήγαμε καλά» σημείωσε.

«Η εμπιστοσύνη των πελατών κερδίζεται μέσα από επιτυχίες»

Σε ό,τι αφορά το πώς η εταιρεία κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς ο κ. Ανδριόπουλος παρατήρησε: «Αποπνέουμε εμπιστοσύνη, δεν εμφανίζομαι εγώ ως μάγος, εμφανίζεται μία μεγάλη ομάδα σε ό,τι κάνουμε και έχουμε την υπομονή ως ομάδα να περιμένουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας. Η εμπιστοσύνη των πελατών κερδίζεται μέσα από επιτυχίες, από τη φήμη που δημιουργείς, την καθαρότητα με την οποία δουλεύουμε».

Για τον Πύργο του Πειραιά

Πηγή φωτ. Dimand

Εστιάζοντας στα project της αναγέννησης εμβληματικών κτιρίων που «τρέχει» η εταιρεία και ειδικότερα στην ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά σημείωσε πως το έργο αναμένεται να τελειώσει τον Οκτώβριο του 2023. Κληθείς να σχολιάσει τις δυσκολίες του εγχειρήματος παρατήρησε πως «η μαγεία της κοινής λογικής λύνει όλες τις δύσκολες εξισώσεις».

«Ο αστικός μύθος έλεγε ότι γέρνει και ότι δεν γίνεται. Μα είναι δυνατόν αυτό το κτίριο επί 47 χρόνια να έχει περάσει όλα τα τεστ από τους μεγάλους σεισμούς της Αθήνας, να έχει φτιαχτεί από τον καλύτερο στατικό μελετητή της εποχής, να βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού και να ισχύουν αυτά;» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για το κτίριο του «Μινιόν»

Περιγράφοντας τα σχέδια της εταιρείας για το «Μινιόν» ο κ. Ανδριόπουλος είπε πως η εταιρεία θα ξεκινήσει την επανακατασκευή του εντός του Νοεμβρίου με σκοπό στα τέλη 2023 να το επαναλειτουργήσει ως κτίριο μικτών χρήσεων που θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και γραφεία.

«Το Μινιόν είχε μια εξαιρετική πορεία στα καλά του χρόνια, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα της Ευρώπης και έπειτα – όταν είχε τις ατυχίες με τις φωτιές και την πτωτική πορεία που ακολούθησε – έμεινε ένα κουφάρι. Εμείς όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός πώλησης ενδιαφερθήκαμε λόγω θέσης, μεγέθους και ιστορίας. Αφού το αποκτήσαμε – πλειοδοτώντας στον διαγωνισμό με άλλες 5 εταιρείες – μετά αντιληφθήκαμε ότι δεν είχαμε αγοράσει ένα κτίριο ή οικόπεδο αλλά ένα κομμάτι της συναισθηματικής και οικονομικής ιστορίας του τόπου».

«Δεν θα το κάνουμε ξενοδοχείο, δεν πιστεύουμε ότι η Αθήνα πρέπει να γίνει ένα τουριστικό λούνα παρκ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κτίριο που θα πηγαίνουν άνθρωποι να εργάζονται την ημέρα να διασκεδάζουν το βράδυ και ενδεχομένως διαμερίσματα μονίμων κατοίκων» πρόσθεσε.

Για το ΟΠΑΠ Arena

Πηγή φωτ. Dimand

Για το γήπεδο της ΑΕΚ «ΟΠΑΠ Αrena» δήλωσε πως την ημέρα των εγκαινίων εισέπραξε σωρευτικά όλη την ικανοποίηση για τα 9,5 χρόνια της ενασχόλησής του με το έργο. «Οι σημαδιακές στιγμές, οι δύσκολες στιγμές εκείνη την στιγμή έγιναν μετουσίωση σε ένα πολύ ευχάριστο συναίσθημα, όταν είδα 31.000 ανθρώπους και πλέον να το απολαμβάνουν, άλλους να κλαίνε, άλλους να θυμούνται τους πατεράδες και τους παππούδες τους» είπε.

Οι αστικές αναπλάσεις και η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των αστικών αναπλάσεων είπε ότι «ήταν μία ιδέα που ξεκίνησε στο μυαλό μας το 2015». «Είπαμε με φυσικό τρόπο ότι εκτός από το κτίριο θέλουμε να επηρεάσουμε θετικά και τη γειτονιά, να έχει καλύτερα πεζοδρόμια, καλύτερο φωτισμό. Υπήρχαν – είδαμε – ευρωπαϊκά χρήματα και οι δήμοι δεν είχαν τρόπο για να τα πάρουν. Εμείς εκπονούμε μελέτες υπό τη διεύθυνση των δήμων και τις δωρίζουμε – όπως έκανε η ΑΕΚ δωρέα τις μελέτες της υπογειοποίησης και έγινε ένα έργο 13 εκατομμυρίων. Αυτό κάναμε και έτσι αρχίσαμε να βλέπουμε όχι μόνο το κτίριο, αλλά και την περιοχή».

Για την Αθηναϊκή Ριβιέρα είπε ότι «με την Περιφέρεια και τους οκτώ Δήμους εκπονήσαμε μία μελέτη του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου, αυτό το έργο μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και το έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ». «Με μία πρωτοβουλία ιδιωτική που ξεκίνησε από εμάς και συμμετέχουν και άλλες εταιρείες – που έχουν έργα στο παραλιακό μέτωπο – θα αποκτήσει η πόλη τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια ένα μοναδικό ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο που θα την βάλει στον ευρωπαϊκό χάρτη» τόνισε.

Η οικογενειακή επιχείρηση στην Πάτρα και τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

Ο κ. Ανδριόπουλος μίλησε και για τα παιδικά του χρόνια, τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, την πορεία του στο επιχειρείν και τις επιλογές που τον ανέδειξαν σε μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο ελληνικό real estate.

«Γεννήθηκα στην Πάτρα, είμαι απόφοιτος Λυκείου. Όταν έδινα εισαγωγικές εξετάσεις είχα ένα ατύχημα, μετά θέλησα να έχω δικά μου χρήματα, δεν σκέφτηκα να ξαναδώσω. Έτσι έμεινα με το απολυτήριο Λυκείου και το ακαδημαϊκό μου κενό φρόντισα να το αναπληρώνω διαβάζοντας και μελετώντας. Ο πατέρας μου ήταν έμπορος ζαχαρωδών προϊόντων. Άρα από παιδί πήγαινα και δούλευα στις διακοπές στο μαγαζί μοιράζοντας ζαχαρώδη στα περίπτερα της Πάτρας. Η πρώτη μου δουλειά μετά τον στρατό ήταν σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών ενός θείου, όπου ανακάλυψα για πρώτη φορά ότι είμαι πωλητής, ότι αν είχα το προϊόν μπορούσα και το υποστήριζα και έπειθα τον πελάτη» ανέφερε.

«Οι μικρές επιτυχίες οδηγούν στα μεγάλα έργα»

«Μεγαλώνοντας σε μία σε μία σταθερή οικογένεια και κάνοντας λελογισμένα βήματα απέκτησα την αυτοπεποίθηση κάνοντας μικρές επιτυχίες που είχαν αναγνώριση. Οι μικρές επιτυχίες οδηγούν στα μεγάλα έργα αν έχεις την υπομονή να πας στη μεγάλη πορεία και δεν βιάζεσαι» πρόσθεσε.

«Βρέθηκα σε αυτή τη δουλειά από ατύχημα»

Όσο για το πώς βρέθηκε να ασχολείται με την ανάπτυξη ακινήτων ο ίδιος δήλωσε: «Ήταν ένα ατύχημα το πώς βρέθηκα σε αυτή τη δουλειά. Ήμουν στη ναυτιλία έχοντας ζήσει μία εκπληκτική επιχειρηματική εμπειρία. Ήταν όνειρο ζωής τότε – το 1997 – να κάνω μία παύση και το έκανα. Ένας κοινός φίλος με γνώρισε στους τότε μετόχους της Ελληνικής Τεχνοδομικής, οι οποίοι ήθελαν έναν άνθρωπο που να μην είναι μηχανικός για να τους φτιάξει μία εταιρεία real estate…. Ξεκίνησα μεθοδικά και σε 6 μήνες είχα αρχίσει να αντιλαμβάνομαι πώς λειτουργεί αυτός ο χώρος» δήλωσε.

Η ιστορία πίσω από το όνομα της εταιρείας

Όσο για την επωνυμία Dimand ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε πως η ιδέα ήταν των γιων του, όταν στη διάρκεια οικογενειακών καλοκαιρινών διακοπών σε ηλικία 11 και 9 ετών τού πρότειναν να φτιάξει μία εταιρεία δίνοντάς της τα αρχικά των ονομάτων τους (Δημήτρης και Ανδρέας). «Μου άρεσε, το κατοχύρωσα και μετά το ενεργοποιήσαμε» σημείωσε.

Naftemporiki TV

Λελογισμένο ρίσκο

Ερωτηθείς για το πόσο ρίσκαρε στην επιχειρηματική του πορεία ο CEO της Dimand απάντησε: «Οι δουλειές όλες που έκανα εμπεριείχαν το ρίσκο, το λελογισμένο ρίσκο. Μου αρέσει να παίρνω ρίσκα που τα έχω μετρήσει πριν και αυτά είναι που με προστάτευσαν από ατυχήματα. Είχα αποτυχίες, έκανα λάθη, έμαθα, αλλά έχω μάθει να παίρνω ρίσκα. Γι΄αυτό και άλλαξα πολλές δουλειές στη ζωή μου».

Η καθημερινότητα και η αγάπη για την άθληση

Ο κ. Ανδριόπουλος μοιράστηκε και ορισμένες πτυχές τις καθημερινότητάς του σημειώνοντας ότι «μία καλή ημέρα ξεκινάει με τρέξιμο, γυμναστική, περπάτημα στο βουνό ή τένις». «Ξυπνάω γύρω στις 7.30, έχοντας κοιμηθεί 8 ήρεμες ώρες συνήθως, γιατί κοιμάμαι νωρίς, οπότε μου αρέσει το ξεκίνημά μου να είναι με γυμναστική και άθληση…Φτάνω στο γραφείο μεταξύ 9.30 και 10.00 για να αποφύγω την κίνηση, δουλεύω 7 με 8 παραγωγικές ώρες και θέλω να γυρίζω νωρίς στο σπίτι μου, να έχω την προσωπική μου ζωή να κάνω κοινωνικά πράγματα. Δεν θέλω να είμαι υπόδουλος της δουλειάς, θέλω να μπορώ να χειρίζομαι τη δουλειά» ανέφερε.

«Έχω ένα σύστημα που μπορώ και παρακολουθώ 15 έργα σε υλοποίηση, οκτώ σε προετοιμασία και ωρίμανση και έχω και χρόνο να οραματίζομαι τα επόμενα» απάντησε για το πώς οργανώνει τις υποχρεώσεις του.

Ως δρομέας, στη ζωή και στο επιχειρείν, ο κ. Ανδριόπουλος μίλησε ακόμη για τα διδάγματα της πορείας του και το πώς αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. «Μέσα από τα χρόνια έχω μάθει να αντιμετωπίζω ψυχραιμία τα πράγματα. Έχω περάσει δυσκολίες στη ζωή, όπως κάθε άνθρωπος, έχω καταλάβει τι έχει σημασία και μετράει και τι πρέπει απλά να το διαχειρίζεσαι. Και επειδή το 2008 έγινα μαραθωνοδρόμος έμαθα να διαχειρίζομαι τις δυνάμεις μου – άρα τις αντιξοότητες στη δουλειά και στα έργα – και να έχω τον στόχο να φτάσω στον τερματισμό. Άρα δεν τα παρατάω εύκολα, δεν απογοητεύομαι εύκολα, είμαι επίμονος, δεν είμαι ξεροκέφαλος και έχω μάθει να προσαρμόζομαι».

naftemporiki.gr