Skip to main content

Ελληνικό: Διαγωνισμοί 480 εκατ. ευρώ και σε πλήρη λειτουργία τα εργοτάξια

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Η κατασκευή των δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων, Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria, επενδύσεις συνολικού ύψους (capex) 480 εκατ., είναι το αντικείμενο των επόμενων μεγάλων διαγωνισμών που θα προκηρύξει η Lamda Development στο Ελληνικό. 

Σχεδόν το σύνολο των κατοικιών που έχουν βγει προς πώληση (169 στον πύργο Riviera Tower, 28 παραθαλάσσιες βίλες και 115 στο συγκρότημα διαμερισμάτων και διπλοκατοικιών, Cove Residences) έχει διατεθεί. 

Μέχρι το τέλος του 2023 η Lamda θα έχει έσοδα (κυρίως από τις οικιστικές αναπτύξεις) περί τα 450 εκατ. (200 εκατ. φέτος και 250 εκατ. του χρόνου).  

Την κατασκευή του Riviera Tower (συνολική επένδυση 250 εκατ.) του πρώτου κτηρίου 200 μέτρων πάνω από τη θάλασσα (50 όροφοι) που θα κατασκευαστεί στη χώρα θα αναλάβει η κοινοπραξία Bouygues Batiment International – Intrakat η οποία είχε επιλεγεί, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, αρχικά ως Early Contractor Involvement (ECI). 

Η σύμβαση για την κατασκευή του πύργου (έργο της τάξεως των 180 με 190 εκατ. ευρώ) αναμένεται να υπογραφεί με την κοινοπραξία έως τα τέλη του έτους ενώ άμεσα θα επιλεγεί με διαγωνισμό η εξειδικευμένη τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει την θεμελίωση του Riviera Tower. 

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, παρουσιάζοντας στον Τύπο την πρόοδο των εργασιών στο Ελληνικό. Όπως είπε οι εργασίες είναι εντός χρονοδιαγράμματος. «Όχι μόνο τηρουμένων των αναλογιών αλλά και  συνυπολογίζοντας το γενικότερο οικονομικό κλίμα, προχωράμε πολύ καλά, με δεδομένο το μέγεθος του έργου», σημείωσε σχετικά ο επικεφαλής της Lamda.

Επανέλαβε πως η εταιρεία είναι ασφαλής όσο αφορά το Ελληνικό γιατί έχει εξασφαλίσει το σύνολο της χρηματοδότησης της πρώτης φάσης που περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5 δις. ευρώ. Με βάση τον σχεδιασμό τα ίδια κεφάλαια για την πρώτη φάση είναι περίπου το 25% των συνολικών. Εκτιμάται ωστόσο ότι το ποσοστό αυτό θα διαμορφωθεί στο 40 με 45%, λόγω των εσόδων από τις προπωλήσεις κατοικιών που θα περιορίσουν τον δανεισμό. 

Το βασικότερο έργο υποδομής, η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, κόστους περίπου 85 εκατ. ευρώ, έχει ξεκινήσει (με κατασκευαστή την Άβαξ που έχει αναλάβει τις υποδομές της πρώτης φάσης) με προοπτική να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024. Δεν θα χρειασθεί να γίνει διακοπή της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου.

Το πιο προχωρημένο έργο είναι το κτήριο των ΑΜΕΑ (συνολική επένδυση 15 εκατ. που θα καλυφθεί εξολοκλήρου από τη Lamda) το οποίο θα παραδοθεί προς χρήση το φθινόπωρο του 2023.

Σχετικά με την αύξηση του κόστους στις κατασκευές ο κ. Αθανασίου είπε πως κινείται στην περιοχή του 10 με 15% (αύξηση μέσα σε ένα έτος). Πρόσθεσε πως ένα μεγάλο τμήμα της θα μετακυλιστεί στους αγοραστές ακινήτων.

Ο διαγωνισμός για την επιλογή της τεχνικής εταιρείας που θα κατασκευάσει το Vouliagmenis Mall (capex 350 εκατ.)  θα εκκινήσει περίπου σε ενάμιση μήνα και θα ακολουθήσει ο επόμενος για το Riviera Galleria (capex 130 εκατ.). Το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τη κατασκευή της πρώτης φάσης του πάρκου.

Τα δύο νέα εμπορικά κέντρα θα αποτελέσουν τα περιουσιακά στοιχεία (assets) της θυγατρικής Lamda Malls, μαζί με τα 4 υφιστάμενα (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos, Golden Hall και McArthurGlen) και πιθανώς ένα ακόμα. 

Ο κ. Αθανασίου είπε χθες ότι εξετάζεται ακόμα μια προσθήκη εμπορικού κέντρου στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Η Lamda Malls εκτιμάται ότι θα έχει χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 1,3 δις. ευρώ που θα της αποφέρει ετησίως λειτουργικά κέρδη (EBITDA) περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Εκτός απρόοπτου η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο θα γίνει Φθινόπωρο 2023 και στόχος είναι να αποδίδει εξαρχής στους μετόχους της μέρισμα. Ο πρώτος κύκλος των συμφωνιών μίσθωσης των δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό θα ολοκληρωθεί έως τον επόμενο Ιούνιο.

Το 2023 επίσης θα βγουν προς πώληση οι κατοικίες που θα κατασκευαστούν σε ακόμα δύο σημεία στο κυρίως τμήμα του πρώην αεροδρομίου (πάνω από την Ποσειδώνος) με μέση εκτιμώμενη τιμή πώλησης 5.000 – 6000 ευρώ ανά τ.μ. 

Μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών κατοικίας στο Ελληνικό είναι Έλληνες. Η Lamda θα ξεκινήσει επικοινωνιακές δράσεις για να πουλήσει οικιστικά στο εξωτερικό του χρόνου καθώς εκτιμά ότι για την αξιοπιστία του έργου θα πρέπει οι ξένοι να βλέπουν τα έργα να κατασκευάζονται. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda η συνολική δόμηση στο Ελληνικό θα φθάσει τα 2,7 εκατ. τ.μ. Στην πρώτη πενταετία θα κατασκευαστούν 800 χιλ. τ.μ. τα οποία περιλαμβάνουν μεγάλες αναπτύξεις που θα προσελκύσουν ξένους επισκέπτες και, αν και συνιστούν περίπου το ένα τρίτο του έργου, θα δώσουν το 75% της επιτυχίας του. 

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Ελληνικό θα γίνει από μονάδα που θα κατασκευαστεί εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Επίσης στόχος είναι όλες οι αναπτύξεις να τροφοδοτούνται από πράσινη ενέργεια (ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά κ.α.).  

Η Lamda για τις ανάγκες υλοποίησης του Ελληνικού έχει μέχρι στιγμής τριπλασιάσει το προσωπικό της (από 200 εργαζόμενους πριν περίπου 2 χρόνια έχει φθάσει τους 600).