Skip to main content

Ζεστό χρήμα 2 δισ. ευρώ στην αγορά – Χρηματοδότηση 100.000 επιχειρήσεων

Ειρήνη Σακελλάρη 
[email protected]

Δύο περίπου δισ. ευρώ θα διοχετεύσει ακόμη στην αγορά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα έρθει να «κουμπώσει» με τα δάνεια του RRF ενισχύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιθυμία τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) είναι ο αριθμός των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων να διαμορφωθεί σε 100.000 από 40.000 που είναι σήμερα.

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στα τρία τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να χορηγήσει περισσότερα δάνεια από όσα είχαν δοθεί συνολικά στα πρώτα 16 χρόνια της λειτουργίας της από την ίδρυσή της, ως ΤΕΜΠΜΕ αρχικώς και μετά με διάφορες μορφές. Ταυτόχρονα κατάφερε να είναι η πρώτη τράπεζα στην Ε.Ε που σχεδίασε και ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας στηρίζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας». Αυτά δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχοντας πλέον ολοκληρώσει τον εταιρικό της μετασχηματισμό, η HDB προχωρά στη νέα εποχή για την ελληνική οικονομία, με καινοτόμα ευέλικτα εργαλεία, ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες και τους στόχους όλων των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς μάλιστα έχει αρχίσει να υλοποιείται το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών από τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης» συμπλήρωσε.

Ένα είδος δυσαρέσκειας προς τις τράπεζες εξέφρασε ο εποπτεύων υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, επισημαίνοντας πως, δυστυχώς, το μοναδικό κανάλι διοχέτευσης των κονδυλίων χρηματοδότησης είναι οι τράπεζες.

Σε συνέντευξη Τύπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του διετούς μετασχηματισμού της τράπεζας.

Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ τη βέλτιστη αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης.

Ο υφυπουργός είπε πως μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί το απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας και δημιουργεί χρηματοδοτικά εργαλεία για τη βέλτιστη διοχέτευση τόσο των εθνικών όσο και των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η τράπεζα έχει χορηγήσει περισσότερα από 8,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της αγοράς. Χρησιμοποιώντας το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, περιφερειακά κονδύλια, ακόμη και σύμπραξη με ιδιωτικά κεφάλαια.

Η HDB σχεδιάζει χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο τη στήριξη όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ανάπτυξη και σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκαν η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Αθηνά Χατζηπέτρου και ο αντιπρόεδρος Παντελής Τζωρτζάκης.

Ο κ. Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε μήνυμά του υπογράμμισε τη συνέχιση της θεσμικής αναβάθμισης του ρόλου της HDB.

Σύμφωνα με μελέτη της Wifor, κάθε ένα ευρώ που χορηγείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εισέρχονται επιπλέον 2 ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ.

Ο αντίκτυπος από τα δάνεια που έχει χορηγήσει η HDB -41.000 νέα δάνεια, 8,5 δισ. εγκρίσεις δανείων και 8,4 δισ. εκταμιεύσεις δανείων- προσμετράται σε 238.000 απασχολούμενους, 18.600 νέες θέσεις εργασίας και σε αύξηση 6,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας.