Skip to main content

8,5 εκατ. ευρώ υποστήριξη στη Matrix Pack από την ΕΤΕπ για «πράσινες» συσκευασίες μιας χρήσης

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Υποστήριξη 8,5 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ θα λάβει η Matrix Pack για να κατευθύνει όλη την παραγωγή της σε πράσινες συσκευασίες μιας χρήσης. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εταιρεία που επωφελείται από την υποστήριξη Venture Debt της ΕΤΕπ με στόχο να προσαρμόσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της ώστε να μειώσει τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης σε εκατομμύρια καταναλωτές.

Η εταιρεία επενδύει στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης του αποτυπώματος πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον μετατρέποντας την παραγωγική της διαδικασία από τα πλαστικά στα χάρτινα καλαμάκια και στο  πλαίσιο αυτό ο Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κος Christian Thomsen επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Matrix Pack στο Βαθύ Αυλίδος, παρουσία επίσης εκπροσώπων του τραπεζικού κλάδου και του κλάδου των συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Christian Kettel Thomsen «τα τελευταία 6 χρόνια, η χρηματοδότηση Venture Debt της ΕΤΕπ έχει υποστηρίξει την επέκταση καινοτόμων εταιρειών σε όλη την Ευρώπη. Συγχαίρω τη Matrix Pack ως την πρώτη ελληνική εταιρεία που άδραξε τις ευκαιρίες που παρέχει το Venture Debt της ΕΤΕπ. Η Matrix Pack, υποστηριζόμενη από τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων της ΕΤΕπ, που έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες δυναμικών και αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, θέτει νέα πρότυπα στη βιομηχανία χάρτινων καλαμακιών πόσης».

Αναλυτικά, η ΕΤΕπ συμφώνησε να παράσχει χρηματοδότηση επιχειρηματικού χρέους ύψους 8,5 εκατ. ευρώ διάρκειας 5 ετών για να επιταχύνει την έρευνα και ανάπτυξη, τις επενδύσεις κεφαλαίων και τη διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων της Matrix Pack σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Με τέσσερις μονάδες παραγωγής, τρεις στην Ελλάδα και μία στη Βουλγαρία, καθώς και ένα δίκτυο πωλήσεων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική, την Ωκεανία και τη Μέση Ανατολή, η Matrix Pack παράγει χάρτινα καλαμάκια και βιοαποδομήσιμα καπάκια μίας χρήσης, δίνοντας έμφαση στην ευθυγράμμιση με την Οδηγία για τα Πλαστικά Προϊόντα Μίας Χρήσης της Ε.Ε. η οποία απαγορεύει τη χρήση πλαστικών από το 2021.

Η εταιρεία διαθέτει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής προϊόντων με βάση το πλαστικό και την προσαρμογή ολόκληρου του χαρτοφυλακίου προϊόντων της σε ανανεώσιμα και βιοαποδομήσιμα υλικά.

«Αυτό το έργο καταδεικνύει τις υψηλές μας φιλοδοξίες και έχει ήδη καθιερωθεί στην αγορά. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η αλλαγή και η συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές πολιτικές συνιστά μια επιχειρηματική ευκαιρία και ταυτόχρονα μια πρόκληση που συμβάλλει στην ασφάλεια και την ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού σε αντιδιαστολή με την εξάρτηση από προϊόντα μιας χρήσης που προέρχονται από την Άπω Ανατολή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ολόκληρη την ομάδα της Matrix Pack και την Deloitte για την υλοποίηση του έργου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Matrix Pack Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος.

Η Matrix Pack παράγει 20 εκατομμύρια χάρτινα καλαμάκια την ημέρα, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα παράγει 30 εκατομμύρια χάρτινα καλαμάκια την ημέρα. Αυτό θα μετατρέψει την εταιρεία από μια μικρομεσαία επιχείρηση (ΜμΕ) σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια της όλης της διαδικασίας, η Matrix Pack συνεργάζεται αποκλειστικά με Ευρωπαίους προμηθευτές πρώτων υλών και μηχανημάτων.