Την πεποίθηση ότι ούτε το click away θα βοηθήσει να μην χαθεί ο εορταστικός τζίρος για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, με τη συμμετοχή προέδρων ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα και μεγάλων εμπορικών συλλόγων.
Το διοικητικό συμβούλιο ασχολήθηκε με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς, και εξέδωσε Ψήφισμα Διαμαρτυρίας και Προτάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
Μετά τις χθεσινές εξαγγελίες μέτρων της Κυβέρνησης το ΔΣ δηλώνει ότι διαμαρτύρεται για: «την επινόηση και καθιέρωση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away, που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και για τη μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου».
Στο ψήφσιμα, μεταξύ άλλων ζητάει:
1. Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.
2. Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μία γενναία ρύθμιση.
3. Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς.
4. Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
5. Την διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
6. Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
7. Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
8. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.
Αναφερόμεο το δ.σ. στην κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, τονίζει:
- Οφείλουν πολλά στους μικρομεσαίους εμπόρους, που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν όλες τις οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας και εφάρμοσαν υποδειγματικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, συντελώντας στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
- Οφείλουν σεβασμό και στήριξη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
- Οφείλουν, στα πλαίσια της αυτονόητης προστασίας της δημόσιας υγείας, να διασφαλίσουν κανόνες ισονομίας και θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά.
Η αντοχή της ήδη πληγωμένης από την δεκαετή κρίση μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όρια της. Η απώλεια του εορταστικού τζίρου, τον οποίο περιμέναμε ως μάνα εξ’ ουρανού, θέτει νέα δεδομένα, ενόψει των οποίων η Κυβέρνηση για να διασώσει την πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, θα πρέπει πλέον να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την διαγραφή χρεών, ως άμεση, αποτελεσματική και κυρίως ρεαλιστική λύση”, καταλήγει το ψήφισμα του δ.σ. της ΕΣΕΕ.