Skip to main content

FF Group: Ενδιάμεση χρηματοδότηση 51 εκατ. ευρώ προβλέπει το Term Sheet

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Σε νέα εταιρεία ειδικού σκοπού μεταβιβάζονται τα ακίνητα της Folli Follie η οποία εξασφαλίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιάμεση χρηματοδότηση σε πρώτη φάση 51,25 εκατ. ευρώ από τους ομολογιούχους πιστωτές της, οι οποίοι γίνονται και επενδυτές στο πλαίσιο της κατ`αρχήν συμφωνίας.
Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν φυσικά εφόσον το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε επί της αρχής προ ημερών θα προχωρήσει σε οριστική συμφωνία, αυτή η συμφωνία εγκριθεί από τις συνελεύσεις των μετόχων, επικυρωθεί από το Πτωχευτικό Δικαστήριο και εάν αρθεί η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες για τους όρους της παραπάνω συμφωνίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τη νέα εταιρεία, οι ομολογιούχοι αναλαμβάνουν την παροχή χρηματοδότησης (51,25 εκατ. ευρώ), κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην εταιρεία όταν και εάν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, δηλαδή με την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού – πρωτοκόλλου μεταβίβασης της επιχείρησης. Αυτή η συναλλαγή θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της δραστηριότητας υπό τη Νέα Μητρική Εταιρεία. 
Η τελευταία, ορίζεται ως υπό σύσταση εταιρεία στο νέο σχήμα, όπως και δύο ακόμη εταιρείες, Νέα Επιχείρηση, 100% θυγατρική της Νέας Μητρικής Εταιρείας και η Νέα Εταιρεία Ακινήτων, όπου μεταβιβάζονται ακίνητα της υπό εξυγίανση δραστηριότητας της Folli Folli μεταξύ των οποίων ακίνητα σε Ρουμανία, Άγιο Στέφανο, Σαντορίνη, στο Ψυχικό, το παλιό ΜΙΝΙΟΝ κ.α..
Με τη μεταβίβαση επιτυγχάνεται διάσωση της βιώσιμης δραστηριότητας, όχι όμως και της εταιρείας που συνεχίζεται υπό νέο φορέα βάση “μεταβιβαστικής εξυγίανσης”. Η βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα της Folli Follie μεταβιβάζεται στη Νέα Μητρική Εταιρεία, στην Νέα Εταιρεία Ακινήτων και στη Νέα Επιχείρηση σύμφωνα με τις προβλέψεις των άρ. 99 επ. και 106δ του ΠτΚ. Με τη μεταβίβαση τμήματος του ενεργητικού και του παθητικού στη Νέα Μητρική Εταιρεία, το υπόλοιπο Μη Μεταβιβαζόμενο Παθητικό ρυθμίζεται στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης. 
Στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες κινδυνεύουν να απολεσθούν.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για τη διάσωση της εταιρείας πρέπει να μεταβιβαστεί τμήμα του ενεργητικού και του παθητικού της σε νέο αξιόπιστο φορέα έστω και αν αυτό σημαίνει την “αποξένωση” της σημερινής ιδιοκτησίας από την επιχείρηση.

Πληροφορίες θέλουν τους τις μετοχές της Νέας Μητρικής Εταιρείας να εκδιδονται υπέρ των υφιστάμενων επιλέξιμων μετόχων που θα εκπροσωπούν ποσοστό 8%, υπέρ των επενδυτών της νέας χρηματοδότησης που θα εκπροσωπούν ποσοστό 15% και υπέρ των λοιπών ανέγγυων πιστωτών που θα εκπροσωπούν ποσοστό 77% επί της Νέας Μητρικής Εταιρείας.

Όπως σημειώνεται στο πλαίσιο της κατ` αρχήν συμφωνίας, για τους πιστωτές η συμφωνία είναι επωφελής δεδομένου ότι η απομείωση/ρύθμιση των απαιτήσεών τους εξασφαλίζει την είσπραξη ποσού τουλάχιστον ίσου με εκείνο που θα ελάμβαναν στην περίπτωση ρευστοποίησης βάσει του 8ου κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα. 
Σημειώνεται ότι η θυγατρική FF Cosmetics, για την οποία η τρέχουσα διοίκηση της Folli Follie διεξάγει διαπραγματεύσεις με σκοπό την μεταβίβασή της έναντι 13-15 εκατ. ευρώ περιλαμβάνεται στο μη μεταβιβαζόμενο ενεργητικό. Εμπορικές και άλλες απαιτήσεις πλην των εμπορικών του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού μεταφέρονται στη Νέα Μητρική Εταιρεία η οποία αναλαμβάνει τα ταμειακά διαθέσιμα και την έννομη σχέση των συμβάσεων κτάθεσης με πιστωτικά ιδρύματα και εκχωρεί κάθε απαίτησή της από τους καταθετικούς λογαριασμούς στη Νέα Μητρική, η οποία θα εκδώσει νέα ομόλογα, με σκοπό την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων του μεταβιβαζόμενου παθητικού με έκδοση νέων μετοχών. Επίσης θα κεφαλαιοποιήσει τις αναβαλόμενες υποχρεώσεις του μεταβιβαζόμενου παθητικού.
Κρίσιμες αιρέσεις
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής και η υλοποίηση των προβλεπόμενων στη συγκεκριμένη συμφωνία ρυθμίσεων αποπληρωμής και απομειώσεων εξαρτάται από την επικύρωση από το Πτωχευτικό Δικαστήριο της συμφωνίας αλλά και από την άρση της διάταξης της “Αρχής Kαταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότηση Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης” όπως ισχύει για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας