Skip to main content

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Folli Follie – ομολογιούχων

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Τον πλήρη κατάλογο του σχεδίου αναδιάρθρωσης αλλά και τις επόμενες κινήσεις, στο πλαίσιο των οποίων περιλαμβάνεται και νέα αίτηση στον πτωχευτικό κώδικα, ανακοίνωσε η Folli – Follie, γνωστοποιώντας μάλιστα τις επιπτώσεις μίας ενδεχόμενης πτώχευσης.

Η εταιρεία εμφανίζει διαθέσιμα 20 εκατ. ευρώ και έχει χρηματοδοτικές ανάγκες 60-80 εκατ. ευρώ για το 2019 και σύμφωνα με την προτεινόμενη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, που γνωστοποίησε και η οποία πρέπει να λάβει εγκρίσεις από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων, προβλέπεται, όπως έχει αναφέρει η “N”, το σπάσιμο της εταιρείας σε “καλή” και “κακή” αλλά και ο διαχωρισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε τέσσερις τομείς.

Στα κύρια στοιχεία της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης περιλαμβάνεται η μεταφορά ορισμένων περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του ομίλου σε μία νέα εταιρεία, “NewCo”, με τα υπόλοιπα να παραμένουν στον υπάρχοντα όμιλο, “OldCo”.

Η εταιρεία σπάει σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς, με τριετές επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο επικεντρώνεται στην αναμόρφωση και επανατοποθέτηση των εμπορικών σημάτων του, Folli Follie και Links of London. Οι τέσσερις τομείς είναι: Folli Follie (μάρκα), Links of London (μάρκα), Καταστήματα μόδας και πολυκαταστήματα και Καλλυντικά.

Η χρηματοδότηση

Για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ανάκαμψής του, ο όμιλος στοχεύει να προσελκύσει νέες επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ έως 45 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2019. Επιπρόσθετη ρευστότητα αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της ελεγχόμενης διάθεσης ορισμένων ακίνητων και άλλων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων. Ο όμιλος φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με δυνητικούς επενδυτές για την άντληση κεφαλαίων έναντι των ακινήτων του στο Χονγκ Κονγκ, αξίας από 15 εκατ. ευρώ έως 20 εκατ. ευρώ, κατά προσέγγιση.

Επίσης, κατέχει 930.461 μετοχές της Dusry εκ των οποίων όμως οι 125.733 είναι ενεχυριασμένες για δάνειο χωρίς δυνατότητα αναγωγής (non-recourse), ενώ 804.728 μετοχές είναι υπό μεσεγγύηση, εκ των οποίων οι 603.543 αποτελούν αντικείμενο μιας εν εξελίξει αντιδικίας με την Dufry AG, στην οποία ο Όμιλος FF Group πούλησε το 2012 το 51% των μετοχών που κατείχε στην ΚΑΕ (Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών).

Για τις μετοχές στα Αττικά Πολυκαταστήματα, η FF Group λέει ότι αναμένει επιβεβαίωση του αποτελέσματος της δημοπρασίας ενώ αναφορά γίνεται και στις συμμετοχές της στην Qivos, τη Μαρίνα Μυτιλήνης και στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Βάσει ανεξάρτητης εκτίμησης, η αξία του χαρτοφυλακίου κυμαίνεται από 110 – 160 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί κάποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης και προχωρήσει διαδικασία πτώχευσης, οι τράπεζες θα εισπράξουν τις απαιτήσεις τους από το ενέχυρο επί μετοχών της Αττικά Πολυακαταστήματα, οι μη εξασφαλισμένοι δανειστές θα λάβουν λιγότερα από 10 λεπτά ανά ευρώ απαίτησης και οι μέτοχοι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβουν τίποτα.

Παραίτηση Τζ. Κουτσολιούτσου

Εν τω μεταξύ νωρίτερα, είχε υποβάλει την παραίτησή του ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που διατηρούσε τη θέση διευθύνοντος συμβούλου στη Folli Follie, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που τον ήθελαν να “υποκύπτει” στους όρους που έθεσαν οι ομολογιούχοι προκειμένου να συναινέσουν σε κατ` αρχήν συμφωνία (Τerm Sheet).

Μεταξύ άλλων σημειώνεται από την εταιρεία ότι ο κ. Κουτσολιούτσος φρόντισε, ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι τρέχουσες ανάγκες και δραστηριότητες της εταιρείας, έχοντας εξοφλήσει προκαταβολικά προμηθευτές και συνεργάτες και εργαζόμενους.

naftemporiki.gr