Skip to main content

Επένδυση 10 εκατ. της Lariplast για νέα μονάδα στη Λάρισα

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
 [email protected]

Την κατασκευή νέας μονάδας στη Λάρισα για την είσοδό της στην αγορά των χάρτινων ποτηριών ετοιμάζει για το 2019 η βιομηχανία Lariplast, με μία σημαντική επένδυση που θα φθάσει τα 10 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 60 νέες θέσεις εργασίας.

Η λαρισαϊκή βιομηχανία, που έχει θέση leader στον κλάδο της μιας χρήσης πλαστικών καταναλωτικών προϊόντων για τρόφιμα στην Ελλάδα, κατάφερε, ποντάροντας στην έντονη εξωστρέφειά της, να αυξήσει πάνω από 80% τον κύκλο εργασιών της στην τελευταία, δύσκολη οκταετία της κρίσης. Συγκεκριμένα, από τα 12 εκατ. ευρώ του 2010 η Lariplast ολοκλήρωσε τη χρήση του 2017 με τζίρο 18,8 εκατ. ευρώ και οδεύει ολοταχώς προς τα 22 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρήση, διατηρώντας αξιοσημείωτα επίπεδα κερδοφορίας (2,7 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων το 2017). Τα προϊόντα της κατευθύνονται σε 20 χώρες παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα σε Ευρώπη, με μεγαλύτερο πελάτη την Ιταλία, στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Λίβανος) και στη Νότια Αφρική.

Εξαγορές

Η εξωστρέφεια της Lariplast, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις εξαγωγές, καθώς από το 2011 λειτουργεί παραγωγική μονάδα στην πόλη Μαρλ της Βόρειας Γαλλίας.

Τα μεγέθη της Lariplast France, μάλιστα, επίσης κινούνται ανοδικά, με τις πωλήσεις από 7,2 εκατ. ευρώ το 2017 να εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 8 εκατ., ανεβάζοντας τον κύκλο εργασιών της Lariplast, σε επίπεδο ομίλου, στην περιοχή των 30 εκατ. ευρώ.

Η είσοδος, μάλιστα, την περασμένη άνοιξη του ευρωπαϊκού fund DECA Investments στην εταιρεία με στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή, έναντι 5,4 εκατ. ευρώ, παρέχει αυξημένες δυνατότητες για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος της Lariplast, που περιλαμβάνει παραγωγική επέκταση στις ΗΠΑ.

Επενδύσεις

Να σημειωθεί ότι η Lariplast προσέθεσε εντός του 2018 τρεις νέες γραμμές παραγωγής, φθάνοντας έτσι τις 14 – οι δύο θα παράγουν ποτήρια και καπάκια από pet και η μία ποτήρια από πολυπροπυλένιο. Για το 2019 προγραμματίζεται η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης των 10 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, για τη δημιουργία εργοστασίου χάρτινων ποτηριών, κατάλληλων για ζεστά ροφήματα, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του επόμενου χρόνου, για να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στις αρχές του 2020. Ακόμα μία επένδυση, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται από τη θυγατρική της Γαλλίας για νέα γραμμή παραγωγής κυπέλων γιαούρτης.

Οι εγκαταστάσεις της Lariplast, που απασχολεί 120 εργαζόμενους, βρίσκονται στο 6ο χλμ. της οδού Λάρισας- Αθήνας, καλύπτουν επιφάνεια 32.000 τ.μ. (εργοστάσιο, γραφεία και αποθηκευτικοί χώροι). Η εταιρεία παράγει πάνω από 1.500 κωδικούς σε πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης – ποτήρια, κύπελλα, πιάτα, καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα κ.ά.

Deal για παραγωγή στις ΗΠΑ

Η θεσσαλική εταιρεία έχει καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγορά ομοειδούς αμερικανικής εταιρείας που διατηρεί δύο εργοστάσια, στο Οχάιο και στο Τέξας, και σημειώνει πωλήσεις περίπου 20 εκατ. δολαρίων. Εκτιμάται ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιωάννης Τσερέπας στη «Ν», οι ΗΠΑ είναι μια ώριμη, προηγμένη και απαιτητική αγορά, που προσφέρεται για το ακόμα μεγαλύτερο άλμα που έχει σχεδιάσει η Lariplast, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο σε περίπτωση που ενταθούν οι πιέσεις της Ε.Ε., μέσω της σχετικής νομοθεσίας, στις βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών προϊόντων. «Όλα τα προϊόντα μας είναι 100% ανακυκλώσιμα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, αλλά ο κλάδος βιώνει μία στοχοποίηση που κατά τη γνώμη μας είναι άδικη. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά των ΗΠΑ είναι για εμάς μία μεγάλη ευκαιρία που είμαστε αποφασισμένοι να την αξιοποιήσουμε» συμπληρώνει ο ίδιος.