Skip to main content

Αλλαγή σελίδας για την Παπαστράτος

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Την αλλαγή σελίδας σηματοδοτεί για την Παπαστράτος Philip Morris International η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του νέου εργοστασίου τον Ασπρόπυργο Αττικής από τις αρχές του 2018, γεγονός που θα οδηγήσει την ελληνική εταιρεία στη νέα εποχή της παραγωγής καπνικών προϊόντων που θα αντικαταστήσουν τα μέχρι σήμερα γνωστά τσιγάρα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Παπαστράτος, στην παρούσα φάση στους χώρους του ανακαινισμένου εργοστασίου τοποθετείται ο νέος μηχανολογικός εξοπλισμός και γίνονται οι απαραίτητες δοκιμές για την παραγωγή των ράβδων καπνού για το IQOS.

Πρόκειται για το νέο όραμα της μητρικής PMI για τη δημιουργία προϊόντων που δεν παράγουν καπνό, το οποίο υλοποιείται και μέσω της Ελλάδας από την Παπαστράτος. Στο πλαίσιο αυτό η αγορά μακροπρόθεσμα αναμένεται να αλλάξει ριζικά, με βάση τα διεθνή στοιχεία. Προς το παρόν πάντως τα συμβατικά τσιγάρα στην Ελλάδα έχουν τη μερίδα του λέοντος και συνεχίζουν να φορολογούνται με πολύ υψηλό φόρο. Σύμφωνα με την Παπαστράτος, αυτό έχει συνέπεια τόσο στους τζίρους των εταιρειών όσο και στα έσοδα του κράτους. Ηδη τα στοιχεία δείχνουν απώλειες 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα του κράτους μερικώς από την αποθεματοποίηση της περσινής χρονιάς αλλά κατά κύριο λόγο εξαιτίας της αυξημένης φορολογίας που οδήγησε σε αύξηση του παράνομου εμπορίου και συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς. Το παράνομο εμπόριο φαίνεται να έχει αυξηθεί σημαντικά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 3 μονάδων τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι (18,8%).    

Με βάση τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, στο εργοστάσιο της Παπαστράτος έχει διακοπεί η παραγωγή του λεπτοκομμένου καπνού (Primary) και προχωρά η αναμόρφωση του χώρου για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού, έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των πρώτων μηχανών παραγωγής των ράβδων καπνού (Secondary) και βρίσκονται στη φάση των δοκιμών και πιστοποίησης, ενώ έχει ξεκινήσει η κατασκευή των νέων κτιρίων που απαιτούνται για το συνολικό έργο.

Η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων καπνού από το εργοστάσιο της Παπαστράτος έχει μειωθεί καθώς έχουν ήδη τοποθετηθεί νέες γραμμές παραγωγής, ενώ προβλέπεται να σταματήσει ολοκληρωτικά στις αρχές του 2018, οπότε θα ξεκινήσει και η εμπορική παραγωγή. Η επένδυση ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας που θα προστεθούν στις περισσότερες από 250 θέσεις που δημιούργησε για την προώθηση και κυκλοφορία του IQOS στην ελληνική αγορά.

Το μερίδιο του νέου προϊόντος στην Ελλάδα ανέρχεται στο 2,5% πανελλαδικά, με παρουσία 24 φυσικών καταστημάτων και με ταυτόχρονη κάλυψη του ψηφιακού καναλιού με ηλεκτρονικό κατάστημα. Διεθνώς το IQOS κυκλοφορεί σε 31 χώρες, έχει 3,7 εκατ. καταναλωτές και κάθε μέρα προστίθενται 8.000 νέοι χρήστες IQOS.     

Σήμερα η ελληνική εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ η συνεισφορά της στα κρατικά ταμεία κυμαίνεται στο 1 δισ. ευρώ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ) ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού. Διαθέτει στην Ελλάδα περίπου 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες και 900 προμηθευτές, ενώ η PMI είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ελληνικών καπνών, αγοράζοντας άνω του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών με τριετείς δεσμεύσεις (οι τελευταίες τα έτη 2013-2015 και 2016-2018).