Skip to main content

Μαρινόπουλος: Ένα βήμα πιο κοντά η διάσωση

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Με τη συναίνεση του 78% των πιστωτών και τη στήριξη των εργαζομένων επί του σχεδίου εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, ολοκληρώθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η ακροαματική διαδικασία για την αίτηση υπαγωγής της αλυσίδας και των τριών ακόμα εταιρειών Express Market, Ξυνός και Πειραϊκόν στο άρθρο 106 β-θ.

Πλέον, η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 27η Οκτωβρίου, όταν και τυπικά «κλείνουν» οι φάκελοι της υπόθεσης, προκειμένου να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση ως την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Νωρίτερα, στις 24 Οκτωβρίου, αναμένεται να προχωρήσουν σε ένορκες βεβαιώσεις σχετικά με την υπόθεση στο Ειρηνοδικείο οι κύριοι Μιχάλης Χουρδάκης για τη Μαρινόπουλος (πρόκειται για στέλεχος της Ernst & Young), Γεώργιος Νίκας για τη Σκλαβενίτης (Group CFO του Ομίλου Σκλαβενίτης) και Ματθαίος Μαυράκης για την πλευρά των εργαζομένων (πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου στο Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Carrefour -Μαρινόπουλος, DIA).

Μέχρι το μεσημέρι της 27ης Οκτωβρίου ο φάκελος της υπόθεσης μπορεί να συμπληρωθεί πέρα από τις ένορκες βεβαιώσεις και με πρόσθετα επιχειρήματα υπέρ ή κατά της συμφωνίας εξυγίανσης.

Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό σενάριο θέλει την απόφαση του δικαστηρίου να εκδίδεται έως τα Χριστούγεννα, προκειμένου να μπορέσει το όλο εγχείρημα να ακολουθήσει το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Επισημαίνεται ότι στο σχέδιο υπάρχει καταληκτική προθεσμία έως τις 14 Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών που επικυρώνουν τη συμφωνία εξυγίανσης.

Πάντως, νομικοί κύκλοι ανέφεραν χθες ότι «η διαδικασία εξυγίανσης είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκη και θα χρειαστεί χρόνος για να εξεταστούν όλες οι παράμετροι από το δικαστήριο».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χθες στο δικαστήριο συνεκδικάστηκε και η αίτηση για λύση της εταιρείας Μαρινόπουλος, που κατέθεσε η εταιρεία Αρβανιτίδης, επικαλούμενη το γεγονός της μη δημοσίευσης και έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων της υπό εξυγίανση αλυσίδας για το 2015. Οι νομικοί εκπρόσωποι της Αρβανιτίδης ζήτησαν μάλιστα και την έκδοση προσωρινής διαταγής που να απαγορεύει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης της Μαρινόπουλος.

Από την πλευρά τους οι νομικοί εκπρόσωποι της Μαρινόπουλος ζήτησαν να πάρει αναβολή το εν λόγω αίτημα και να εκδικαστεί μετά την απόφαση για υπαγωγή των εταιρειών στο άρθρο 106 β-θ. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε να συνεκδικάσει το αίτημα της Αρβανιτίδης χθες, απορρίπτοντας όμως το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ασκήθηκαν περί της 15-20 κύριες παρεμβάσεις (κατά του σχεδίου εξυγίανσης) και περίπου 25 πρόσθετες (υπέρ της συμφωνίας).

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν ορισμένες εταιρείες, επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπήρξαν και προμηθευτές που δεν συναινούν στην τελική συμφωνία, επικαλούμενοι «διαφορές» στο δηλωθέν ως ποσό οφειλής της Μαρινόπουλος.

Να σημειωθεί ότι από την έκδοση της δικαστικής απόφασης εκτιμάται ότι θα χρειαστούν δύο μήνες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες της τελικής συμφωνίας και κατόπιν θα ανοίξει ο δρόμος της χρηματοδότησης συνολικού ύψους 477 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 352 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω έκδοσης από τη νέα εταιρεία κοινού ομολογιακού δανείου και τα 125 εκατ. ευρώ από τη Σκλαβενίτης.

Η αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς τους πιστωτές από τη νέα εταιρεία, όπως θα διαμορφωθεί μετά τη μεταβίβασή τους σε αυτή, θα γίνει εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας (σ.σ.: που περιλαμβάνει και τυχόν τριτανακοπών, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου).

Επιπροσθέτως της απόφασης του δικαστηρίου, το εγχείρημα της διάσωσης της Μαρινόπουλος και των τριών με αυτή συγγενών εταιρειών από τη Σκλαβενίτης αναμένει και το «πράσινο» φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τροποποίηση συμφωνίας ζητεί το Δημόσιο

Αναφορικά με το Δημόσιο, κράτησε αρνητική στάση, ασκώντας κύρια παρέμβαση, ωστόσο επικουρικά η νομική εκπρόσωπος ζήτησε την τροποποίηση της συμφωνίας σε σημεία που αφορούν τους εγγυητές. Δηλαδή, το Δημόσιο στον βαθμό που γίνει δεκτό από το δικαστήριο το αίτημα της Μαρινόπουλος, ζητεί να αρθεί η προστασία για την προσωπική περιουσία των μελών της οικογένειας Μαρινόπουλου, που εμπλέκονται στην επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές της Μαρινόπουλος ΕΠΕ προς το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε περίπου 53,4 εκατ. ευρώ και στον σχεδιασμό εξυγίανσης προτείνεται η αποπληρωμή τους σε 250 δόσεις.