Skip to main content

Τοyota Yaris: Ορόσημο πωλήσεων 10 εκατομμυρίων

Το όνομά του προέρχεται από το ελληνικό «Χάρις» από τις Χάριτες της μυθολογίας. To Yaris έχει κάτι το ελληνικό αφού, μάλιστα, το σχεδίασε ο συμπατριώτης μας Σωτήρης Κωβός. Από το ντεμπούτο του μοντέλου στην Ιαπωνία το 1999 μέχρι την κυκλοφορία της τρέχουσας γενιάς, το μοντέλο κυκλοφόρησε στην αγορά ως Vitz. Ανάλογα με την παραλλαγή και την περιοχή, το μοντέλο ήταν επίσης γνωστό ως Toyota Platz, Echo, Belta, Vios και Scion iA. Έχει, επίσης, κυκλοφορήσει ως Daihatsu Charade και Mazda2 σε ορισμένες αγορές.

Η πολλαπλά βραβευμένη και πάντα δημοφιλής «ταμπέλα» Yaris έφτασε τα 10 εκατομμύρια παγκόσμιες πωλήσεις, στις 30 Μαρτίου 2023, παίρνοντας ισότιμη θέση δίπλα στα Corolla, Camry, RAV4, Hilux και Land Cruiser.

Πρωτοποριακό, καινοτόμο, με νέες τεχνολογίες, αποτέλεσε ένα προϊόν που ταίριαξε στις ανάγκες μεγάλης μερίδας των καταναλωτών, όπου και αν πουλήθηκε. Είναι ένα success story στην συμπαγή κατηγορία για, σχεδόν, ένα τέταρτο του αιώνα και ένα από τα μοντέλα της Toyota με τις σταθερά καλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη.

Η τρέχουσα γενιά Yaris έχει αποδείξει την προσαρμοστικότητά της στις ανάγκες των πελατών με την οικογένεια Yaris να μεγαλώνει και να περιλαμβάνει το ευρέως αναγνωρισμένο σπορ αυτοκίνητο GR Yaris pure performance το 2020 και το high-riding αστικό crossover SUV, το Yaris Cross το 2021.

Έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023, οι σωρευτικές πωλήσεις της οικογένειας Yaris στην Ευρώπη έφτασαν τις 5.155.506 μονάδες από τότε που κυκλοφόρησε η πρώτη γενιά Yaris το 1999. Το 2022, οι πωλήσεις της οικογένειας Yaris αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της Toyota στην Ευρώπη με 185.781 Yaris, 156.086 Yaris Cross και 5.392 GR Yaris, που αντιπροσωπεύουν το 8% του συνολικού τμήματος.

Ένα πραγματικό παγκόσμιο μοντέλο Toyota, λοιπόν, με εργοστάσια παραγωγής σε όλο τον κόσμο. Η αρχική παραγωγή Yaris ξεκίνησε στο εργοστάσιο Takaoka στο Aichi της Ιαπωνίας. Σήμερα, έχει βάσεις παραγωγής σε 10 χώρες: Ιαπωνία, Βραζιλία, Κίνα, Ταϊβάν, Ινδονησία, Μαλαισία, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Γαλλία και Τσεχία.

Στην Ευρώπη, η Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) παράγει το Yaris από το 2001 και το Yaris Cross από το 2021, την ίδια χρονιά που η Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) στο Kolin ξεκίνησε επίσης την παραγωγή Yaris για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για το μοντέλο, στην Ευρώπη. Βασικά εξαρτήματα του Yaris, όπως οι βενζινοκινητήρες και οι υβριδικοί ηλεκτρικοί κινητήρες και τα κιβώτια ταχυτήτων παράγονται επίσης τοπικά, στην Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP), η οποία προμηθεύει τόσο την TMMF όσο και την TMMCZ.

Η πρώτη γενιά Yaris κέρδισε τον πολυπόθητο τίτλο του αυτοκινήτου της χρονιάς στην Ευρώπη, το 2000, το πρώτο μοντέλο της Toyota που κέρδισε αυτή τη διάκριση, συμπληρώνοντας το Ιαπωνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς την ίδια χρονιά που απονεμήθηκε στο Toyota Vitz, το όνομα του μοντέλου στην Ιαπωνία. Κάθε επόμενη γενιά του Yaris έχει μπει στη λίστα για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς και, το 2021, η τρέχουσα γενιά έγινε το λογότυπο που πέτυχε τον δεύτερο τίτλο του αυτοκινήτου της χρονιάς στον 21ο αιώνα.