Skip to main content

Στο προσκήνιο η υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου

Το «καυτό» θέμα της υποχρηματοδότησης του νοσοκομειακού φαρμάκου επαναφέρει στο προσκήνιο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, επ’ αφορμή της έκδοσης των σημειωμάτων του νοσοκομειακού Clawback για το β΄ εξάμηνο 2021.

Το «καυτό» θέμα της υποχρηματοδότησης του νοσοκομειακού φαρμάκου επαναφέρει στο προσκήνιο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με επιστολή του στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, επ’ αφορμή της έκδοσης των σημειωμάτων του νοσοκομειακού Clawback για το β΄ εξάμηνο 2021.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για τα έτη 2019 – 2022 έχει αυξηθεί κατά 23,1%, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει σταθερή στα 528 εκατ. ευρώ ανά έτος και με αφαίρεση των κλειστών προϋπολογισμών που ισχύουν για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί μεταξύ 2019 – 2022 κατά 10,1%. Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης είναι οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας την ίδια περίοδο να αυξηθούν κατά 61,4% με το 2021 η υπέρβαση να φτάνει το 55,2% της δαπάνης, ενώ το 2022 εκτιμούν πως θα υπερβεί το 61.0%. Όπως εξηγεί στην επιστολή, τα νοσοκομεία είναι πλήρως ελεγχόμενα από το κράτος για το είδος και την ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της Covid-19 οι ιατρικοί επισκέπτες είχαν εξαιρετικά μειωμένη πρόσβαση σε αυτά, που σημαίνει ότι ο ισχυρισμός περί προκλητής ζήτησης είναι ανυπόστατος. Παρόλα αυτά, η πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες του ΕΣΥ και όπως φαίνεται δεν ελέγχει τι αγοράζουν τα νοσοκομεία και πως με τις εταιρείες να στέλνουν φάρμακα γνωρίζοντας πως πάνω από τα μισά δεν θα πληρωθούν και όσα πληρωθούν αυτό θα γίνει με μεγάλη καθυστέρηση.