Skip to main content

Ένα πιο παραγωγικό και βιώσιμο μέλλον είναι εφικτό

Η διεθνής συγκυρία βρίσκει τη χώρα μας σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Της Μάγκυς Αθανασιάδη, διευθύντριας Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ

ΈΧΟΥΜΕ εισέλθει σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση αλλάζει, αναδιατάσσοντας τα παραγωγικά και εφοδιαστικά δίκτυα. Η πρόκληση είναι τεράστια για την παραγωγή, αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά.

ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ μας επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, με υψηλές απαιτήσεις σε επενδυτικά κεφάλαια και σε ανθρώπινο ταλέντο για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

ΣΕ ΑΥΤΟ το τοπίο αναδύονται σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν, με αιχμή τις πολιτικές της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία, που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ευρωπαϊκά παραγωγικά δίκτυα σε τεχνολογικούς κλάδους αιχμής και παραγωγικούς τομείς που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ συγκυρία βρίσκει τη χώρα μας σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς καταγράφεται μια σειρά θετικών εξελίξεων, όπως είναι:

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της χώρας και η εκτίναξη των άμεσων ξένων επενδύσεων στη βιομηχανία στο 1,56 δισ. ευρώ το 2022 (+20,6% έναντι του προηγούμενου έτους και τετραπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010- 2021), μετά από μια παρατεταμένη εποχή επενδυτικής ανομβρίας.

Η ΣΤΡΟΦΗ των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων προς επιχειρηματικά μοντέλα που βασίζονται στην καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Η ΤΑΧΕΙΑ ισχυροποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα και η σταδιακά στενότερη συνεργασία των πανεπιστημίων με την παραγωγή και την αγορά.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ εφικτή η ενεργός συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αλυσίδες αξίας, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνους τους τομείς που αναγνωρίζει η Ε.Ε. ως κρίσιμους για τη στρατηγική αυτονομία της ηπείρου μας και την πράσινη μετάβαση (ενδεικτικά: μπαταρίες, μικροηλεκτρονική, υδρογόνο, κρίσιμες πρώτες ύλες, υγεία).

Στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται ήδη με επιτυχία ή ξεκινούν μεγάλες επενδύσεις στις θεματικές αυτές περιοχές. Πέρα από τα προφανή οφέλη με τη μορφή προστιθέμενης αξίας και απασχόλησης, τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν καθώς δημιουργούν δυναμικά οικοσυστήματα επιχειρήσεων και πυροδοτούν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε ευρύτερα τμήματα και παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Για να έχει η χώρα μας θέση και ρόλο στις υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, αλλά και για να ισχυροποιήσει τη θέση της στον διεθνή τεχνολογικό και οικονομικό ανταγωνισμό, απαιτούνται γενναίες τομές που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της παραγωγικής μας βάσης, ώστε μέχρι το 2030 να φτάσει στο 15% του ΑΕΠ για τη μεταποίηση και 20% για τη βιομηχανία. Απαραίτητες προϋποθέσεις η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε παραγωγικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας και η ποιοτική και ποσοτική επάρκεια του απαραίτητου ανθρώπινου κεφαλαίου που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που προτείνει ο ΣΕΒ είναι απαραίτητη προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να δεσμευτεί σε επενδύσεις για την ανάπτυξη βιομηχανικής παραγωγής και αντίστοιχα ο δημόσιος τομέας να διαμορφώσει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο. Έτσι θα αναπτυχθούν περισσότερες μεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν, εξάγουν και δημιουργούν απασχόληση και θα επιταχυνθεί η πολυπόθητη αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου, όπως άλλωστε ανέφερε και ο πρόεδρός μας, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στην τοποθέτησή του στην ανοιχτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.