Skip to main content

Το myDATA στο Δημόσιο

Παρά τις συνεχείς τροποποιήσεις της Α.1138/2020, ακόμη δεν διευκρινίστηκε επακριβώς ο όρος «Δημόσιο» και ποιοι φορείς περιλαμβάνονται

Τoυ Λειβαδόπουλου Κωνσταντίνου, Manager της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α.Ε. και του Σεφερίδη Ηλία, Manager της ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α.Ε.

ΣΥΓΧΥΣΗ συνεχίζει να επικρατεί στους δημόσιους φορείς για την υπαγωγή τους ή μη στην εφαρμογή του myDATA, παρότι από την αρχική έκδοση της Α.1138/2020 από την ΑΑΔΕ, με την οποία καθορίστηκε η έκταση και η διαδικασία εφαρμογής της πλατφόρμας του myDATA, έχουν περάσει τρία έτη και έχουν γίνει έξι τροποποιήσεις αυτής.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο εφαρμογής του myDATA το Δημόσιο, οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες, οι Δήμοι, οι Κοινότητες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για τις δραστηριότητες ή πράξεις τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία, με την προϋπόθεση ότι οι πράξεις αυτές δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Η διατύπωση είναι ασαφής και δεν παραπέμπει σε κάποια συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη.

Κωνσταντίνος Λειβαδόπουλος

Παρά τις συνεχείς τροποποιήσεις της Α.1138/2020, ακόμη δεν διευκρινίστηκε επακριβώς ο όρος «Δημόσιο» και ποιοι φορείς περιλαμβάνονται, με αποκορύφωμα ότι συμπεριλαμβάνονται αναφορές για το «Δημόσιο» σε Νομαρχίες και Κοινότητες, ενώ αυτές έχουν καταργηθεί προ πολλού.

Με τον Ν. 4270/2014 περί αρχών δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας – δημόσιο λογιστικό, έχει οριστεί το εύρος του δημόσιου τομέα και των φορέων που τον αποτελούν. Για τις ανάγκες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής συστάθηκε και το μητρώο των φορέων γενικής κυβέρνησης. Και όμως, οι αποφάσεις της φορολογικής αρχής για το myDATA δεν παραπέμπουν σε καμιά από αυτές τις νομοθετικές προβλέψεις, ούτε καν σε κάποια άλλη παλαιότερη, ώστε να διευκρινιστεί τελικά ποιοι φορείς είναι «Δημόσιο» και απαλλάσσονται.

Στις υποχρεώσεις των φορέων που αναρτούν δεδομένα στο myDATA περιλαμβάνεται η διαβίβαση των εσόδων και η κατάταξή τους σε κατηγορίες του φορολογικού εντύπου Ε3. Οι δημόσιοι φορείς, όμως, δεν έχουν υποχρέωση συμπλήρωσης του Ε3, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες φορέων του Δημοσίου που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, με συνέπεια να είναι αδιευκρίνιστο αν πρέπει τα εν λόγω έσοδα να διαβιβαστούν στο myDATA.

ΤΑ ΕΞΟΔΑ πρέπει να διαβιβάζονται «λογιστικά χαρακτηρισμένα» και η κατάταξή τους να συμφωνεί με τις σχετικές κατηγορίες του φορολογικού εντύπου Ε3. Η υποχρέωση αυτή προβλέπεται να υλοποιηθεί μόνο από λογιστή φοροτεχνικό με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που όμως δεν διαθέτουν όλοι οι φορείς του Δημοσίου. Θα ανατρέξουν σε εξωτερικό λογιστή-φοροτεχνικό για την παροχή της σχετικής υπηρεσίας;

Ηλίας Σεφερίδης

Πέρασαν τρία έτη από την πρώτη απόφαση για την εφαρμογή του myDATA και πειστικές απαντήσεις και εξηγήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμα για τους δημόσιους φορείς, ενώ το σύστημα παίρνει διαρκώς παρατάσεις και γίνεται συνεχώς πιο περίπλοκο και δυσνόητο.

ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ, λοιπόν, για ακόμη μια φορά ότι οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά με τους φορείς του Δημοσίου.

Κανείς δεν αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει για το myDATA:

α) ποιοι φορείς του Δημοσίου έχουν υποχρέωση, β) για ποιες δραστηριότητές τους και γ) ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θα αναλάβουν τη συγκεκριμένη ευθύνη.

ΌΛΑ ΑΥΤΑ παρότι οι φορείς του Δημοσίου συμμετέχουν στην οικονομία της χώρας με συνεισφορά κοντά στο ήμισυ του ΑΕΠ, συνεργούν στη διαμόρφωση των δημοσίων εσόδων και η λειτουργία τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.