Skip to main content

Λαζαράκου: Η «φρουρός» της αγοράς και τα διαδοχικά «ban» σε χρηματιστηριακές

(Πηγή φωτ. linkedin/IOSCO)

Επί προσωπικού: Είναι ο «φρουρός» της χρηματιστηριακής αγοράς από το 2019.

Αποτελεί το άγρυπνο μάτι του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν και ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο λόγος για τη Βασιλική Λαζαράκου, η οποία εδώ και τουλάχιστον 4,5 χρόνια επιτηρεί την υλοποίηση των χρηματιστηριακών κανόνων. Και μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι ανταποκρίνεται αρκετά καλά στον ρόλο της, καθώς η μεγάλη «εικόνα» αξιολογείται από τους παράγοντες της αγοράς ως απολύτως ικανοποιητική.

Η κυρία Λαζαράκου, με καταγωγή από τη Μάνη, θεωρείται γνώστης της Λεωφόρου Αθηνών, καθώς στο παρελθόν έχει βρεθεί τόσο στη Νομική Υπηρεσία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όσο και στη θέση του Α’ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (2012 – 2015).

Συνολικά, διαθέτει μια εργασιακή εμπειρία άνω των 20 ετών σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά θέματα, έχοντας εργαστεί σε δικηγορικά γραφεία τόσο της Αθήνα, όσο και της Νέας Υόρκης, απ’ όπου ξεκίνησε την καριέρα της.

Τα… ban

Σήμερα, η κυρία Λαζαράκου καλείται να επιτελέσει τον ρολό του… φρουρού. Το τελευταίο διάστημα, ενδεικτικά, η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει εντείνει σημαντικά τους ελέγχους στις χρηματιστηριακές εταιρείες, προχωρώντας σε αναστολή της άδειας λειτουργίας σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι… γίνεται δουλειά.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της θητείας της κυρίας Λαζαράκου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει καταστεί αισθητά πιο εξωστρεφής, ενώ έχει λάβει αρκετές αποφάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης και της ηλεκτρονικής εναρμόνισης.

Συγχρόνως, ο χρόνος παρέμβασης, έπειτα από δημοσιεύματα, τα οποία εμπλέκουν εισηγμένες εταιρείες, είναι επαρκώς βελτιωμένος, κάτι το οποίο αναγκάζει τις διοικήσεις να παίρνουν θέση σε φήμες και σενάρια. Κι αυτό, αναμφίβολα, λειτουργεί προς όφελος της σωστής ενημέρωσης του επενδυτή.

Και επειδή εχθρός του καλού το… καλύτερο, η κυρία Λαζαράκου διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να εξελίξει περαιτέρω την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διασφαλίζοντας και προστατεύοντας το συμφέρον των επενδυτών και των μικρομετόχων. Ιδίως αυτήν τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία η αγορά διανύει μια ανοδική πορεία, έχοντας τα φώτα να επανέλθει σε βάθος χρόνου στην κατηγορία των ώριμων αγορών.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)