Skip to main content

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις γερνούν και συρρικνώνονται, προειδοποιεί έκθεση

EPA/RONALD WITTEK

Τι αναφέρει γερμανίδα επίτροπος των ενόπλων δυνάμεων

Αντιμέτωπες με σημαντικά προβλήματα βρίσκονται οι Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με μια επικριτική έκθεση που παρουσιάσθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο.

Η έκθεση αναφέρει πως καθώς το προσωπικό τους γερνάει και πασχίζουν για να στρατολογήσουν νέο, η Γερμανία «γερνάει και να συρρικνώνεται».

Παρά την ανακοίνωση που έκανε το 2022 ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς για μείζονες νέες επενδύσεις στην άμυνα, οι ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις εξοπλισμού καθώς και προβλήματα στις υποδομές, σύμφωνα με την Εύα Χεγκλ, τη γερμανίδα επίτροπο των ενόπλων δυνάμεων.

German Special Forces Command (KSK) in Calw, Germany – EPA/RONALD WITTEK

«Η δύναμη συνεχίζει να γερνάει και να συρρικνώνεται», έγραψε η Χεγκλ στην ετήσια έκθεσή της για το 2023, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.

Γερμανικές στρατιωτικές μονάδες έχουν μεγάλα «κενά προσωπικού», σύμφωνα με την έκθεση. Η Χεγκλ σημειώνει επίσης ότι στις ελλείψεις εξοπλισμού περιλαμβάνονται τα πάντα, από βαρύς εξοπλισμός μέχρι ανταλλακτικά, και ότι αυτές οι ελλείψεις έχουν επιδεινωθεί, καθώς η Γερμανία έχει στείλει στην Ουκρανία όπλα από τα αποθέματά της.

 Brigade general and Commander of the Special Forces Command (KSK) Ansgar Meyer (R) welcomes German Chancellor Olaf Scholz (L)EPA/RONALD WITTEK

Ο Σολτς ανακοίνωσε ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκ. ευρώ για τον επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων σε ομιλία του αφού η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία το Φεβρουάριο 2022. Ο καγκελάριος χαρακτήρισε την εισβολή «σημείο καμπής» («Zeitenwende») και υποσχέθηκε πως η Γερμανία θα ανοικοδομήσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Όμως στην έκθεση επισημαίνεται ότι στην πράξη οι αλλαγές είναι αργές. Η Χεγκλ γράφει ότι «σε πολλούς τομείς καθορίσθηκε μια σημαντική πορεία» κατά την περυσινή χρονιά, όμως οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας δεν έχουν ακόμη επιτύχει το στόχο τους.

Μερικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε φρικτή κατάσταση, αναφέρει η Χεγκλ. Χαρακτηρίζει τις συνθήκες σε βάσεις και τη στέγαση στρατιωτών σε μερικά μέρη «επαίσχυντη».

«Λαμβάνω επιστολές από γονείς των οποίων τα παιδιά μόλις άρχισαν τη θητεία τους – σε στρατόπεδα με ξεχαρβαλωμένους θαλάμους, μουχλιασμένα ντους και βουλωμένες τουαλέτες», αναφέρει.

Η δουλειά της επιτρόπου είναι να βοηθάει το κοινοβούλιο στο καθήκον του να επιβλέπει τις ένοπλες δυνάμεις και επίσης να χρησιμεύει ως συνήγορος για τους στρατιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ