Skip to main content

Greenpeace: H ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τις άδειες εξόρυξης ορυκτού αερίου για να προστατευθούν θαλάσσια είδη

Η περιβαλλοντική οργάνωση κάνει λόγο για κίνδυνο φαλαινών και δελφινιών στα ανοικτά της Κρήτης

Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο της Greenpeace, το Πανεπιστήμιο του Exeter και το Ινστιτούτο Κητολογικών ερευνών «Πέλαγος» κάνει λόγο για σοβαρό κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν σε θαλάσσια είδη από τις δραστηριότητες εξόρυξης ορυκτού αερίου στη περιοχή της Ελληνικής Τάφρου μια υποθαλάσσια οροσειρά, στα ανοιχτά των ακτών της Ελλάδας από το Ιόνιο, τα νότια της Κρήτης μέχρι και τη Ρόδο, με χαράδρες που φτάνουν ως και τα 5 χλμ. σε βάθος. Πρόκειται για μια θαλάσσια ζώνη που αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς ένας πραγματικός θησαυρός φυσικού πλούτου.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Endangered Species Research» κάνει λόγο για σοβαρό κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν θαλάσσια θηλαστικά όπως φυσητήρες, ζιφιοί, σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα και κάποια είδη φαλαινών και η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την ακύρωση των αδειών που προορίζονται για την εξόρυξη και παραγωγή ορυκτού αερίου σε περιοχές της Ελληνικής Τάφρου δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης αλλά και να επανεξταστούν όλες οι άδειες παρόμοιας δραστηριότητας που έχουν δοθεί σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με την μελέτη οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη ορυκτού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή θα αποτελέσουν τη «χαριστική βολή»για τους τοπικούς πληθυσμούς κητωδών, που ήδη υφίστανται ανθρωπογενείς πιέσεις και απειλές. «Αυτή η νέα έρευνα αποδεικνύει με σαφήνεια ότι οι απειλούμενες φάλαινες και τα δελφίνια ζουν όλο τον χρόνο σε μια περιοχή της Μεσογείου τεράστιας οικολογικής σημασίας. Η εμμονική επιλογή της κυβέρνησης και των πετρελαϊκών να ακολουθήσει εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων σε αυτά τα ύδατα δεν θα είναι μόνο επιζήμια για τον συλλογικό μας αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα εμβληματικά αυτά είδη της θαλάσσιας πανίδας» αναφέρει σε δήλωση του ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας & κλίματος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Naftemporiki.gr