Skip to main content

Το Hubble εντόπισε εξωπλανήτη που εξατμίζεται (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του πλανήτη που το άστρο του εξατμίζει την ατμόσφαιρα του, πηγή φωτό (ASA Goddard Space Flight Center, Lead Producer: Paul Morris)

Εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο παρατήρησε το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Ένας νεαρή ηλικίας πλανήτης που κινείται γύρω από ένα άστρο της κατηγορίας των ερυθρών νάνων αλλάζει με απρόβλεπτους τρόπους τροχιά κατά την τροχιακή του κίνηση γύρω από το άστρο. Πρόκειται για τον τον εξωπλανήτη AU Microscopii b που βρίσκεται σε απόσταση 32 ετών φωτός από τη Γη και βρίσκεται τόσο κοντά στο μητρικό του άστρο με αποτέλεσμα να δέχεται ένα μόνιμο… χείμαρρο ενέργειας που παράγεται από το άστρο με αποτέλεσμα να εξατμίζεται το υδρογόνο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Η ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» και αναφέρει ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα ο πλανήτης να εξαφανιστεί και το μόνο που θα μείνει πίσω να τον θυμίζει θα είναι ένας βραχώδης πυρήνας.

Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτός των άλλων επειδή ο συγκεκριμένος πλανήτης βρίσκεται στο στόχαστρο του Hubble τα τελευταία δύο χρόνια και στις προηγούμενες δεν είχαν κάνει την εμφάνιση τους δεδομένα που να υποδεικνύουν την απώλεια της ατμόσφαιρας του γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες. Όπως φαίνεται η εξάτμιση του πλανήτη δεν γίνεται σε σταθερή βάση αλλά συμβαίνει μόνο σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο της τροχιακής του κίνησης γεγονός που έχει εκπλήξει τους ειδικούς αφού δεν έχει παρατηρηθεί κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα.

Οι ερυθροί νάνοι όπως το AU Microscopii είναι τα πιο κοινά αστέρια στο γαλαξία μας. Επομένως φιλοξενούν την πλειοψηφία των πλανητών του γαλαξία μας. Μπορούν όμως οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τους κόκκινους νάνους αστέρες όπως ο εξωπλανήτης AU Mic b να είναι φιλόξενοι για τη ζωή; Μια βασική πρόκληση είναι ότι οι νεαρής ηλικίας ερυθροί νάνοι έχουν πολύ έντονες αστρικές εκλάμψεις που εκτοξεύουν συνεχώς ακτινοβολία. Αυτή η περίοδος υψηλής δραστηριότητας διαρκεί πολύ περισσότερο από αυτή των άστρων όπως ο Ήλιος.

Οι εκλάμψεις τροφοδοτούνται από έντονα μαγνητικά πεδία που μπλέκονται από τις περιστροφικές κινήσεις της αστρικής ατμόσφαιρας. Όταν το μπλέξιμο γίνεται πολύ έντονο, τα πεδία σπάνε και επανασυνδέονται, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας που στην περίπτωση των ερυθρών νάνων είναι εκατό έως χίλιες φορές πιο ενεργητικές από τις εκρήξεις στον Ήλιο. Πρόκειται για ένα «σόου πυροτεχνημάτων» με τρομερούς ανέμους, εκλάμψεις και ακτίνες Χ που χτυπούν κάθε πλανήτη που βρίσκεται σε κοντινή τροχιά στο άστρο. «Αυτό δημιουργεί ένα πραγματικά απεριόριστο και ειλικρινά, τρομακτικό, αστρικό περιβάλλον που επηρεάζει την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι πλανήτες που σχηματίζονται μέσα στα πρώτα 100 εκατομμύρια χρόνια από τη γέννηση του άστρου θα βιώσουν τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική διαφυγή. Αυτό μπορεί να καταλήξει να αφαιρέσει εντελώς έναν πλανήτη από την ατμόσφαιρά του. Θέλουμε να μάθουμε τι είδους πλανήτες μπορούν να επιβιώσουν σε αυτά τα περιβάλλοντα. Πώς θα φαίνονται τελικά όταν το άστρο ηρεμήσει; Και θα υπήρχε κάποια πιθανότητα να κατοικηθούν τελικά αυτοί οι πλανήτες ή θα καταλήξουν να είναι απλώς καμένοι; Χάνουν τελικά το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας τους και οι πυρήνες τους που επιβιώνουν γίνονται υπερ-Γη; Δεν ξέρουμε πραγματικά πώς θα μοιάζουν τελικά επειδή δεν έχουμε κάτι τέτοιο στο ηλιακό μας σύστημα» αναφέρει η Κίλι Ρόκλιφ, του Darmouth College στις ΗΠΑ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας

Naftemporiki.gr