Skip to main content

Λι Τσιανγκ: Ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας

GREG BAKER/Pool via REUTERS

Από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κινέζου προέδρου.

Ο έμπιστος του Κινέζου προέδρου και νούμερο 2 στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος από το περασμένο φθινόπωρο, Λι Τσιανγκ, εξελέγη νέος πρωθυπουργός της Κίνας.

Ο Λι Τσιανγκ θα διαδεχθεί τον Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2013 εν μέσω υψηλών προσδοκιών ότι θα προχωρήσει σε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Αλλά η δύναμή του περιορίστηκε από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ , ο οποίος παραμέριζε όλο και περισσότερο τον Λι Κετσιάνγκ.

Ο Λι Τσιανγκ είναι πρώην επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Σαγκάη. Ήταν προσωπάρχης του Σι Τζινπίνγκ από το 2004 ως το 2007, όταν ο σημερινός αρχηγός του κράτους ήταν ακόμη γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΚ στην επαρχία Τζετζιάνγκ (ανατολικά).

Το έδαφος για την πρωθυπουργία προετοιμάζεται από τον Οκτώβριο, όταν διορίστηκε στον νούμερο δύο ρόλο στη μόνιμη επιτροπή του πολιτικού γραφείου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια.

Ο Σι εγκαθιστά πιστούς του σε βασικές θέσεις εν μέσω του μεγαλύτερου ανασχηματισμού της κυβέρνησης της τελευταίας δεκαετίας, καθώς από τη μία αποσύρονται αξιωματούχοι με μεταρρυθμιστικές ατζέντες και από την άλλη ο Κινέζος πρόεδρος εδραιώνει περαιτέρω την εξουσία μετά την εκλογή του πρόεδρος για τρίτη θητεία την Παρασκευή.

Ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας ότι είναι κάτι περισσότερο από τον απλό πιστό του Σι Τζινπίνγκ που πολλοί περίμεναν ότι θα είναι, σχολιάζει η Wall Street Journal. Από τότε που ανέβηκε στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος το περασμένο φθινόπωρο, ο Λι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών της Κίνας για τον κορωνοϊό και στην εκ νέου εστίαση της κυβέρνησης στην οικονομική ανάπτυξη, συνεχίζει η WSJ σημειώνοντας πως αυτές οι κινήσεις έχουν καλλιεργήσει αισιοδοξία μεταξύ επιχειρηματιών, επενδυτών και πολιτικών αναλυτών ότι μπορεί να είναι σε θέση να ασκήσει επιρροή στον Κινέζο πρόεδρο.