Skip to main content

Haaretz: Πράκτορες του Μπαγκλαντές εκπαιδεύονταν στην Ελλάδα για παρακολουθήσεις με spyware

Τι αποκαλύπτει έρευνα. Ισραηλινές εταιρείες πούλησαν spyware στο Μπαγκλαντές μέσω Κύπρου

Προηγμένος εξοπλισμός παρακολούθησης που σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί την κίνηση κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου από εταιρεία που διευθύνεται από Ισραηλινούς επιχειρηματίες πωλήθηκε στο Μπαγκλαντές πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση την Τρίτη. Η Haaretz αποκαλύπτει πώς πουλήθηκε ισραηλινό λογισμικό παρακολούθησης από τον Όμιλο Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, μέσω Κύπρου.

Το Μπαγκλαντές που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Ιερουσαλήμ δεν βρίσκεται στη λίστα των κρατών στα οποία θα μπορούσε να πουληθεί τέτοια τεχνολογία. Ωστόσο, κυβερνητικά έγγραφα και αρχεία εξαγωγών που έλαβε η Haaretz έδειξαν ότι ισραηλινά εργαλεία στον κυβερνοχώρο αγοράστηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, την εσωτερική ασφάλεια και τις ένοπλες δυνάμεις του Μπαγκλαντές μέσω της Κύπρου.

Μια εταιρεία που διευθύνεται από έναν πρώην διοικητή των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, τον Ταλ Ντίλιαν, και με έδρα την Ευρώπη έκανε τις συμφωνίες παρά το γεγονός ότι το Μπαγκλαντές απαγόρευσε επίσημα την εισαγωγή ισραηλινών προϊόντων, σύμφωνα με την έκθεση. Ένα σύστημα επιτήρησης SpearHead που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Passitora παραδόθηκε στη χώρα τον Ιούνιο του 2022.

Αρκετές πηγές ανέφεραν ότι ο Ντίλιαν αποσύρθηκε από τον ισραηλινό στρατό το 2003 μετά από υποψίες για συμμετοχή σε κακοδιαχείριση κεφαλαίων. Ήταν επίσης υπό αστυνομική έρευνα στην Κύπρο το 2019 αφού είπε στο Forbes για τη δοκιμή του συστήματος παρακολούθησης της εταιρείας του. Ισχυρίστηκε ότι το σύστημα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε τηλέφωνο σε ακτίνα 0,6 μιλίων, λαμβάνοντας υπόψη τα μηνύματα, τις επαφές, τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων και άλλα δεδομένα του ιδιοκτήτη του.

Η έκθεση ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές ενέκρινε την αγορά ενός βαν παρακολούθησης τον Ιούνιο του 2021 από μια εταιρεία Toru Group Limited που είναι εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Η εταιρεία με τη σειρά της παρέλαβε το όχημα από την εταιρεία του Ντίλιαν και χρησίμευσε ως μεσάζων, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

Ταξίδι στην Ελλάδα

«Ο προηγμένος εξοπλισμός παρακολούθησης που χρησιμοποιείται για την υποκλοπή της δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα, πωλήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τηλεπικοινωνιών ή NTMC, έναν βραχίονα του υπουργείου Εσωτερικών του Μπαγκλαντές που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της χρήσης του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και για τη διαδικτυακή λογοκρισία και την υποκλοπή των πολιτών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαγκλαντές αποκαλύπτουν ότι ο διοικητής του NTMC και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι πέταξαν στην Ελλάδα το 2021 και το 2022 για να εκπαιδευτούν στο κατασκοπευτικό όχημα που είχαν αγοράσει. Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα ταξίδια «χρηματοδοτήθηκαν πλήρως από την Toru».

Μέχρι τότε, ο Ντίλιαν είχε ήδη μεταφέρει την έδρα του στην Αθήνα μετά τα μπλεξίματά του στην Κύπρο. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, το γραφείο είχε διαθέσει έναν χώρο με χαλάκια προσευχής για ομάδες που έρχονται για εκπαίδευση από μουσουλμανικές χώρες όπως το Μπαγκλαντές.

Ο προϋπολογισμός του NTMC δείχνει ότι το σύστημα αναμενόταν να φτάσει στο Μπαγκλαντές στα μέσα του 2022. Τα έγγραφα αποστολής δείχνουν ότι το σύστημα παραδόθηκε στα τέλη Ιουνίου. Δύο πηγές στο Μπαγκλαντές λένε ότι ένα νέο, προηγμένο κατασκοπευτικό βαν είναι ήδη σε λειτουργία, με τα εργαλεία παρακολούθησης του να οδηγούν στην απόλυση επτά αστυνομικών που φέρεται να επέκριναν την κυβέρνηση σε μυστική ομάδα WhatsApp και επικοινωνούσαν με πρόσωπα του αντιπολιτευόμενου κόμματος BNP.

Τον Ιούνιο του 2021, το υπουργικό συμβούλιο του Μπαγκλαντές αποφάσισε να αγοράσει ένα κατασκοπευτικό όχημα «Vehicle Mounted Mobile Interceptor», το οποίο είναι εξοπλισμένο, μεταξύ άλλων, με τεχνολογία υποκλοπής κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου από κινητά τηλέφωνα, εντοπισμού του χρήστη και εισβολής σε ασύρματα δίκτυα. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου, δύο εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για την προμήθεια της τεχνολογίας και αυτή που επιλέχθηκε ήταν μια ελβετική εταιρεία, η Toru Group Limited.

Η έκθεση αποκάλυψε επίσης ότι το 2019 μια άλλη εταιρεία Prelysis πούλησε ένα σύστημα παρακολούθησης που παρακολουθεί τις επικοινωνίες Wi-Fi στην εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών του Μπαγκλαντές. Η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο και ιδρύθηκε από τον Ισραηλινό πολίτη Kobi Naveh. Η συμφωνία κόστισε σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα αρχεία εξαγωγών. Το σύστημα στάλθηκε στο Μπαγκλαντές μέσω Κύπρου.

Επιπλέον, μια άλλη εταιρεία Coralso Tech, που ανήκει στον Ισραηλινό πολίτη Eyal Almog και είναι εγγεγραμμένη στο Ισραήλ, αν και έχει έδρα τη Σιγκαπούρη, πούλησε εξοπλισμό στον κυβερνοχώρο για «ενεργητική παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων» στον στρατό του Μπαγκλαντές. Η έκθεση ανέφερε επίσης δύο άλλες ισραηλινές εταιρείες, τις τεχνολογίες U-TX και Cellebrite, οι οποίες παρείχαν επίσης εξοπλισμό επιτήρησης στο Μπαγκλαντές μέσω Κύπρου τα τελευταία χρόνια.