Skip to main content

Ιταλία: Ο άλλος μεγάλος νικητής των εκλογών

Η Ιταλία γυρίζει από σήμερα μια διαφορετική σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης εκλέγοντας την πρώτη μεταφασιστική κυβέρνηση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναμφισβήτητα η μεγάλη νικήτρια των εκλογών είναι η Τζόρτζια Μελόνι που ηγήθηκε του ακροδεξιού κόμματος Αδέρφια της Ιταλίας καταφέρνοντας να εξασφαλίσει ποσοστό περίπου 26% στις εκλογές (από το 4% που ήταν το 2018). Δεν είναι όμως η μόνη που βγήκε κερδισμένη. 

Ο Τζουζέπε Κόντε έχει επίσης λόγους να χαίρεται. Το κόμμα του, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, είναι ένα λαϊκιστικο κόμμα που είναι δύσκολο να τοποθετηθεί στο φάσμα αριστερά-δεξιά. Είχε κερίδσει την πρώτη θέση και σχεδόν το 33% στις εκλογές του 2018.

Έχοντας συμμετάσχει και στις τρεις ιταλικές κυβερνήσεις από το 2018 και λόγω των χειρισμών του εκείνη την περίοδο έχασε μεγάλο μέρος της απήχησής του στους Ιταλούς, και η υποστήριξη για το κόμμα είχε πέσει στο περίπου 10% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο μάλιστα το κόμμα «έσπασε» στα δύο όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για την άρνηση του κόμματος να στηρίξει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. 

Εκείνη την περίοδο μπήκαν τα θεμέλια της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε λίγο μετά όταν ο Κόντε αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο του Μάριο Ντράγκι για την ανακούφιση των πολιτών από την ενεργειακή κρίση. Μέσα σε λίγες μέρες η κυβέρνηση κατέρρευσε και ανακοινώθηκαν εκλογές για τον Σεπτέμβριο. 

Ήδη από τότε υπήρχαν αναλύσεις που υποστήριζαν ότι ο Κόντε τα παίζει όλα για όλα για να ανακόψει την απώλεια των ψηφοφόρων. Μετά την «πτώση» της κυβέρνησης Ντράγκι, προσπάθησε να καλλιεργήσει την αριστερόστροφη ταυτότητά του που έχει τις ρίζες του στον φτωχότερο νότο της Ιταλίας, χάρη κυρίως στην πολιτική υπεράσπισης των πληρωμών του «εισοδήματος των πολιτών» για τα χαμηλότερα εισοδήματα, που γεωγραφικά είναι κυρίως συγκεντρωμένα στις νότιες περιοχές.

Συγκεντρώνοντας το 15% των ψήφων, τα Πέντε Αστέρια ανταμείφθηκαν με ένα μέτριο ριμπάουντ, αναφέρει το New Statesman. Το ποσοστό εξακολουθεί να είναι σημαντικά μειωμένο από το αντίστοιχο του 2018, αλλά σε ένα βαθμό είναι αρκετά υψηλό για να σταθεροποιήσει το κόμμα και να το καθιερώσει ως σημαντική δύναμη στην ιταλική πολιτική σκηνή, εξηγεί. 

«Η Ιταλία έχει πραγματικά μόνο τρία μεγάλα πάρτι τώρα και τα Πέντε Αστέρια είναι ένα από αυτά. Ο Κόντε μοιράζεται πολλές πολιτικές με την κεντροαριστερά, αλλά τα κόμματα δεν κατάφεραν να βρουν συνδυασμένες δυνάμεις για να αμφισβητήσουν τη δεξιά πτέρυγα», σχολιάζει το BBC. 

naftemporiki.gr