Skip to main content

Αντεπίθεση των Ουκρανών με «μικρά κύματα» στη Χερσώνα- Γιατί είναι σημαντική η μάχη

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν προετοιμάσει το έδαφος για μια μεγάλη αντεπίθεση που ελπίζουν ότι θα απωθήσει τους Ρώσους από τη Χερσώνα, στο Nότο, ανοίγοντας ένα μονοπάτι προς την Κριμαία. Στρατεύματα και προμήθειες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος της νότιας γραμμής του μετώπου που εκτείνεται μεταξύ των πόλεων Μικολάιβ και Χερσώνας. Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν θέσει τις βάσεις καταστρέφοντας βασικούς ρωσικούς κόμβους, με επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας σιδηροδρόμους και γέφυρες.

Παράλληλα, ορισμένοι ειδικοί κάνουν λόγο για αλλαγή του παιχνιδιού, με τους Ρώσους να δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν τον χαμένο εξοπλισμό και να στρατολογήσουν περισσότερους άνδρες στο μέτωπο- αν και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διαβεβαιώνει ότι μόνο ένα μέρος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εμπλέκεται στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία εκμεταλλεύεται τα σύγχρονα δυτικά όπλα που φτάνουν στη χώρα. Μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικός στις μάχες θεωρείται ο αντίκτυπος των αμερικανικών συστημάτων πυροβολικού HIMARS, δεδομένου ότι επιτρέπουν πλήγματα σε μεγάλη εμβέλεια, επιτρέποντας στους Ουκρανούς να χτυπήσουν σημαντικές γέφυρες και αποθήκες. Το βράδυ της Τρίτης, για παράδειγμα, οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν τη γέφυρα Antonivskiy πάνω από δώδεκα φορές, αναγκάζοντας τις ρωσικές αρχές να την κλείσουν.

Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση των Ουκρανιών ενδέχεται να έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει ότι οι δυνάμεις του κινούνται «βήμα προς βήμα» προς την πλήρη απελευθέρωση της Χερσώνας. Ένας άλλος στρατιωτικός αξιωματούχος συνέκρινε την ουκρανική εκστρατεία με «κύματα». «Αυτή τη στιγμή κάνουμε μικρά κύματα και δημιουργούμε συνθήκες για να κάνουμε μεγαλύτερα».

Γιατί είναι σημαντική

Η Χερσώνα θεωρείται ένας λογικός, αναμενόμενος και στρατηγικής σημασίας στόχος για τους Ουκρανούς. 

Λογικός αν σκεφτούμε ότι η πρώτη γραμμή στα βόρεια, κοντά στο Χάρκοβο, εκτείνεται κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, προσφέροντας στις ρωσικές δυνάμεις καλά δίκτυα ανεφοδιασμού. Στα ανατολικά από την άλλη, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις της στα πεδία μάχης του Ντονμπάς, σημειώνοντας πρόοδο. Όμως στα νότια οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής. Οι γραμμές ανεφοδιασμού από την Κριμαία είναι υπό πίεση, οι δυνάμεις τους αποδυναμώνονται από τις ανάγκες στο Ντονμπάς και οι κατοχικές αρχές αποτυγχάνουν να καταστείλουν τις αντιδράσεις που σιγοβράζουν.

Αναμενόμενος γιατί οι Ρώσοι εκεί «υποφέρουν από χαμηλό ηθικό, υλικοτεχνικά προβλήματα και τον φόβο των HIMARS», σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο ασφαλείας της ουκρανικής κυβέρνησης, Αλεξάντρ Χάρα. 

Στρατηγικής σημασίας γιατί η επανάκτησή της θα άνοιγε την πόρτα στην υπόλοιπη περιοχή. Παράλληλα, οι Ουκρανοί θεωρούν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να αφήσουν τη Χερσώνα στα χέρια των Ρώσων, γιατί έτσι μπορούν πάντα να απειλήσουν το Μικολάιβ και έπειτα την Οδησσό. Το να οδηγήσουν όμως τις ρωσικές δυνάμεις πέρα ​​από τη Χερσώνα, σημαίνει ότι απομακρύνονται περαιτέρω από το λιμάνι της Οδησσού και τα εμπορικά πλοία που επιχειρούν εκεί.  «Η Οδησσός είναι η πύλη μας στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Χάρα. «Η σημασία της Οδησσού γίνεται αισθητή πολύ πέρα ​​από την Ουκρανία. Με τον αποκλεισμό της από τη Ρωσία, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λιμοκτονούν», εξήγησε. 

Ο επανέλεγχος του Νότου θα σήμαινε επίσης την ανάκτηση της πρόσβασης στις καλά ανεπτυγμένες γεωργικές και βιομηχανικές βιομηχανίες της περιοχής, παρά τις σοβαρές ζημιές που έχουν πιθανότατα έχουν υποστεί.

Την ίδια ώρα, αν ο Νότος επιστρέψει σε ουκρανικά χέρια «σπάει» η χερσαία γέφυρα της Ρωσίας, που ενώνει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας μέσω του κατεχόμενου Ντονμπάς.   «Ακόμα κι αν κατακτήσουν μόνο την πόλη της Χερσώνας, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τους Ρώσους», είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας Άντρι Ζαγοροντνιούκ. «Αν πάρουν ολόκληρη την περιοχή, θα απομονώσει την Κριμαία από τα υπόλοιπα στρατεύματα».

Οι τρεις παράγοντες που θα επηρεάσουν

Πάντως οι αναλυτές αναφέρουν τρεις λόγους που καθιστούν την κατάσταση περίπλοκη:

1. Παρατηρητές, όπως ο Τζακ Γουότλινγκ του RUSI, ανησυχούν ότι οι καλύτερες δυνάμεις της Ουκρανίας δέχτηκαν κάτι σαν χτύπημα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων μαχών, και έτσι χρειάζονται χρόνο για να ανανεωθούν και να αναρρώσουν, ενώ οι εφεδρείες τους δεν έχουν ακόμη επαρκή εκπαίδευση. Παράλληλα, η Ουκρανία εξαρτάται από τις προμήθειες πυρομαχικών, οι οποίες δαπανώνται με ανησυχητικό ρυθμό, από τους εταίρους της. Χρειάζεται περισσότερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV ή drones) για τον εντοπισμό στόχων και μέσων καταστολής των δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας, ώστε να μην μπορούν να μπλοκαριστούν.

2. Ένας δεύτερος λόγος που απαιτεί προσοχή είναι ότι η Ουκρανία πρέπει να προσέξει παράλληλα τους Ρώσους που θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν με την δηλωμένη τους προτεραιότητα, να καταλάβουν το υπόλοιπο Ντονέτσκ για να κατακτήσει τον πλήρη έλεγχό της στο Ντονμπάς. Ο ρυθμός των ρωσικών επιθέσεων μπορεί να έχει πέσει και οι Ουκρανοί ισχυρίζονται καθημερινά ότι αποκρούουν τις διερευνητικές ενέργειες, αλλά θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο να δεσμευτούν υπερβολικά πολλές δυνάμεις στη Χερσώνα εάν αυτό σήμαινε ότι θα χάσουν στο Ντονέτσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει κάποια οριακά εδαφικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής Vuhledar στο βόρειο άκρο του Novoluhansk. Αυτή είναι μια περιοχή που προσπαθούν να καταλάβουν εδώ και δύο μήνες και μια περιοχή που δεν τους βοηθά να ξεκινήσουν περισσότερες επιθέσεις, επομένως η πρόοδος σε αυτό το μέτωπο εξακολουθεί να φαίνεται πενιχρή. Καθώς αποφασίζουν τι θα κάνουν στη συνέχεια, οι Ρώσοι πρέπει να κάνουν έναν παρόμοιο υπολογισμό με τους Ουκρανούς, εκτός και αν τολμήσουν να επιτρέψουν να αναπτυχθούν τρωτά σημεία στη Χερσώνα ενώ επιμένουν στο Ντονέτσκ.

3. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι Ουκρανοί θέλουν να προχωρήσουν. Μετά από μήνες που βρίσκονται σε άμυνα, αγωνιούν να πείσουν τους Ρώσους να ανταποκριθούν στις πρωτοβουλίες τους, ειδικά ενώ τη στιγμή που το γενικό επιτελείο εξακολουθεί να επεξεργάζεται πώς να προσαρμοστεί στη ζημιά που προκαλείται στις γραμμές ανεφοδιασμού και στις αλυσίδες διοίκησης. Ο Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της βρετανικής MI6, εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «ξεμείνει από ατμό» στην Ουκρανία, καθώς θεωρούν ότι είναι όλο και πιο «δύσκολο να προμηθεύσει ανθρώπινο δυναμικό τις επόμενες εβδομάδες». Θα πρέπει να σταματήσουν με κάποιο τρόπο και αυτό θα δώσει στους Ουκρανούς ευκαιρίες να αντεπιτεθούν». Ο ίδιος κατέληξε ότι «οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν ένα παράθυρο από το οποίο μπορούν να επωφεληθούν από αυτό που μπορεί να αποδειχθεί μόνο μια προσωρινή ρωσική αδυναμία».

naftemporiki.gr