Skip to main content

Χρηματιστήρια: Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες, στις 866 μονάδες η Αθήνα

Στάση αναμονής διατήρησε σήμερα Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στο -0,12% και τις 866 μονάδες, με τους επενδυτές να μην παίρνουν ρίσκα, με το βλέμμα στις πληθωριστικές πιέσεις και τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι τράπεζες υποχώρησαν 0,23%.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, ανοδικά έκελισε μόνο η Εθνική +1,12% ενώ υποχώρησαν Πειραιώς -1,65%, Alpha Bank -0,64% και Eurobank -0,44%.. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινήθηκε η Jumbo +3,75, μεγάλες πιέσεις ασκήθηκαν στην Coca-Cola, η οποία έκλεισε με πτώση -3,34%.

Η ανησυχία για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανίαη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και οι γεωοπολιτικές εντάσεις με την επέκταση των συνόρων του ΝΑΤΟ πιέζουν τις αγορές.

Σταθερός παρέμεινε πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο στο 7,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat για την έκθεση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) για τον μήνα.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους περισσότερους βασικούς δείκτες «στο κόκκινο». Στη Γερμανία ο DAX υποχωρεί 0,76% και το Λονδίνο 0,44%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,8% μέχρι τα μέσα του απογεύματος, με τις μετοχές της τεχνολογίας να υποχωρούν 2,3% με απώλειες μολύβδου ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδισαν 1,6%.

Η αρνητική συνεδρίαση για την Ευρώπη διαφοροποιήθηκε από το κλίμα από τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου οι συναλλαγές ήταν ως επί το πλείστον υψηλότερες καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι είναι αποφασισμένος να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Πτώση και στη Wall Street

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης μετά από ενδείξεις ότι το αυξανόμενο κόστος επιβάρυνε τα κέρδη ορισμένων εταιρειών, βάζοντας τη Wall Street σε πορεία επέκτασης της αστάθειας του έτους.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 400 μονάδες λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Τετάρτης, σημειώνοντας πτώση περίπου 1,3%. Ο S&P 500 έχασε 1,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κατέγραψε πτώση 1,7%. Οι μετοχές τεχνολογίας είχαν οδηγήσει σε ανάκαμψη στις αγορές την Τρίτη.

naftemporiki.gr