Skip to main content

Μείωση εσόδων το πρώτο τρίμηνο για τη EuroDry

Ζημιές 1,54 εκατ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη 10,49 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο του 2022

Μείωση εσόδων λόγω των χαμηλών ναύλων παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2023 η EuroDry, συμφερόντων Αριστείδη Πίττα. Η εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία ανέφερε συνολικά έσοδα ύψους 11,34 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι 18,28 εκατ. δολ. το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση κατά 37,9%.

Επίσης για το πρώτο τρίμηνο του  2023, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 1,54 εκατ. δολαρίων, σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη 10,49 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο του 2022. Τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων αυξήθηκαν σε 4,69 εκατ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2023 από 4,23 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου αριθμού πλοίων και των πληθωριστικών αυξήσεων. Το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 2,4 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά μέσο όρο η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του 2023 λειτουργούσε 10 πλοία, αποκομίζοντας ένα μέσο ισοδύναμο ναύλωσης 10.674 δολάρια την ημέρα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EuroDry, Αριστείδης Πίττας, είπε ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του προηγούμενου τριμήνου και μέχρι τα μέσα Μαΐου 2023, τα έσοδα των bulk carriers, τύπου Supramax και Panamax έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα στα μέσα Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η αγορά συνέχισε να είναι ευμετάβλητη καθώς οικονομικές και άλλες εξελίξεις επηρεάζουν τη ζήτηση για πρώτες ύλες.

Ο κ. Πίττας σημείωσε εξάλλου ότι το βιβλίο παραγγελιών των bulk carriers ως ποσοστό του στόλου έπεσε κάτω από το 7%, αφού κυμαινόταν τα τελευταία τρία χρόνια γύρω στο χαμηλό επίπεδο του 8% με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Αυτή η συνθήκη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ρυθμιστικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις που πιθανόν να οδηγήσουν σε αργή πλεύση και αυξημένες διαλύσεις, αναμένεται να δημιουργήσουν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια μια συμπίεση της προσφοράς, γεγονός θετικό για τη ναυλαγορά.