Skip to main content

Ελεύθερα από το Ιράν τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon»

MarineTraffic

Από τον περασμένο Μάιο ήταν δεσμευμένα στο Ιράν τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon», που πλέον απελευθερώθηκαν.

Απελευθερώθηκαν την Τετάρτη και ήδη αναχώρησαν, μετά από πολύμηνες συνομιλίες με το Ιράν, τα υπό ελληνική σημαία πλοία «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon», που παρέμεναν δεσμευμένα από τις 27 Μαΐου.

Η τελική συμφωνία επήλθε σήμερα στην Τεχεράνη, παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστα Κατσαφάδου.

Τα δύο δεξαμενόπλοια ήταν ακινητοποιημένα στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas. Είχαν καταληφθεί από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν σε διεθνή ύδατα.

Η κράτησή τους είχε γίνει με αφορμή την υπόθεση της κατάσχεσης πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από δικαστικό αίτημα προς τις ελληνικές αρχές στο δεξαμενόπλοιο «Lana», που βρισκόταν στο αγκυροβόλιο του Πειραιά. Το φορτίο πετρελαίου ιρανικών συμφερόντων μετά από δικαστική απόφαση επέστρεψε στο υπό σημαία Ιράν «Lana», το οποίο φέρεται επίσης να αναχώρησε από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Τα πληρώματα των δύο ελληνόκτητων πλοίων στο Ιράν είχαν αντικατασταθεί, ενώ η δέσμευση αφορούσε μόνο τα δύο πλοία.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μίλησε για μέρα «πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο ΥΝΑΝΠ ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη και τους ναυτικούς των πλοίων, «για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν», αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρείες των δυο πλοίων, για τη συνεργασία.

Σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος» και επισήμανε πως το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα «βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης.

Η σημερινή θετική εξέλιξη αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτόν και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ