Skip to main content

Εκστρατεία για την αξία του εμβολιασμού

Ασπίδα προστασίας απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα αποτελεί ο εμβολιασμός παιδιών και ενηλίκων, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ειδικά σε μία περίοδο όπου η πανευρωπαϊκή επιδημία ιλαράς βρίσκεται σε εξέλιξη και η γρίπη – Αρμαγεδδών είναι προ των πυλών, η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Στο δυσμενές για τη δημόσια υγεία περιβάλλον που δημιουργείται, η εκστρατεία της εταιρείας MSD στην Ελλάδα με βασικό μήνυμα «Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι», έρχεται να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για την αξία του εμβολιασμού και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, μέσω των εμβολίων.

Μάθε για το www.thorakizomai.gr

Η καμπάνια ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου με σκοπό την αφύπνιση του κοινού και έχει ως βασικό όχημα μία μεγάλη ελληνική πύλη ενημέρωσης για τα εμβόλια, την ιστοσελίδα thorakizomai.gr, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα για καθετί που αφορά στον εμβολιασμό και στην ασφάλεια των εμβολίων. Ταυτόχρονα, συρμοί του μετρό «ντύνονται» με τη διαφημιστική εικόνα της καμπάνιας, προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα για την αξία του εμβολιασμού στην παιδική και την εφηβική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή. 

Η εκστρατεία ενημέρωσης βρίσκεται υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων. 

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχ. Βλασταράκος επ’ ευκαιρία της έναρξης της εκστρατείας αναφέρει ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει ήδη ολέθρια αποτελέσματα. Εν έτει 2017 επανεμφανίστηκε η ιλαρά, μία νόσος που για πολλά χρόνια την είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία και σε αυτό το σκοπό θα πρέπει να συνδράμουν η πολιτεία, οι γιατροί και όλοι οι επαγγελματίες υγείας, αλλά και οι πολίτες». 

Τα ωφέλη των εμβολίων

Από την πλευρά της η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής κα Β. Σπούλου, εκ μέρους του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, σημειώνει  ότι «τα οφέλη των εμβολίων έχουν αναδειχθεί μέσα στα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Το Κολλέγιο Παιδιάτρων στέκεται αρωγός σε κάθε ενέργεια σωστής ενημέρωσης του κοινού».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κα. Agata Jakoncic μιλώντας για την πρωτοβουλία της MSD τονίζει ότι «μία εταιρεία σαν την MSD με 100 χρόνια ιστορίας στην έρευνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών, αντιλαμβάνεται ως δική της ευθύνη την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Στην MSD θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τις δημόσιες αρχές, διασφαλίζοντας ότι όλοι επωφελούνται από το δημόσιο πρόγραμμα εμβολιασμού».

Ο υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος των εμβολίων της MSD, παιδίατρος κ. Γ. Τρίμης, αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο τα εμβόλια προλαμβάνουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους και αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά. 

Ταυτόχρονα, τα εμβόλια σήμερα αντιπροσωπεύουν μια καίρια λύση πρόληψης στα τρέχοντα ζητήματα υγείας, όπως το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα ή το εμβόλια έναντι του HPV που προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). 

Ο Business Unit Director της MSD για τα εμβόλια κ. Ν. Μαρκουλάτος εξηγεί ότι «μέσα από την καμπάνια, η MSD επιδιώκει να αφυπνίσει το κοινό, σε συνεργασία με υπεύθυνους και αναγνωρισμένους φορείς. 
Σκοπός μας είναι η δυναμική ιστοσελίδα thorakizomai.gr να αποτελέσει μία βασική πηγή έγκυρης ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων».