Skip to main content

Οι «υπεύθυνες» επενδύσεις στο επίκεντρο

Την εστίασή τους σε θέματα βιωσιμότητας κατέστησαν σαφή αναλυτές κορυφαίων διεθνών επενδυτικών οίκων σε πρόσφατη ψηφιακή εκδήλωση που διοργάνωσε η HSBC ενώ την ίδια στιγμή μελέτες δείχνουν ότι οι Έλληνες CEOs αν και αντιλαμβάνονται τη μακροπρόθεσμη αξία που απολαμβάνουν οι εταιρείες με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και στο περιβάλλον δεν ιεραρχούν ψηλά στην ατζέντα τους θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ, για τις ελληνικές επιχειρήσεις κρίνεται σημαντική, αλλά όχι άμεση προτεραιότητα η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, δηλαδή η επιδίωξη της βελτιστοποίησης της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας της επιχείρησης μακροπρόθεσμα.

Η προετοιμασία της επιχείρησης για τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, βρίσκεται στο επίκεντρο του εταιρικού μετασχηματισμού, διεθνώς. Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των ελληνικών επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται τη στροφή αυτή, καθώς εκφράζουν, σε υψηλά ποσοστά, τη βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας. Ένας στους τρεις περιλαμβάνει τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας και τη σύνταξη σχετικών εταιρικών αναφορών, μεταξύ των ικανοτήτων που πρέπει να διαθέτουν τα διευθυντικά στελέχη. Δε φαίνεται, όμως, να θεωρούν το ζήτημα αυτό ως άμεση προτεραιότητα. Μόλις 13%, έναντι 27% στην Ευρώπη και 35% στον υπόλοιπο κόσμο, αναφέρουν την «τάση προς την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και τον καπιταλισμό των ενδιαφερόμενων μερών» μεταξύ των τριών τάσεων με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους.  

Αντίθετα, σε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό (44%) θεωρούν ότι επηρεάζονται άμεσα από τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας, ενώ ένας στους πέντε (22%) θεωρεί ότι η επιτυχημένη επιχείρηση του μέλλοντος θα είναι πρωτίστως βιώσιμη και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Χαμηλά στην ατζέντα

Το γεγονός ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αξιολογείται ως θέμα πρώτης προτεραιότητας από τους Έλληνες CEOs επιβεβαιώνει και η 24η Ετήσια Έκθεση CEO της PwC.

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι σε επίπεδο απειλών για την προοπτική ανάπτυξης των επιχειρήσεων, όπως είναι αναμενόμενο και ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, η εξέλιξη της πανδημίας και οι υγειονομικές κρίσεις βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των CEOs (70%), ακολουθεί το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον (54%) ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η κυβερνοασφάλεια (52%).

Χρήζουν άμεση προσοχής

Ο Μάριος Ψάλτης, CEO της PwC Ελλάδας, επισημαίνει ότι οι απειλές της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της κλιματικής αλλαγής και γενικά η ατζέντα του ESG δεν έχουν αξιολογηθεί ως άμεσες προτεραιότητες. Ωστόσο, όπως εξηγεί, αποτελούν ζητήματα που χρήζουν άμεσης προσοχής, καθώς οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενη ζήτηση για δράσεις που συνδέονται με αυτά τα θέματα από επενδυτές, παρόχους χρηματοδότησης και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στο πλαίσιο του πολύ θετικού κλίματος για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, οι Έλληνες CEOs πιστεύουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας θα εξισορροπήσει αποτελεσματικά τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες συμβάλλοντας σε μια «πράσινη» ανάκαμψημακροπρόθεσμα.

Όπως ανέδειξε η μελέτη και σε παγκόσμιο επίπεδο, η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να μην βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των Ελλήνων CEO. Ενώ πέρυσι το 40% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα κατέταξε την κλιματική αλλαγή ως ανησυχία, φέτος το ποσοστό αυτό αυξήθηκε μόνο κατά 3%. Ωστόσο, μόνο το 28% από αυτούς έχουν συμπεριλάβει δράσεις γύρω από την κλιματική αλλαγή στις στρατηγικές τους δραστηριότητες διαχείρισης κινδύνων.

Δεν φτάνει η αναγνώριση

Ο Δημήτρης Σακίπης, ESG Leader της PwC Ελλάδας σημειώνει ότι η ανάπτυξη στρατηγικών πάνω στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και των ESG αποτελούν πλέον προτεραιότητα και σημαντική πρόκληση για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως. Οι Έλληνες CEO φαίνεται να έχουν αναγνωρίσει τη σημασία της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κ. Σακίπη, που προσθέτει ότι με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αξιοσημείωτο πως μόλις το 16% αυτών, αναμένουν να επενδύσουν ένα διψήφιο ποσό στη βιωσιμότητά και στις πρωτοβουλίες ESG, τα επόμενα τρία χρόνια. «Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να προσαρμόσουν ή να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους θέτοντας στο επίκεντρο της το ESG» τονίζει.

Οι εμπειρογνώμονες

Αναφορικά με την εκδήλωση της HSBC το «παρών» έδωσαν διεθνείς αναλυτές τόσο της ίδιας HSBC, όσο και της Schroders και της BlackRock. Ειδικότερα, ο Jan-Marc Fergg, Global Head Wealth Products, ESG & Mutual Funds, της HSBC Group Management Services σχολίασε ότι η οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου κόσμου και η αύξηση της περιουσίας των πελατών συμβαδίζουν μακροπρόθεσμα με διαγενεακό ορίζοντα. «Φιλοδοξούμε να ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας ώστε να κάνουν μια αλλαγή με θετικό πρόσημο για τον πλανήτη όσο αυξάνουν την περιουσία τους» πρόσθεσε.

O Δημήτρης Μπατζής Sales Manager, CEE & Mediterranean της Schroders, τονίζει ότι έφτασε η στιγμή που οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν κάτι περισσότερο από την απόδοση των επενδύσεών τους, καθώς όλα τα κέρδη δεν δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο. «Οι δραστηριότητες μιας επιχείρησης ενέχουν κινδύνους και επιπτώσεις για την κοινωνία, που ενδέχεται να μην αντανακλώνται στα οικονομικά αποτελέσματά της… Το να εντοπίσει κανείς αυτούς τους κινδύνους θα είναι υψίστης σημασίας για κάθε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στο μέλλον» εξηγεί.

Ο Fred Wood, Director της ομάδας Natural Resources και Product Strategist BGF Sustainable Energy, BlackRock σχολιάζει σχετικά ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπήκε σε αναμονή τον περασμένο χρόνο και παραμένει μια παγκόσμια πρόκληση ενώ η πανδημία αποτελεί μια ακόμα υπενθύμιση για το πόσο ευάλωτοι είμαστε. Όπως πρόσθεσε, «βλέπουμε σημαντικά σημεία καμπής να δημιουργούν μια συναρπαστική συγκυρία καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο εντυπωσιακής πολιτικής υποστήριξης για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, το οποίο επιταχύνεται από τη δυναμική του κόστους και την τεχνολογική πρόοδο».

Οδικός χάρτη προς την πράσινη οικονομία

Ο Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής Wealth and Personal Banking της HSBC στην Ελλάδα, σημειώνει ότι κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και επενδυτές εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στη βιωσιμότητα και οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλοστη μετατροπή αυτών των τάσεων σε έναν οδικό χάρτη προς την πράσινη οικονομία. Εξηγεί ότι η HSBC είναι εδώ για να βοηθήσει τους εταιρικούς πελάτες να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν θέσει αλλά και τους ιδιώτες πελάτες να χτίσουν ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή. «Προβλέψαμε αυτή την ανερχόμενη τάση νωρίς και ήδη από το 2015 ξεκινήσαμε να προσφέρουμε το πρώτο επενδυτικό προϊόν με έμφαση στην εναλλακτική και βιώσιμη ενέργεια. Από τότε διευρύναμε σημαντικά την γκάμα των διαθέσιμων προϊόντων βιώσιμων επενδύσεων. Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον των πελατών μας για αυτή την κατηγορία προϊόντων καθώς από το τέλος του 2019 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 400% τα υπό διαχείριση κεφάλαια ιδιωτών πελατών μας σε βιώσιμες επενδύσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πιρπινιάς.