Skip to main content

Στόχος της AstraZeneca η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία

Εδώ και 29 χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η AstraZeneca προσφέρει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο με δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας. Μέσα από την πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει με τίτλο «Responsible Science» αναδεικνύει το αποτύπωμά της σε δύο κομβικούς άξονες: την υγεία και την κοινωνία. Με υπευθυνότητα και ακεραιότητα υποστηρίζει δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα της υγείας για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και προστατεύει το περιβάλλον δημιουργώντας συνθήκες προόδου και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. 

Αποστολή της AstraZeneca είναι να υπερβαίνει τα όρια της επιστήμης για να δημιουργήσει φάρμακα που θα αλλάξουν τη ζωή των ασθενών. Η προσφορά της στην κοινωνία όμως δεν σταματά εκεί, αλλά επεκτείνεται σε ενέργειες που στόχο έχουν την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες που είναι απαραίτητες για τη ζωή τους τη στιγμή που τις χρειάζονται. Σε συνεργασία με τον ΣΦΕΕ συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «ΠροΣfEEρουμε», προσφέροντας τετρακόσια σκευάσματά της στο Κοινωνικό Φαρμακείο της Μάνδρας βοηθώντας τους πλημμυροπαθείς του δήμου. Tρεις φορές τον χρόνο διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία με τη συμμετοχή των εργαζομένων της σε συνεργασία με το Λαϊκό Νοσοκομείο. Επιπλέον, επιχορηγεί πρωτοβουλίες κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα της υγείας και πραγματοποιεί δωρεές εξοπλισμού σε δημόσιους φορείς για την κάλυψη των αναγκών τους. Μία από τις κομβικές αξίες της AstraZeneca είναι η ισότιμη μεταχείριση και οι ίσες ευκαιρίες για όλους. Έτσι, εδώ και 26 συνεχή χρόνια υποστηρίζει το Ίδρυμα Προστασίας & Αποκατάστασης ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Θεοτόκος», συμμετέχοντας ενεργά σε πρωτοβουλίες για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους που φιλοξενεί το ίδρυμα να αποκτήσουν εμπειρία που θα συμβάλλει στη δημιουργία του δικού τους μέλλοντος. Τον Απρίλιο συμμετείχε ενεργά στη δράση Job Shadow Day, μέσα από την οποία ήρθαν πιο κοντά υποψήφιοι εργαζόμενοι από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με την εταιρεία, με σκοπό να προβληθεί η θετική συμβολή των ατόμων αυτών στην εργασία και να προωθήσει τις ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση. Επιπλέον, με συνέπεια υποστηρίζει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, παρέχοντας τη στήριξη που χρειάζονται τα παιδιά για να γίνει η καθημερινότητά τους εύκολη, προσφέροντάς τους απαραίτητα και πολύτιμα αγαθά για τη διαβίωσή τους. 

Η προαγωγή της επιστήμης και της καινοτομίας είναι από τις πρωταρχικές αξίες της AstraZeneca. Για τον λόγο αυτό συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς, όπως το Βρετανικό Συμβούλιο και υποστηρίζει το Athens Science Festival, που στόχο έχει την προβολή νέων επιστημόνων, ανδρών και γυναικών, δίνοντάς τους ίσες δυνατότητες προβολής του επιστημονικού έργου τους με στόχο την εξέλιξή τους. 

Τίποτα όμως δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι της AstraZeneca, οι οποίοι είναι η κινητήριος δύναμη της πλατφόρμας «Responsible Science». Μέσα από πληθώρα δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που δίνουν πρώτοι το παράδειγμα και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής συνεισφοράς της εταιρείας στην κοινωνία. Με διάφορες αφορμές μέσα στον χρόνο οι εργαζόμενοι μεριμνούν για παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη, αφού συγκεντρώνουν τρόφιμα μακράς διάρκειας και συμμετέχουν σε bazaars, υποστηρίζοντας το Χαμόγελο του Παιδιού, την Κιβωτό του Κόσμου, την Αρωγή και την Εστία.

Επιπλέον, φέτος, κατά την ημέρα εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας, όλοι οι εργαζόμενοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και στήριξαν το έργο του ΜΚΟ «Μπορούμε». Έτσι, μαγείρεψαν για καλό σκοπό, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τον αρχικό στόχο και να ετοιμάσουν 2.200 μερίδες φαγητού, οι οποίες διανεμήθηκαν μέσω του «Μπορούμε» σε φορείς που στοχεύουν στην επισιτιστική στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη. Από την πλατφόρμα «Responsible Science» δεν λείπουν και οι πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρωτοβουλίες που ξεκινούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανακυκλώνουν κάθε μορφής υλικό που χρησιμοποιούν και υιοθετούν «πράσινες» πρακτικές σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους.