Skip to main content

Αριστεία ΣΔΕ 2017 και επιχειρηματική ηθική

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Γκορτζή
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής (ΕΒΕΝ)
και πρόεδρος της One Team SA

Στην αυγή του 21ου αιώνα η επιχειρηματικότητα καλείται να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση της οικονομίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων ο κόσμος των επιχειρήσεων οφείλει να έχει ως κύριο μέλημά του την «εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα».

Η έλλειψη της εταιρικής ηθικής ήταν βασικός παράγοντας που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η εφαρμογή των κλασικών αρχών της ελληνικής σκέψης, που διατύπωσαν ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης στην καθημερινή πρακτική της Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Κοινωνικής υπευθυνότητας, αναδείχτηκε καθοριστική για την αποτελεσματική λειτουργία και την επίτευξη των στόχων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και οργανισμών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο ρόλος της επιχειρηματικής ηθικής είναι μονόδρομος στην αποφυγή τέτοιων γεγονότων, ειδικά αν συνοδεύεται από ένα κατάλληλο εταιρικό και κρατικό θεσμικό πλαίσιο, καθώς και αν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής κουλτούρας, το οποίο συνεχώς καλλιεργείται στους υπαλλήλους και προβάλλεται δυναμικά από τη διοίκηση.

Οι εταιρείες που θα τονίσουν αυτήν την κοινωνική ευαισθησία και την ηθική επιχειρηματική τους πλευρά, όχι μόνο θα καταφέρουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη βιωσιμότητα αλλά θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό.

Αριστεία ΣΔΕ

O Σύνδεσμος Διαφημιζόμενων Ελλάδος το 2001 αποφάσισε να δυναμώσει τον χώρο της Επιχειρηματικής Ηθικής και της κοινωνικής υπευθυνότητας δια μέσου των αριστείων.

Η απόφαση αυτή του Διοικητικού μας Συμβουλίου ήταν συλλογική και αντιπροσώπευε το πάθος για βιώσιμη και συνεχή ανάπτυξη.

Σήμερα είναι μοναδική ευκαιρία, το ελληνικό κράτος να συνεργαστεί και να πρωτοστατήσει μαζί με τον επιχειρηματικό κόσμο για την ανάπτυξη μιας πιο υγιούς κοινωνίας, τουλάχιστον για το μέλλον.

Επτά στους δέκα Ευρωπαίους, επίσης, επιλέγουν ή πιστεύουν ότι επιλέγουν προϊόντα με βάση τη συμπεριφορά της επιχείρησης – Επιβράβευση της κοινωνικής υπευθυνότητας.

Πέραν του καθ’ εαυτού «προϊόντος», οι καταναλωτές επιλέγουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κοινωνική ευαισθησία στις σχέσεις με τους εργαζόμενους, την περιβαλλοντική προστασία, την εκπαίδευση, την ισότητα ευκαιριών που έχει να επιδείξει η επιχείρηση.

Υπευθυνότητα και επιδόσεις

Οι υπεύθυνες εταιρείες θα είναι οι αυριανές κερδοφόρες εταιρείες. Οι πελάτες τους θα τις εμπιστεύονται περισσότερο. Οι υπάλληλοί τους θα έχουν μεγαλύτερο αίσθημα αφοσίωσης και περισσότερα κίνητρα. Οι ηθικά ευαίσθητοι επενδυτές – καταναλωτές θα τις επιλέγουν.

Επίσης, εκτός των άλλων, στόχος ενός συστήματος κοινωνικής υπευθυνότητας είναι να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να εξασφαλίσει την ευημερία του εργαζόμενου.

Θέματα που μπορούν να περιέχονται είναι:

* Υγιεινή και ασφάλεια

* Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένων

* Ασφάλεια της εργασίας

* Κανονισμοί εργασίας

* Μισθολογικά θέματα κ.α.

Το ήθος μιας επιχείρησης το συνθέτουν μικρές διαφορετικές έννοιες, όπως η αξιοπιστία, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η πειθαρχία, η ευελιξία, το αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο, η ποιότητα κ.ά., αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι έννοιες αυτές υλοποιούνται.

Το ΕΒΕΝ

Το όραμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής είναι η διάδοση και η καλλιέργεια ενός νέου τρόπου διοίκησης που έχει ως βάση του τις αξίες της Επιχειρηματικής Ηθικής, τη δημιουργία ενός αποδεκτού κώδικα επιχειρηματικής δεοντολογίας, καθώς και την αύξηση της γνώσης και ενημέρωσης σε θέματα Επιχειρηματικής Ηθικής, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Διακυβέρνησης.

Για την ορθή επίτευξη των στόχων ο οργανισμός προχώρησε στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου με το όνομα EBEN GR RESPONSIBLE MANAGEMENT EXCELLENCE MODEL, το οποίο απαιτεί σαν αφετηρία τον Καθολικό Κώδικα Επιχειρηματικής Ηθικής και αποδέκτες τα δύο ίσως πιο σημαντικά κομμάτια της σύγχρονης επιχειρηματικής ζωής και Αριστείας, την Εταιρική διακυβέρνηση και την Εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα.

Τον Σεπτέμβρη πρόκειται να γίνει στην Αθήνα μεταξύ 6-8/9/17 το Ετήσιο Συνέδριο Έρευνας του ΕΒΕΝ όλης της Ευρώπης, με τη συμμετοχή πάνω από 100 καθηγητών και διακεκριμένων εισηγητών οι οποίοι και θα τοποθετηθούν σε θέματα σχετικά με την Επιχειρηματική ηθική και κοινωνική υπευθυνότητα. Το θέμα του Συνεδρίου είναι «Ήθος, Οικονομία και Δικαιοσύνη».