Skip to main content

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.: Καθημερινές δράσεις για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και το προϊόν

Από την έντυπη έκδοση

Επιμέλεια: Σοφία Εμμανουήλ
[email protected]

Η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. εφαρμόζει ολοκληρωμένη στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε επίπεδο εσωτερικό και εξωτερικό. Το εσωτερικό αφορά στον άνθρωπο και το εξωτερικό στο προϊόν, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Με τον ανανεωμένο τίτλο «Καθημερινές Δράσεις για την κοινωνία», «Καθημερινές Δράσεις για το περιβάλλον» και «Καθημερινές Δράσεις για το προϊόν» διοργανώνει και συμμετέχει σε πολλές ενέργειες με φιλανθρωπικό και οικολογικό χαρακτήρα.

Καθημερινές Δράσεις για τον Άνθρωπο

Επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στον άνθρωπο, στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η Διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. φροντίζει για τη διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση των εργαζόμενων.

Η εκπαίδευση αφορά όλα τα αντικείμενα, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα πωλήσεων, επικοινωνίας, ομαδικότητας, υποκίνησης, υγιεινής και ασφάλειας.

Από το 2012 η εταιρεία διακρίνεται και βραβεύεται κάθε χρόνο ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα και αντίστοιχα από το 2013 και στην Ευρώπη, στα βραβεία Great Place to Work.

«Η δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας!» είναι το σλόγκαν που εκφράζει την αυθεντική σχέση διάρκειας της εταιρείας με το προσωπικό.

Από 9/2/1993 λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης η τράπεζα αίματος Μασούτη για το προσωπικό της εταιρείας. Κάθε χρόνο διενεργούνται 2 αιμοδοσίες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Η εταιρεία έχει ομάδα ποδοσφαίρου. Απαρτίζεται από εργαζόμενους της Διαμαντής Μασούτης και συμμετέχει σε εργασιακά πρωταθλήματα.

Το 2016 δημιουργήθηκε ομάδα μπάσκετ από τους εργαζόμενους στα καταστήματα της Καβάλας που αγωνίζεται στο τοπικό εργασιακό πρωτάθλημα Καβάλας.

Πιστοποίηση BS OHSAS 18001:2007 για την υγιεινή και ασφάλεια προσωπικού.

Καθημερινές Δράσεις για την Κοινωνία

* Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της εταιρείας Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. με σκοπό την υλοποίηση του Προγράμματος «Μαζί, όπου υπάρχει ανάγκη» για τη στήριξη οικογενειών που ζουν στα όρια της φτώχειας. Κάθε μήνα διανέμονται δέματα με τρόφιμα (64 γεύματα), σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, στην Αλεξανδρούπολη, στο Διδυμότειχο, στην Ορεστιάδα, στα Ιωάννινα και στη Χαλκίδα, σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν θα εξετάζεται η επέκταση του Προγράμματος και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

* Ο Μασούτης δημιούργησε την πρώτη ορεινή εξοχική κατοικία για τα παιδιά του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή Πέντε Βρύσες του Δήμου Λαγκαδά. Με την υποστήριξη της Henkel και του Δήμου Λαγκαδά.

* Δύο φορές το μήνα ενισχύει παντοπωλεία αγάπης των δήμων: Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Μηχανιώνας, Παύλου Μελά και Θέρμης. Υποστηρίζει 180 άπορες οικογένειες, όσον αφορά βασικά είδη πρώτης ανάγκης, σίτισης και καθαρισμού.

* Ενίσχυση των δήμων για την οργάνωση συσσιτίων.

* Τοποθέτηση καλαθιών στα καταστήματα για τη συγκέντρωση τροφίμων για ευπαθείς ομάδες.

* Χορηγικό Πρόγραμμα (για φιλανθρωπικούς & πολιτιστικούς σκοπούς, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους κ.ά.).

* Συμμετοχή σε Μαραθώνιους και Πρωταθλήματα. 

* Προσφορά τροφίμων σε ιδρύματα και φορείς που ασχολούνται με τη φιλοξενία, περίθαλψη και φροντίδα παιδιών και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των πόλεων: Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσών, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Άρτας, Βόλου, Κατερίνης, Κοζάνης, Καρδίτσας.

* Μακροχρόνια συνεχής κάλυψη βασικών αναγκών ορφανοτροφείου Μέλισσα.

Καθημερινές Δράσεις για το Περιβάλλον

* Τον Δεκέμβριο του 2009 εγκαινιάστηκε το πρώτο πράσινο κατάστημα της εταιρείας και το πρώτο στην Ελλάδα, στη Χλόη Καστοριάς. Για το πρώτο πράσινο κατάστημα στην Ελλάδα απονεμήθηκε βραβείο καινοτομίας στον κ. Διαμαντή Μασούτη, για το έργο και την πολύτιμη συμβολή του στην προώθηση και ανάδειξη της καινοτομίας με τη δημιουργία του πράσινου καταστήματος.

* Συμμετοχή μαζί με άλλες μεγάλες αλυσίδες στην πρωτοβουλία του ΙΕΛΚΑ σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των καταναλωτών για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον η υπερβολική χρήση πλαστικής σακούλας.

* Για 3η συνεχόμενη χρονιά η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. σε συνεργασία με τη SANITAS, ανέλαβαν να καθαρίσουν μαζί παραλίες στην Ελλάδα με την πολύτιμη συμβολή ομάδων εθελοντών, συλλόγων, δήμων και προσκόπων.

* Με την εταιρεία TENA και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5/6 οργανώθηκε δράση «Πράσινες Διαδρομές». Σκοπός ήταν η οικονομική ενίσχυση της εθελοντικής οργάνωσης Los Lampicos για την αγορά ειδικών καθαριστικών υλικών και εργαλείων που θα αξιοποιηθούν για τον καθαρισμό της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, μέσα από μια σειρά δράσεων της οργάνωσης.

* Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης (γυαλί, χαρτί, ηλεκτρικές μικροσυσκευές, μπαταρίες, λαμπτήρες, γυαλιά οράσεως και ηλίου, μαγειρικό λάδι).

* Σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στο κατάστημα Grand Μασούτης στην Καλαμαριά.

* Συμμετοχή στο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών.

* Τοποθέτηση αυτοματοποιημένων υπόγειων κάδων απορριμμάτων στην πόλη της Έδεσσας, σε συνεργασία με τον δήμο.

Πιστοποίηση ISO 14001:2004 για οργάνωση και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας στο δίκτυό της για την περιβαλλοντική διαχείριση.

Καθημερινές Δράσεις για το Προϊόν

Η Διαμαντής Μασούτης στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς και τα τοπικά προϊόντα. Το 97% των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παράγονται στην Ελλάδα.

Στο νέο περιβάλλον αγορών Μασούτης δίνεται προτεραιότητα στα φρέσκα προϊόντα.

Πιστοποιημένη κάθε διαδικασία που αφορά στο προϊόν:

Πιστοποίηση ISO 22000:2005 για παραλαβή, αποθήκευση και διανομή τροφίμων (ξηρού φορτίου, είδη ψυγείου, μαναβικής) και ζωοτροφών / παραλαβή, αποθήκευση, επεξεργασία και διανομή νωπών κρεάτων και παρασκευασμάτων κρέατος  και πουλερικών.

Πιστοποίηση ISO 9001:2008 για την οργάνωση και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας στο δίκτυό της για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων.

EPIELL 901 Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. κρίθηκε για 3η φορά αμιγώς ελληνική επιχείρηση (2014-2015, 2015-2016, 2016-2017). Πληροί όλες τις προδιαγραφές του προτύπου που αφορούν το ποσοστό ελληνικότητας της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας και την απασχόληση Ελλήνων εργαζομένων από αυτή.