Skip to main content

Συνεργασία και συμπόρευση στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την Υγεία, αυτό το πολύτιμο αγαθό που αποτέλεσε προβληματισμό όχι μόνο για τους κυβερνώντες σε κάθε χώρα, αλλά και για τους επιστήμονες και τους ίδιους τους πολίτες, που για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια «ειρήνης» και νηνεμίας, κατάλαβαν τι είχαν βιώσει οι πρόγονοί μας σε περιόδους πανδημιών ή ακόμα και πολέμου. Γιατί ως σκηνές πολέμου χαρακτήρισαν οι υγειονομικοί τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στα νοσοκομεία, ενώ οι καθημερινές απώλειες συνανθρώπων μας δίνουν ένα «χαστούκι» ζωής σε όσους απομένουν πίσω.

Το ΕΣΥ δίνει μια μάχη άνιση. Παρ’ όλες τις δωρεές των ΜΕΘ, τις επιτάξεις κλινικών του ιδιωτικού τομέα και τη βοήθεια των στρατιωτικών νοσοκομείων, είναι αδύνατη η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Η πανδημία ένωσε σε παγκόσμιο επίπεδο τους επιστήμονες που δίνουν μάχη για την ανακάλυψη θεραπειών ικανών να ανακόψουν την επέλαση του ιού, να κερδίσουν έναντι αυτού του άγνωστου «εχθρού». Ο «πόλεμος» είναι σε εξέλιξη, όμως τα νέα που μας έρχονται είναι θετικά και δείχνουν ότι υπάρχει φως στο τούνελ που διανύουμε. Οι ανακαλύψεις πιο αποτελεσματικών θεραπειών γεμίζουν αισιοδοξία τον κόσμο να παλέψει για το σήμερα και για το αύριο που θα έρθει. Εννέα εμβόλια, δύο θεραπείες αντισωμάτων, ένα αντιιικό και ένα φάρμακο οξυγόνωσης είναι μέχρι στιγμής στην τελική ευθεία.

Δισεκατομμύρια δαπανώνται σε αυτό τον αγώνα. Το Ευρωκοινοβούλιο στέκεται αρωγός ώστε οι πολίτες της Ευρώπης να έχουν ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στη θεραπεία. Υπογράφει συμφωνίες με όλες τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια αγοράζοντας σε προσιτές τιμές.

Η πανδημία, όμως, ένωσε δυναμικά και τους τεχνοκράτες, που μέχρι σήμερα μάχονταν στην αρένα της επιχειρηματικότητας και των χρηματιστηρίων. Εταιρείες-κολοσσοί δίνουν τα χέρια και συνεργάζονται, συγχαίρουν τους ανταγωνιστές τους για κάθε καλό νέο, κάνουν δωρεές στο κράτος σε κλίνες, αναλώσιμα, είδη πρώτης ανάγκης και στηρίζουν τους πολίτες-ασθενείς. Αν αυτό δεν είναι ευγενής άμιλλα, τότε τι είναι;

Ωστόσο, η πανδημία δεν κατάφερε να μας ενώσει ακόμα όλους. Μέσα στον κυκεώνα που βιώνουμε, Πολιτεία και επιστήμονες έχουν να πολεμήσουν και τα παράλογα fake news που βομβαρδίζουν το κοινό δημιουργώντας σύγχυση και εκνευρισμό. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Πρέπει να εμβολιαστούμε; Θα είναι ασφαλές το εμβόλιο; Υπάρχει όντως πανδημία; Είναι αλήθεια ότι πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι; Και άλλα πολλά.

Απάντηση σε όλα αυτά δίνουν καθημερινά οι αριθμοί του ΕΟΔΥ, που δεν είναι απλά αριθμοί, είναι συνάνθρωποί μας που είχαν την ατυχία να χτυπηθούν από τη νόσο COVID-19 και κάνουν αγώνα να βγουν από το νοσοκομείο, ενώ μερικοί εξ αυτών, δυστυχώς πολλοί το τελευταίο διάστημα, χάνουν αυτή τη μάχη με τον κορονοϊό.

Το μήνυμα των ημερών είναι ένα. Για όσους από εμάς μετρά η ανθρώπινη ζωή, ας δώσουμε τα χέρια και ας αφήσουμε στην άκρη τους ανταγωνισμούς και τις σκοπιμότητες. Να ξεπεράσουμε τον «σκόπελο» που λέγεται πανδημία, να σταθούν όρθιες και πάλι οι οικονομίες και να συνεχίσουμε τη ζωή μας δυναμικά από εκεί που την αφήσαμε!