Skip to main content

Προώθηση του εθελοντισμού με συμμετοχή των εργαζομένων η δέσμευση της Novartis

Με 471 εργαζόμενους, που αυξάνονται σε 540 εάν συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι της Alcon και της Sandoz (που ανήκουν επίσης στον ελβετικό όμιλο Novartis), η Novartis Hellas έχει κάθε λόγο να επενδύει στην ανάπτυξη των ανθρώπων της δημιουργώντας τα κατάλληλα προγράμματα. 

Βασική έκφραση αυτής της δέσμευσης είναι η προώθηση του εθελοντισμού στους εργαζομένους και η ενεργός συμμετοχή τους, όπως εξηγεί στη «N» η Φωτεινή Μπαμπανάρα, επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της εταιρείας. «Γι’ αυτό και κάθε χρόνο, την άνοιξη, αφιερώνουμε την επέτειο της ημέρας της ίδρυσης της Novartis στην κοινωνία, καθιερώνοντάς την ως “Ημέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς” όλων των εργαζομένων προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Οι 119.000 συνάδελφοί μας μοιράζονται το όραμα για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ελπιδοφόρο αύριο για τους ασθενείς – ένα όραμα που καθοδηγεί την ανάπτυξη και την επιτυχία μας», προσθέτει. 

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία των ανθρώπων της Novartis είναι η πεποίθηση ότι βελτιώνουν αποτελεσματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών μέσω της πρωτοποριακής επιστημονικής γνώσης και καινοτομίας. Εξάλλου, η εστιασμένη στις επιδόσεις εταιρική φιλοσοφία προσελκύει χαρισματικούς ανθρώπους σε όλους τους τομείς – στην έρευνα και ανάπτυξη, στο marketing και στις πωλήσεις, στην οικονομική και διοικητική διαχείριση. 

Η εταιρεία επιδιώκει να υλοποιεί τακτικά δράσεις που κινητοποιούν το σύνολο των εργαζομένων και τους βοηθούν να δουν τον άμεσο αντίκτυπο της προσφοράς τους προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. 

Ημέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς

Ενδεικτικά η κα Μπαμπανάρα αναφέρεται στην κινητοποίηση των εργαζομένων κατά την Ημέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς 2016. Από την αρχή καθορίστηκαν οι στόχοι: επιλογή ενεργειών που θα προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια, διαφοροποίηση από προηγούμενες χρονιές, ποικιλία δραστηριοτήτων & αλληλεπίδραση των εργαζομένων στον ίδιο χώρο, συνέργειες με ΜΚΟ. Στο πρόγραμμα συμμετείχε πάνω από το 60% των εργαζομένων, το ποσοστό ικανοποίησης ξεπέρασε το 80%, ενώ η μητρική εταιρεία γνώρισε τον θετικό αντίκτυπο της δράσης.

Η ιδέα του προγράμματος βασίστηκε στο μήνυμα «Από άνθρωπο προς άνθρωπο», με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του συναισθήματος για προσφορά προς το συνάνθρωπο. Πρωταρχική σημασία δόθηκε στο κίνητρο συμμετοχής των εργαζομένων στην ενέργεια: καλούνται ως άνθρωποι να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη, μέσω της εθελοντικής τους εργασίας. Πέρα όμως από την προώθηση του εθελοντισμού και των εταιρικών αξιών στους εργαζόμενους, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία επεδίωξε παράλληλα τη σύσφιγξη των μεταξύ τους σχέσεων και την περαιτέρω αλληλεπίδραση μέσω της ομαδικής εργασίας για έναν καλό σκοπό. Με τον τρόπο αυτό η δράση αποτέλεσε μια καλή βάση για το πρόγραμμα του 2017, που ήταν αφιερωμένο στα παιδιά και έλαβε χώρα την Παρασκευή 16 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με κεντρικό μήνυμα «Στιγμές Αγάπης».

Περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι του ομίλου συναρμολογώντας έπιπλα και παιχνίδια και προετοιμάζοντας το γεύμα της ημέρας για τα «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος», το «Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού’. «Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στην ελληνική κοινωνία για περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς η υπεύθυνη λειτουργία αποτελεί βασική αξία για τη Νοvartis…», σύμφωνα με τη Susanne Kohout, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis.

Η Ημέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς, αποτελεί θεσμό για τον οργανισμό και στόχο έχει τη στήριξη τοπικών κοινωνιών, ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών. Έχοντας τοποθετήσει τον άνθρωπο στην καρδιά της εταιρικής της κουλτούρας, η εταιρεία αφιερώνει την ημέρα της ίδρυσής της στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους εργαζομένους της σε όλο τον κόσμο, μέσα από πράξεις ανθρωπιάς και ευαισθησίας, να αλλάξουν την καθημερινότητα συνανθρώπων μας σε ανάγκη.