Skip to main content

Ελβετικό ΥΠΕΞ: Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν συνεχίζονται στο Μπούργκενστοκ – Δεν αποκαλύπτει συμμετέχοντες και περιεχόμενο

Παραμένει το θολό τοπίο για τις διαπραγματεύσεις

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Οι συνομιλίες στο  Μπούργκενστοκ συνεχίζονται αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπ. Εξωτερικών της Ελβετίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποιοι συμμετέχουν σε αυτές και εντείνοντας έτσι το θρίλερ.

Στην ανακοίνωση του ελβετικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι το Μπούργκενστοκ εξακολουθεί να παρέχει ένα «διακριτικό και αξιόπιστο περιβάλλον» για να διευκολύνει τις συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή ενός μνημονίου συνεννόησης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν

Προστίθεται ωστόσο ότι δεν θα αποκαλυφθούν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους συμμετέχοντες και το περιεχόμενο των συνομιλιών, επικαλούμενη την εμπιστευτικότητα.

Σημειωτέον ότι δημοσίευμα του Axios είχε μεταδώσει ότι ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Ελβετία για τον πρώτο γύρο των νέων διαπραγματεύσεων και ότι εκεί ήδη βρισκόταν ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ

Σύμφωνα με προηγηθέντα δημοσιεύματα, η Τεχεράνη αποφάσισε να μην αποστείλει αντιπροσωπεία στη συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις παραβιάζουν το πνεύμα αλλά και το γράμμα της συμφωνίας που υπεγράφη την Τετάρτη μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Επιβεβαιώνοντας χθες ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δεν επρόκειτο να πραγματοποιήσει το ταξίδι που σχεδίαζε στην Ελβετία για να συναντηθεί με Ιρανούς διαπραγματευτές, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι παραμένει έτοιμος να ξεκινήσει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για την τελική διευθέτηση και εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον για τον τερματισμό του πολέμου.

«Κλειδί» ο Λίβανος

Η κατάσταση στον Λίβανο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τους Ιρανούς και πηγή του Axios ανέφερε ότι οι ηγέτες της Τεχεράνης θέλουν πρώτα να παύσουν οι εχθροπραξίες πριν ταξιδέψουν στην Ελβετία. Αντίστοιχα, Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλούνται οι Financial Times, οι Ιρανοί ζήτησαν εγγυήσεις ότι οι εχθροπραξίες στον Λίβανο θα σταματήσουν, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.

Οι συνομιλίες πάντως ενδέχεται να μην ξεκινήσουν πριν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Axios.

Ο Τραμπ δήλωσε στο NBC News ότι τηλεφώνησε στο Ισραήλ και ζήτησε να συμφωνήσει σε εκεχειρία στον Λίβανο, αλλά δεν διευκρίνισε αν μίλησε απευθείας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο έχει τεταμένη σχέση το τελευταίο διάστημα.  «Πρέπει απλώς να ηρεμείς μερικές φορές και να χρησιμοποιείς το μυαλό σου», λέγεται ότι είπε ο Τραμπ στο NBC.

Στο μεταξύ ο επόμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ θα ξεκινήσει την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του προέδρου του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν.

Παρά την εκεχειρία, και οι δύο πλευρές, Ισραήλ και Χεζμπολάχ, διαμηνύουν πάντως ότι έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν σε τυχόν νέες επιθέσεις, ενώ τα ισραηλινά στρατεύματα φαίνεται ότι θα παραμείνουν ανεπτυγμένα εντός του Λιβάνου στη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.