Δεκατρείς άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Καμπότζη στις εχθροπραξίες με την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό, ενώ πάνω από 35.000 πολίτες έχουν αφήσει τα σπίτια τους.
Οι εχθροπραξίες στα σύνορα της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους, σημερινούς επίσημους απολογισμούς των θυμάτων, ενώ η Πνομ Πεν απαίτησε από την Μπανγκόκ «άμεση κατάπαυση του πυρός».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Καμπότζης Μαλί Σοτσετά, νεκροί είναι πέντε στρατιωτικοί και οκτώ πολίτες.
Οι ανταλλαγές σφοδρών πυρών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δυο γειτονικών βασιλείων της νοτιοανατολικής Ασίας άρχισαν προχθές Πέμπτη, στο πλαίσιο της διένεξής τους για την κυριαρχία σε εδάφη στα σύνορά τους εδώ και δεκαετίες.
Τι έχει προηγηθεί
Η σύγκρουση σημειώθηκε αφότου η Ταϊλάνδη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Καμπότζη την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι θα απελάσει τον απεσταλμένο της Καμπότζης στην Μπανγκόκ, αφού και δεύτερος Ταϊλανδός στρατιώτης μέσα σε μια εβδομάδα έχασε άκρο από έκρηξη νάρκης ξηράς στην αμφισβητούμενη περιοχή.
Η Ταϊλάνδη υποστηρίζει ότι οι νάρκες είχαν τοποθετηθεί προσφάτως στην περιοχή, κάτι που η Καμπότζη έχει χαρακτηρίσει αβάσιμους ισχυρισμούς. Η Καμπότζη έχει πολλές νάρκες που έχουν απομείνει από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από δεκαετίες, οι οποίες ανέρχονται σε εκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης διέταξε επίσης το κλείσιμο όλων των συνοριακών σημείων ελέγχου που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Δεύτερου Στρατού της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα.
Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά τον Μάιο, όταν ένας στρατιώτης από την Καμπότζη σκοτώθηκε σε ένοπλη αντιπαράθεση σε ένα από τα πολλά μικρά κομμάτια γης που και οι δύο χώρες διεκδικούν ως δικό τους έδαφος.
Τα εθνικιστικά αισθήματα και στις δύο πλευρές έχουν οξύνει περαιτέρω την κατάσταση.
Η κατάσταση πήρε άλλη τροπή όταν η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, τέθηκε σε διαθεσιμότητα την 1η Ιουλίου για να διερευνηθεί ο τρόπος που χειρίστηκε τη συνοριακή διαμάχη.
Η Σιναουάτρα δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της διαρροής πληροφοριών σχετικά με την πολιτικά ευαίσθητη τηλεφωνική συνομιλία της με τον πρώην ηγέτη της Καμπότζης, Χουν Σεν, σχετικά με την συνοριακή διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών και την εκτόνωση των κλιμακούμενων εντάσεων στα σύνορα με την Καμπότζη.
Το ηχητικό που διέρρευσε εξόργισε ιδιαίτερα τους συντηρητικούς νομοθέτες, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι υποχωρεί στον συνομιλητή της και υπονομεύει τον στρατό της Ταϊλάνδης καθώς ακούγεραι να επικρίνει έναν διοικητή του στρατού της χώρας της. Σημειώνεται ότι στην Ταϊλάνδη ο στρατός έχει σημαντική επιρροή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη
Στον ΟΗΕ η Καμπότζη: Ζητά άμεση κατάπαυση πυρός με την Ταϊλάνδη «άνευ όρων»