Όταν η πυρκαγιά στο Παλισέιντς σάρωσε την περιοχή του Λος Άντζελες τον Ιανουάριο, οι φλόγες έφτασαν κοντά στη Βίλα Γκέτι, το Μουσείο Τέχνης που ίδρυσε ο μεγιστάνας του πετρελαίου Τζ. Πολ Γκέτι το 1974.
Tο ίδιο το κτίριο – και η τεράστια συλλογή κλασικών και αναγεννησιακών έργων που στεγάζονται στο εσωτερικό του – γλίτωσαν από ζημιές. Αλλά η πυρκαγιά έκαψε τους χώρους του Μουσείου κατέστρεψε τα συστήματα υδροδότησης και ασφαλείας και περισσότερα από 1.000 δέντρα και καλύπτοντας το ακίνητο με αιθάλη και στάχτη.
Η Βίλα Γκέτι παρέμεινε κλειστή για πέντε μήνες, όμως άνοιξε ξανά για το κοινό στις 27 Ιουνίου.
Μια πολύπλοκη επιχείρηση αποκατάστασης προηγήθηκε, όπως και βελτίωση της ετοιμότητας του πολιτιστικού οργανισμού για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου.
Ο ειδικός σε θέματα ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης του Γκέτι, Λες Μπορσάι ανέφερε: «Αν δεν μπορείς να μάθεις από αυτό που μόλις συνέβη, τότε είσαι καταδικασμένος να το επαναλάβεις».
Μόλις υποχώρησε η άμεση απειλή πυρκαγιάς, το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη ήταν η αποκατάσταση των συστημάτων κοινής ωφέλειας της Βίλας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών φυσικού αερίου και νερού.

Ακολούθησε ο καθαρισμός και η συντήρηση στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων και στη συνέχεια με τις οδηγίες ειδικών ο καθαρισμός των εξωτερικών χώρων. Ομάδα συντηρητών προσλήφθηκε για να επισκευάσει τις τοιχογραφίες του Εξωτερικού Περιστυλίου που μιμούνται αρχαίες ρωμαϊκές τοιχογραφίες.
Η μεγαλύτερη επίπτωση της πυρκαγιάς ήταν στο δάσος που περιβάλλει τη Βίλα. Με βάση τα ευρήματα, περίπου 1.415 δέντρα αφαιρέθηκαν λόγω ζημιών από την πυρκαγιά – δηλαδή το 44% του δάσους της Βίλας.
Ο Μπράιαν Χουκ, διευθυντής για τους χώρους και τους κήπους του Μουσείου ανέφερε ότι τα περισσότερα δέντρα έχουν εξαφανιστεί, ότι υπάρχουν γυμνές πλαγιές.
Προτεραιότητα θα δοθεί τώρα στην αυτοφυή χλωρίδα, σε φυτά που είναι φυσικά επιβραδυντικά της φλόγας.
Η Καμίλ Κερκ, διευθύντρια βιωσιμότητας του Γκέτι είναι επικεφαλής ενός νέου πρότζεκτ που θα βοηθήσει τους επισκέπτες να κατανοήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά. Μερικά από τα καμένα δέντρα έχουν επίσης διασωθεί, ίσως για να χρησιμοποιηθούν σε μια εγκατάσταση τέχνης ή σε έπιπλα σε ανάμνηση του γεγονότος.

Εν τω μεταξύ, ιδρύματα σε όλο τον κόσμο ζητούν από το Γκέτι να μοιραστεί συμβουλές και στρατηγικές για την ετοιμότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.