Skip to main content

Ανθεκτικό άμυλο: Πώς να το αυξήσετε στη διατροφή σας για απώλεια βάρους

Κάποιοι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους –αρκεί να ξέρετε ποιους να επιλέγετε

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος αμύλου που περιέχεται σε ορισμένους υδατάνθρακες, όπως τα όσπρια (και ο αρακάς), οι άγουρες μπανάνες, η βρόμη, το καστανό ρύζι, το καλαμπόκι και οι ωμές πατάτες. Το βρίσκουμε επίσης σε μαγειρεμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι, όταν έχουν αρχικά ζεσταθεί και στη συνέχεια κρυώσει. Αυτή η διαδικασία ψύξης μετατρέπει μέρος του αμύλου σε μια μορφή που το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα –το λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο.

Σε αντίθεση με το συνηθισμένο άμυλο, το ανθεκτικό άμυλο δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, φτάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο, όπου χρησιμεύει ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια της μικροχλωρίδας. Εκεί, ζυμώνεται και παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στη ρύθμιση της όρεξης και στην προστασία από χρόνιες παθήσεις. Διαβάστε περισσότερα.