Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κάθετη πτώση τζίρων σε φούρνους και εστίαση 

Menelaos Michalatos / SOOC

Τον φετινό Ιούνιο η εστίαση στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε μείωση τζίρου της τάξης του 40%, παρά μάλιστα την αύξηση του τουρισμού

Πτώση πωλήσεων της τάξης του 25% στο ψωμί-αρτοποιήματα και άνω του 50% στα γλυκά καταγράφουν από το Πάσχα και εξής οι φούρνοι στη Θεσσαλονίκη, με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης ψωμιού και από την εστίαση. Και στον κλάδο αυτό, επίσης εξάλλου – και παρά την αύξηση του τουρισμού – τον φετινό Ιούνιο σύμφωνα με την Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης σημειώθηκε πτώση τζίρων της τάξης του 40%.

Όπως διευκρινίζει η  πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και μέλος του δ.σ. του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Έλσα Κουκουμέρια, η κατανάλωση του ψωμιού στη Θεσσαλονίκη πέφτει κάθε χρόνο μετά το κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη της περιόδου των διακοπών των νοικοκυριών. Φέτος, όμως, υπάρχει κάθετη πτώση πωλήσεων από το Πάσχα και εξής, τόσο στο ψωμί – κατά 25% – όσο και στα αλμυρά σνακσ (πίτες κ.ο.κ.), η οποία ξεπερνά το 50% στην κατανάλωση γλυκών.

Φόβος για λουκέτα

Η κατάσταση αυτή προκαλεί εύλογα φόβο για περαιτέρω αύξηση των λουκέτων στον κλάδο, τα οποία ήδη συνεχίζονται φέτος, σε συνέχεια των 40 μαγαζιών του κλάδου που έκλεισαν σε όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης το 2024 (σ.σ. και πάνω από 300 πανελλαδικά), καθώς η μεγάλη αυτή μείωση της κατανάλωσης έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας και του κόστους των πρώτων υλών. Όπως επισημαίνει μάλιστα η κα. Κουκουμέρια, τα 15 από τα εν λόγω 40 μαγαζιά έκλεισαν λόγω μη ύπαρξης διάδοχης κατάστασης αλλά στο παρελθόν σε τέτοιες περιπτώσεις τα αγόραζαν τρίτοι ενδιαφερόμενοι, κάτι που δεν γίνεται πλέον διότι είναι σαφές ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα και η υπάρχουσα επιδότηση ρεύματος είναι βοηθητική αλλά δεν φτάνει. Ξεκάθαρα πτωτική είναι, επίσης, η κατανάλωση ψωμιού και από τα εστιατόρια-ταβένες κ.ο.κ. και τα ξενοδοχεία που συνεργάζονται με φούρνους.

Σύμφωνα, δε, με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Επιτροπίδη, τον φετινό Ιούνιο η εστίαση στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε μείωση τζίρου της τάξης του 40%, παρά μάλιστα την αύξηση του τουρισμού. Έχει προηγηθεί μείωση πωλήσεων, της τάξης του 7%, τον Μάϊο και γενικότερη μείωση στο πρώτο τρίμηνο του έτους και η ισχύουσα κατάσταση από τον Ιούνιο και εξής εγείρει ανησυχίες για τουλάχιστον 500 λουκέτα από τις 5.607 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος της χρονιάς. Την πτωτική αυτή τάση και τα επαπειλούμενα λουκέτα αποδίδει ο πρόεδρος της Ένωσης καταρχήν στην οικονομική στενότητα των καταναλωτών λόγω των πολύ μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των αγαθών στα σούπερ-μάρκετ, αλλά επίσης στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, στο υψηλό ενεργειακό κόστος και στην φοροεπιδρομή που – όπως επισημαίνει –  υφίσταται ο κλάδος εδώ και έναν χρόνο.