Skip to main content

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού

REUTERS/Maxim Shemetov/Pool

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Οτάβα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ουκρανία έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού, οι οποίες έχουν τραυματίσει πολίτες, και επομένως η αποχώρηση του Κιέβου από τη Σύμβαση της Οτάβα δεν θα έχει καμία επίπτωση στο πεδίο της μάχης.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Οτάβα, η οποία απαγορεύει την παραγωγή και τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού. Ανέφερε ότι ήταν ένα απαραίτητο βήμα ενόψει των ρωσικών τακτικών στον 40μηνο πόλεμό τους.

Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της συνθήκης και η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς νάρκες ξηράς στον πόλεμο.

«Η χρήση ναρκών κατά προσωπικού από το καθεστώς του Κιέβου εναντίον πολιτών καταγράφεται τακτικά από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους.

«Η απόφαση της Ουκρανίας να αποχωρήσει από τον μηχανισμό… εντάσσεται στη γενική πορεία της συλλογικής Δύσης και των δορυφόρων της να αναθεωρήσουν και να υπονομεύσουν το διεθνές νομικό σύστημα στον τομέα του ελέγχου των όπλων, του αφοπλισμού και της μη διάδοσης».

«Ασυνέπεια» καταλογίζει στο Κίεβο η Ζαχάροβα

Η Ζαχάροβα σημείωσε ότι, σύμφωνα με το κείμενο της Συνθήκης της Οτάβα, η αποχώρηση από τη σύμβαση κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης δεν θα πρέπει να τίθεται σε ισχύ πριν από το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης.

«Η απόφαση αποχώρησης από τη σύμβαση τίθεται σε ισχύ μόνο μετά το τέλος της εν λόγω ένοπλης σύγκρουσης», δήλωσε η Ζαχάροβα. «Προχωράμε από το γεγονός ότι αυτή η διάταξη εφαρμόζεται πλήρως στη διαδικασία αποχώρησης που ξεκίνησε η Ουκρανία από αυτόν τον μηχανισμό».

«Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις της Σύμβασης δεν είχαν εκπληρωθεί από το Κίεβο ούτε πριν από την προαναφερθείσα απόφαση», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είχε υποχρεωθεί να καταστρέψει όλα τα αποθέματα ναρκών κατά προσωπικού το 2010, αλλά δεν το είχε κάνει».

Η Λιθουανία και η Φινλανδία φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν την εγχώρια παραγωγή ναρκών ξηράς κατά προσωπικού τον επόμενο χρόνο για να εφοδιαστούν οι ίδιες και η Ουκρανία λόγω αυτού που θεωρούν στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Οι δύο χώρες, που συνορεύουν με τη Ρωσία, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη Σύμβαση της Οτάβα που απαγορεύει τη χρήση τέτοιων ναρκών, και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η εξάμηνη διαδικασία αποχώρησης.

Η Ρωσία απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι θα επιτεθεί σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ ως ρωσοφοβικές «ανοησίες» που διαδίδονται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να πείσουν τους πληθυσμούς τους να αποδεχτούν τις αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες.

Πηγή: Reuters