Από ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων προέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά την κόπωση και το profit taking- καταφέρνει μέχρι στιγμής να διατηρείται με σχετική ευκολία άνω του ψυχολογικού ορίου των 1.900 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, «τρέχοντας» ένα ράλι άνω του +30% από τις αρχές του έτους κι άνω του +2,7% από τις αρχές του Ιουλίου, ενόσω αγνοεί τι εστί το «αρνητικό πρόσημο» από τις 30 Ιουνίου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να φιγουράρει στις παρυφές των 130 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2008, την ίδια στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος βλέπει τη φετινή απόδοση να υπερβαίνει το +55%.
Οι «πυκνές» εταιρικές εξελίξεις, τα αισιόδοξα θεμελιώδη μεγέθη, το θετικό μακροοικονομικό πλαίσιο και οι ελκυστικές αποτιμήσεις συνιστούν τον κινητήριο μοχλό της ανοδικής κίνησης, παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα κέρδη ευνοούν την εμφάνιση κινήσεων κατοχύρωσης και αφομοίωσης (profit taking).
Από την άλλη πλευρά, φυσικά, οι κίνδυνοι από το εξωτερικό εξακολουθούν να παραμονεύουν, με τον μεγαλύτερο να αφορά τους αμερικανικούς δασμούς, δεδομένου ότι σταδιακά εκπνέει η προθεσμία του Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη διμερών εμπορικών συμφωνιών. Όσες χώρες δεν… συμμορφωθούν, τότε είναι πολύ πιθανό να έρθουν αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα μέτρων.
Σ’ αυτό το περιβάλλον της διεθνούς αβεβαιότητας, λοιπόν, δεν προξενεί περιέργεια το γεγονός ότι οι ημερήσιοι τζίροι της Αθήνας έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από το γνωστό όριο των 200 εκατ. ευρώ και να «παίζουν» σε χαμηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οδεύουμε σταδιακά προς την καρδιά του καλοκαιριού, όπου παραδοσιακά η επενδυτική δραστηριότητα είναι ηπιότερη.
Όσον αφορά την ατζέντα της ημέρας, η προσοχή είναι στραμμένη στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΧΑΕ για το πρώτο «τσεκάρισμα» της ελεύθερης διασποράς των εισηγμένων. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι οι «τιμωρίες» δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πριν τον Ιούλιο του 2026, καθώς όσες δεν έχουν συμμορφωθεί με τα απαιτούμενα όρια (15% και 25%) έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δύο προθεσμίες εξάμηνης διάρκειας.
Από εκεί και πέρα, σήμερα είναι προγραμματισμένη η Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ, ενώ οι μέτοχοι της ΕΛΤΟΝ καλούνται να εδραιώσουν το δικαίωμα στην είσπραξη του ετήσιου μερίσματος (0,07 ευρώ με απόδοση 3,9%) πριν την αυριανή αποκοπή.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμπορικών δασμών, καθώς μετράμε αντίστροφα για την εκπνοή της προθεσμίας. Όσες χώρες δεν προλάβουν εγκαίρως να κλείσουν εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, τότε κινδυνεύουν με την επιβολή υψηλότερων δασμών. Βέβαια, οι περισσότεροι αναλυτές «ποντάρουν» ότι για ακόμη μία αφορά τα χειρότερα μάλλον θα αποφευχθούν.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)