Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον τελωνειακό κώδικα.
Με την ψήφιση του ανοίγει ο δρόμος για την πρόσβαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα, συγκροτούνται τα κλιμάκια ελέγχου (από Οικονομική Αστυνομία, ΑΑΔΕ, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) προκειμένου να ξεκινήσει ο εντοπισμός των προσώπων ή εταιριών και η ανάκτηση των ποσών που έχουν ληφθεί παρανόμως.
Μέχρι να ψηφιστεί η διάταξη που προβλέπει την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, αποκτώντας πλήρη πρόσβαση σε κτίρια, αρχεία και πληροφορίες, η Οικονομική Αστυνομία θα αναλάβει το έργο της συλλογής των δεδομένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη των ελέγχων και διασταυρώσεων. Στο έργο θα συμβάλλει και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ήδη από κυβερνητικής πλευράς, οι επικεφαλής των αρμόδιων υπουργείων έχουν συναντηθεί, δίνοντας τις πρώτες κατευθύνσεις χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη ότι οι έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιηθούν γρήγορα και μάλιστα με απτά αποτελέσματα. Με τα έως τώρα δεδομένα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει το ρόλο της διαχείρισης και ενημέρωσης για τις έρευνες.
Τα ΑΦΜ με μεγάλα ποσά μπαίνουν πρώτα στο στόχαστρο
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα ΑΦΜ με τα μεγαλύτερα ποσά επιδοτήσεων προς τα μικρότερα δήλωσε ο γενικός διευθυντής τύπου και ενημέρωσης του πρωθυπουργού Πάνος Αμυράς μιλώντας Πρώτο Πρόγραμμα.
«Γιατί θέλουμε και αυτό θα γίνει απολύτως, με κάθε τρόπο να ανακτηθούν όλα τα χρήματα τα οποία καταβλήθηκαν με παράνομους τρόπους σε εντός εισαγωγικών κτηνοτρόφους, φορείς ή παραγωγούς που δεν είχαν τα νόμιμα κριτήρια και τις νόμιμες προϋποθέσεις».
Από μικροσκόπιο θα περάσουν εκτάσεις, φορολογικά στοιχεία, βοσκοτόπια, μισθωτήρια αλλά και παραδόσεις προϊόντων.
Τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συλλέξει η Οικονομική Αστυνομία θα διασταυρωθούν από την ΑΑΔΕ καθώς η Αρχή έχει πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις, στο έντυπο Ε9 αλλά και σε ηλεκτρονικά μισθωτήρια.
Όποιο ΑΦΜ «κοκκινίζει» θα «ζευγαρώνει» με τα δεδομένα της ΑΑΔΕ και θα προχωρά η διαδικασία ανάκτησης των χρημάτων, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, μέσω κατασχέσεων λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Η ανάκτηση των ποσών
Η ανάκτηση των ποσών αυτών θα μειώσει και τη δημοσιονομική επίδραση του προστίμου των 415 εκατ. ευρώ που έχει επιβληθεί από την Κομισιόν για κακοδιαχείριση και ελλιπείς ελέγχους από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο μεταξύ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει προσφυγή επί του προστίμου με στόχο τη μείωση του ή τουλάχιστον την καταβολή του σε ετήσιες δόσεις.
Ο τρόπος «με τον οποίο “πληρώνονται” γίνεται είτε με δημοσιονομική διόρθωση είτε με συμψηφισμό με μελλοντικές εκταμιεύσεις είτε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στη Βουλή.
«Η δημόσια θέση μας, όπως την έχουμε πει, είναι ότι θα γίνει συμψηφισμός με τις μελλοντικές ενισχύσεις», σημειώνοντας ότι «οι χρηματορροές από τις Ευρωπαϊκές Ενισχύσεις προφανώς εγγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό αλλά εμείς πιστεύουμε ότι εάν όχι όλο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του προστίμου θα πληρωθεί από τα χρήματα που θα πάρουμε πίσω και θα επιστρέψουν στο Ταμείο του Προϋπολογισμού και βεβαίως από τον εξορθολογισμό που θα υπάρξει από εδώ και πέρα του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να υπάρξει ανακατεύθυνση όλων αυτών των ευρωπαϊκών πόρων στους πραγματικούς παραγωγούς».