Skip to main content

Ευρωζώνη: Διευρύνεται το έλλειμμα έναντι της Κίνας – Οξύνεται ο ανταγωνισμός

REUTERS/Jana Rodenbusch/File Photo

Τι προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ

Διευρυμένο το εγχώριο πλεόνασμα της Ευρωζώνης, με αύξηση στις επενδύσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στα εισοδήματα με διαφορετικές ταχύτητες, ενώ καταγράφει μεγαλύτερο διμερές έλλειμμα με την Κίνα και συρρικνωμένο καθαρό ενεργητικό διεθνούς επενδυτικής δραστηριότητας.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ για το ισοζύγιο πληρωμών για ένα 12μηνο έως το α’ τρίμηνο του 2025 και τη διεθνή επενδυτική θέση της Ευρωζώνης καθώς και τις κινήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το α’ τρίμηνο.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Πλεόνασμα ύψους 366 δισεκ. ευρώ  καταγράφει η Ευρωζώνη στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για ένα έτος έως το α’ τρίμηνο του 2025, διευρυμένο έναντι των 319 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Κι αυτό λόγω μεγαλύτερων μεν πλεονασμάτων σε αγαθά και υπηρεσίες, χαμηλότερο δε στο πρωτογενές εισόδημα και εξαιτίας ενός διευρυμένου έλλειμματος στο δευτερογενές εισόδημα.

Τη μείωση του πλεονάσματος του πρωτογενούς εισοδήματος,  η ΕΚΤ αποδίδει κυρίως στο μικρότερο κατά 50% πλεόνασμα που καταγράφηκε στις άμεσες επενδύσεις  και στο μεγαλύτερο έλλειμμα στις μετοχές χαρτοφυλακίου.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ειδικότερα, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, φαίνεται πως η οικονομική δραστηριότητα διευρύνθηκε.

Χαρακτηριστικά, για το α’  τρίμηνο του 2025, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε με χαμηλότερο –συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο-ετήσιο ρυθμό 2,9%, ενώ η αποταμίευση παρέμεινε αμετάβλητη στο 15,4% και τα δάνεια είχαν κατά 1,7% (από 1,3%). Από την άλλη, για τις επιχειρήσεις, τα ακαθάριστα επιχειρηματικά έσοδα αυξήθηκαν με υψηλότερο ρυθμό και μάλιστα 4,0%, ενώ τα δάνεια σημείωσαν ρυθμό ανόδου 2,0%.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, αυτές αυξήθηκαν και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.  Ειδικότερα, οι μη χρηματοοικονομικές επενδύσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν με ρυθμό 0,5%, ενώ για τις επιχειρήσεις, αυτές αυξήθηκαν εξίσου με υψηλό ρυθμό της τάξης του 4,6%. Αναφορικά με τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές), για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν με αμετάβλητο ετήσιο ρυθμό 2,5%, και για τις επιχειρήσεις με 2,0%, με ορισμένες διαφοροποιήσεις μεμονωμένα.

Διμερείς εμπορικές συναλλαγές

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις της Ευρωζώνης, από την άλλη, παρουσιάζουν μειωμένα πλεονάσματα με τους εμπορικούς της εταίρους σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ διευρυμένο είναι το έλλειμα με την Κίνα.

Το μεγαλύτερο πλεόνασμα κατέγραψε με το Ην. Βασίλειο (196 από 200 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα), και την Ελβετία (57 από 78 δισεκ. ευρώ), ενώ το μεγαλύτερο έλλειμα φαίνεται να καταγράφεται με την Κίνα, οξύνοντας των ανταγωνισμό μεταξύ Ευρωζώνης και Κίνας.

Διεθνής επενδυτική θέση

Αναφορικά με τη διεθνή επενδυτική θέση της Ευρωζώνης, ωστόσο, καταγράφηκε συρρικνωμένο το καθαρό ενεργητικό ύψους, στα 1,61 τρισ. ευρώ έναντι των 1,78 τρισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο

Η συρρίκνωση αυτή οφείλεται, κατά την ΕΚΤ, στις μεγαλύτερες καθαρές υποχρεώσεις σε μετοχές χαρτοφυλακίου (από 3,27 σε 3,68 τρισεκ. Ευρώ) και στις αρνητικές μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας (183 δισεκ. ευρώ) και των τιμών (105 δισεκ. ευρώ).

Τέλος, το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της ζώνης του ευρώ ανήλθε σε 16,97 τρισ. ευρώ (111% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ) στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, αυξημένο κατά 240 δισεκ. ευρώ.