Αν το πρόβλημα της χώρας είναι όντως η διαφθορά -που κατά τα φαινόμενα είναι ένα από τα μεγάλα δυσεπίλυτα ζητήματα- τι μας εμποδίζει να φτιάξουμε πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη και να το λύσουμε κατά το δυνατό.
Βέβαια, η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι συνδυασμένη με αποφάσεις που αργούν πολύ και αποτελεί από μόνη της έναν παράγοντα που εμποδίζει τις σοβαρές επενδύσεις στη χώρα. Το τελευταίο το επισημαίνουν στις εκθέσεις τους όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ξανά και ξανά, που σημαίνει ότι όντως εκεί έχουμε ένα θέμα που πρέπει να λυθεί.
Το ότι δεν το έχουμε λύσει (ενώ γίνονται προσπάθειες) εδώ και χρόνια σημαίνει ότι είτε εκεί υπάρχουν ανυπέρβλητες αντιστάσεις και κατεστημένα που δεν κάμπτονται εύκολα ή ότι δεν θέλουμε να το λύσουμε και το αφήνουμε να πηγαίνει όπως πηγαίνει, κάνοντας μόνο μικροεπεμβάσεις.
Η ευθύνη δεν είναι απαραίτητο να πέφτει στους λειτουργούς της δικαιοσύνης, καθώς αυτοί υπηρετούν ένα δομημένο σύστημα, που για να αλλάξει χρειάζεται πολιτική απόφαση και δη κυβερνητική. Πέφτει όμως μοιραία και στους ίδιους, καθώς είναι ο πρώτοι που δέχονται τον ψόγο για τις καθυστερήσεις, τις κακοδικίες κ.λπ.
- Πρόσφατα, σε πανευρωπαϊκή έρευνα που συμμετείχαν 19.000 Έλληνες δικαστές τα ευρήματα ήταν ενδιαφέροντα.
- Μόνο το 26% των δικαστών θεωρεί ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου διαθέτει επαρκείς μηχανισμούς προστασίας της ανεξαρτησίας του.
- Ο Άρειος Πάγος αξιολογήθηκε ως προς την ανεξαρτησία του μόλις με βαθμολογία 5,6 στην κλίμακα 0 έως 10, ενώ το αντίστοιχο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με 8,1.
- Μόνο το 38% των δικαστών πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης θεωρεί ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία τους – έναντι 62% των διοικητικών.
- Το 33% των δικαστών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και το 15% των διοικητικών θεωρούν ότι οι προαγωγές δεν βασίζονται σε αξιοκρατικά κριτήρια.
- Το 40% των Ελλήνων δικαστών θεωρεί ότι οι αποφάσεις τους επηρεάζονται από παρεμβάσεις των ΜΜΕ – ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Και αν τα ευρήματα απηχούν τις πεποιθήσεις της πλειοψηφίας των λειτουργών του κλάδου τη χρεία άλλων στοιχείων έχουμε για να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι οξύ και πρέπει να διορθωθεί πάραυτα.
Αν η δικαιοσύνη μας καταστεί ανεξάρτητη και δεν ακούει ούτε τους πολιτικούς ούτε κανένα άλλο «ισχυρό», τούτο θα μας προφυλάσσει αφενός αποτελεσματικά από σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ και αφετέρου θα κάνει ολόκληρη τη χώρα να λειτουργεί καλύτερα, προσφέροντας ώθηση σημαντική και στην οικονομία.
Μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη προϋποθέτει πριν απ’ όλα ένα σοβαρό πολιτικό σύστημα που θα μπορεί να συνεννοηθεί για να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις που θα μείνουν και δεν θα αλλάξουν μετά από παρέλευση μερικών ετών. Και τέτοιο πολιτικό σύστημα, δυστυχώς, δεν έχουμε.