Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου της με τον τίτλο «Ελευθερία», η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο ελληνικό κοινό στο ΚΠΙΣΝ, αναφέρθηκε σε πτυχές της ταραγμένης περιόδου των ελληνικών μνημονίων.
Σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» και η εφημερίδα «Καθημερινή», η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε σε πολλά από τα επεισόδια της ελληνικής κρίσης.
Αρχικά, η κυρία Μέρκελ περιέγραψε τις πρώτες συναντήσεις που είχε αφού έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα. «Μου είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα», με την ίδια να επικαλείται τη «ρήτρα μη διάσωσης» που υπήρχε στο ευρώ. Άρα «δεν μπορούσα να δώσω χρήματα», επισήμανε.
Συνέχισε λέγοντας: «Ρώτησα τον Γιώργο Παπανδρέου, «εσύ τι θες;» και μου απάντησε: ‘’Τίποτα’’. Στη συνεδρίαση ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν σιωπηρός, συζητούσαμε έντονα και εγώ έμοιαζα η κακιά που έλεγα ότι ‘’δεν μπορώ να δώσω χρήματα’’. Ο Βαν Ρομπάι διέκοψε τη συνεδρίαση και έγραψε μερικές φράσεις, η Ελλάδα θα κάνει όσα πρέπει, θα στηρίξουμε και το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα».
«Το ερώτημα ήταν τότε αν θα μπορεί η Ευρώπη να τα βγάλει πέρα μόνη της, αυτή ήταν η βασική μου απορία. Επίσης λαμβάναμε στοιχεία που δεν ήταν σωστά, άρα δεν ξέραμε πώς θα προχωρήσουμε. Ήξερα ότι το ΔΝΤ είναι σκληρό και ανεξάρτητο. Η Ελλάδα είχε ήδη ζητήσει τη βοήθεια από το ΔΝΤ, πρόταση που είχε απορριφθεί», υπογράμμισε η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος.
«Δεν ήθελα το Grexit»
Ακολούθως, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στο ζήτημα του Grexit, εξηγώντας την διαφορετική θέση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής της Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει διακυμάνσεις στις ισοτιμίες έλεγε ο Σόιμπλε, εγώ είπα όχι, είμαστε μία ένωση, έχουμε αναλάβει ευθύνες, δεν πρέπει να κάνουμε πισωγυρίσματα. Το 2011 έπρεπε να κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας. Αν η Ελλάδα δεν έμενε στη ζώνη του ευρώ, θα έπρεπε οι Έλληνες πολίτες να το πουν, όχι εμείς».
Και πρόσθεσε: «Ήμουν καθαρή σε αυτό, ότι δεν θέλω το Grexit. Ήξερα ότι αυτή μου η θέση θα δημιουργούσε εντάσεις ανάμεσα σε μένα και τον Σόιμπλε. Γνωρίζοντας ότι ο Σόιμπλε ήθελε εκτός την Ελλάδα, είχα πει ελάτε μαζί μου στις Βρυξέλλες, και τηλεφωνούσα κάθε 2 ώρες στον Σόιμπλε και τον ενημέρωνα».
Για την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα
Μίλησε και για την πρόταση πρώην πρωθυπουργού, Γιώργο Παπανδρέου, το 2011 για δημοψήφισμα, με την ίδια να τονίζει: «Ήμασταν αντίθετοι, καθώς δεν θα ξέραμε πώς θα αντιμετωπίσουμε μία έξοδο της Ελλάδας» και αποκάλυψε ότι την επόμενη ημέρα η πρόταση απορρίφθηκε. Οπως σχολίασε «ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση».
«Τρισέ και Σαρκοζί δεν ήθελαν το κούρεμα του χρέους»
Όσον αφορά το κούρεμα του χρέους, η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Ήμουν υπέρ του κουρέματος του χρέους, και ο Σόιμπλε. Ο Τρισέ και ο Σαρκοζί ήταν αντίθετοι, θεωρούσαν ότι με το κούρεμα θα χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στο ευρώ».
«Πίστευα ότι θα πρέπει να αποφορτίσουμε την Ελλάδα από το βάρος, αλλά και οι άλλοι είχαν καλά επιχειρήματα. Για αυτό και πήγαμε σε μία εθελοντική διαδικασία. Τότε ήταν παρακινδυνευμένη διαδικασία. Μου έλεγαν “είσαι τρελή” που επιμένεις για το κούρεμα», συμπλήρωσε.
Η απόγνωση με τον Ομπάμα
Επιπλέον, εξήγησε τον δύσκολο τρόπο επικοινωνίας που είχε με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. «Ο Ομπάμα δεν γνώριζε καλά το νομικό κομμάτι, τους στόχους της ΕΚΤ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει άλλες ευθύνες. Ο Ομπάμα δεν τα γνώριζε όλα, κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα, μου είχε ασκηθεί πίεση».
«Ήθελε να πούμε στην ΕΚΤ να δώσει περισσότερο ρευστό. Μου έλεγαν οι σύμβουλοί μου ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο, δεν θα γινόταν καν δεκτό από τα γερμανικά δικαστήρια κι αυτό το είχα πει στον Ομπάμα», υπογράμμισε.
«Στην G20 μου φέρθηκαν ‘’σαν άρρωστο άλογο’’. Είχα συνεχώς την αίσθηση ότι ήμουν λίγο βραδύνους γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ τι μου λένε», ανέφερε.
«Ο Ντράγκι, ως πρόεδρος της ΕΚΤ, «δημιούργησε το Μπαζούκα» και είπε το whatever it takes. Το έκανε μόνος του», πρόσθεσε.
Για την σχέση της με τον Τσίπρα και ο αιφνιδιασμός με το δημοψήφισμα του 2015
Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στη σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Ήρθαμε κοντά σταδιακά, εγώ ας πούμε είμαι από ένα κόμμα που είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αυτός είναι από ένα κόμμα που θεωρεί τις ιδιωτικοποιήσεις του διαβόλου», τόνισε.
«Η τέχνη στην πολιτική είναι, έχεις δυο θέσεις και ξέρεις ότι δεν θα συγκεραστούν πότε, άρα η τέχνη ήταν να διαμορφώσεις μια κοινή θέση. Είναι σημαντικό να ακούς τον άλλο, και θεωρώ σημαντικό ότι ο Τσίπρας ήταν ειλικρινής, δεν προσπάθησε να με παραπλανήσει. Στην πρώτη συνάντηση συμφωνήσαμε για τη διαδικασία, πώς θα κινηθούμε στην πορεία», σημείωσε.
Όπως είπε, «και οι δύο είχαμε τη βούληση να δουλέψουμε πάνω στη δύσκολη υπόθεση. Εγώ δεν ήθελα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ κι αυτός δεν ήθελε μνημόνιο»
Όσον αφορά το δημοψήφισμα του 2015, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είπε χαρακτηριστικά: «Ήταν το πιο αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα της πολιτικής μου καριέρας η κλήση με την οποία ενημερώθηκα για το δημοψήφισμα».
Περιέγραψε τη συνάντηση στο συμβούλιο αρχηγών πριν την απόφαση του δημοψηφίσματος. «Και τότε ο Τσίπρας ήταν σιωπηλός, κι έτσι αποφάσισαν να μιλήσουν τηλεφωνικά. Σε αυτή την κλήση την ενημέρωσε για το δημοψήφισμα. Όταν τον ρώτησα ποια θα είναι η σύστασή σας, είπε ‘’όχι’’. Εκεί έχασα τη φωνή μου. Κι ο Ολάντ με ρώτησε: ‘’Και τώρα;’’»
«Αν ήταν ‘’όχι’’, είπαμε ότι αυτό σημαίνει έξοδος από το ευρώ, η Ελλάδα δεν συμφώνησε και εμείς είπαμε ότι μια δημοκρατία δεν μπορεί να αποφασίσει για όλους τους άλλους», ανάφερε η Άνγκελα Μέρκελ.