Η διεύθυνση πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσίευσε βίντεο από την εκτόξευση του drone UJ-26 Bober με την χρήση καταπέλτη σε μια προσπάθεια να παρακάμψει την ρωσική αεράμυνα και να φτάσει σε στόχους που βρίσκονται βαθιά πίσω από τις γραμμές των μαχών.
Το βίντεο, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, δείχνει τα κατασκευασμένα στην Ουκρανία μη επανδρωμένα οχήματα μήκους 2,5 μέτρων να εκτοξεύονται στον αέρα από μια σταθερή ράμπα με κλίση. Η ουκρανική διεύθυνση πληροφοριών ανέφερε ότι οι ειδικές δυνάμεις του Κιέβου εκτόξευσαν τα drones για να επιτεθούν σε στόχους στην υπό ρωσική κατοχή Κριμαία.
Η νέα μέθοδος εκτόξευσης επιτρέπει στο σταθερής πτέρυγας drone να εισέρχεται στη μάχη χωρίς τη χρήση συστάματος προσγείωσης, κάτι που πιθανότατα βελτιώνει την εμβέλεια και την ευελιξία του. Παραδοσιακά, τα Bober απογειώνονται από αεροδιαδρόμους όπως τα παραδοσιακά αεροσκάφη.
Δεδομένου ότι η ράμπα πιθανότατα θα πρέπει να στηθεί σε ουκρανικό έδαφος που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Δνείπερου, το drone καλείται να διανύσει τουλάχιστον περίπου 60 μίλια για να φτάσει σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία.
Σε αρκετά βίντεο φαίνεται επίσης ότι τα drones είναι εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες.
Σε ένα επεξεργασμένο κλιπ διακρίνεται ένα drone να αποφεύγει έναν πύραυλο και στη συνέχεια να πετάει πάνω σε το ρωσικό σύστημα αεράμυνας Pantsir S-1, αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα δεύτερο drone φαίνεται επίσης να πετάει στο έδαφος δίπλα στο Pantsir S-1 καθώς το πλήρωμα του οχήματος ψάχνει για κάλυψη.
Η διεύθυνση πληροφοριών της Ουκρανίας περιέγραψε την επίθεση ως την «επιτυχημένη ήττα» του Pantsir, αλλά δεν δημοσίευσε πλάνα με τα αποτελέσματα. Υποστήριξε επίσης ότι πραγματοποίησε αντίστοιχα επιτυχημένες επιθέσεις σε τρία ρωσικά συστήματα ραντάρ – το Niobium-SV, το Pechora-3 και το Provotnik GE – καθώς και σε ένα μαχητικό Su-30 τέταρτης γενιάς.
Στα βίντεο που δημοσίευσε διακρίνονται τα drones να πλησιάζουν αυτά τα συστήματα, αν και πολλά από αυτά μπορούν φαίνονται μόνο να πετούν κοντά στον στόχο τους.
Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, το Niobium-SV είναι ένα σύστημα αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Προηγούμενες ρωσικές εκτιμήσεις πριν από την πλήρη εισβολή έδειχναν ότι το Κρεμλίνο είχε αποκτήσει το Niobium-SV το 2016 για περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Ωστόσο, τα συστήματα αυτά ενδέχεται να έχουν εξοπλιστεί με πιο ακριβές αναβαθμίσεις.
Από την άλλη, η κατασκευή του drone Bober, που μεταφράζεται ως «κάστορας» στα ουκρανικά, φέρεται να κοστίζει περίπου 110.000 δολάρια. Το drone προορίζεται για επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας και είναι γνωστό ότι μπορεί να φέρει εκρηκτικά της μορφής KZ-6, ένα εκρηκτικό βάρους 6,6 λιβρών, σχεδιασμένο να διαπερνά σκυρόδεμα ή θωράκιση.