Skip to main content

ΗΠΑ: Πέθανε 82χρονη που είχε τραυματιστεί σε επίθεση με μολότοφ σε διαδήλωση για τους Ισραηλινούς όμηρους στο Κολοράντο

Αστυνομία - ΗΠΑ - κορδέλα - εγκλημα
REUTERS/Mark Makela

Η 82χρονη ήταν ανάμεσα στα άτομα που συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν στην πορεία «Run for Their Lives», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα

Μια 82χρονη γυναίκα, που ήταν ένα από τα δώδεκα θύματα επίθεσης σε συγκέντρωση υποστήριξης Ισραηλινών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, υπέκυψε χθες στα τραύματά της στο Κολοράντο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η διαδήλωση είχε λάβει χώρα πριν από σχεδόν έναν μήνα στην πολιτεία Κολοράντο των ΗΠΑ.

Η 82χρονη  Κάρεν Ντάιαμοντ, η οποία συμμετείχε στη συγκέντρωση της 1ης Ιουνίου, στην πόλη Μπόλντερ, υπέκυψε στα τραύματά της, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Η Ντάιαμοντ ήταν ανάμεσα στα περίπου 20 άτομα που συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν στην πορεία «Run for Their Lives», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα. Είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, Μοχάμεντ Σάμπρι Σολιμάν, πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον της ομάδας φωνάζοντας «ελεύθερη Παλαιστίνη».

Λόγω του θανάτου ενός από τα θύματα, οι εισαγγελείς προσθέτουν τώρα νέες κατηγορίες για δολοφονία πρώτου βαθμού, εκτός από πολλές άλλες που αντιμετωπίζει ο ύποπτος, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος. Ο 45χρονος Αιγύπτιος είναι αντιμέτωπος πλέον επομένως με δίωξη για φόνο και ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς ουδεμία πιθανότητα αποφυλάκισης ή μείωσης ποινής, σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός Μάικλ Ντόερτι, υποσχόμενος ότι η υπηρεσία του θα «δώσει μάχη προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα».

Οι υπηρεσίες του αναθεώρησαν εξάλλου τον απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης, καταμετρώντας 29, συμπεριλαμβανομένων 13 τραυματιών — οι αρχές έκαναν ως χθες λόγο για 15 τραυματίες.

Τον Σολιμάν, η θεώρηση διαβατηρίου του οποίου είχε λήξει, βάραιναν ήδη κάπου εκατό κατηγορίες, από τη δικαιοσύνη στο Κολοράντο όσο και από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές, ιδίως για έγκλημα μίσους και αντισημιτικό έγκλημα.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης σχεδίαζε την επίθεση για ένα χρόνο, παρακολουθώντας βίντεο για το πώς να φτιάχνει μολότοφ προτού φύγει από το σπίτι του στο Κολοράντο Σπρινγκς για να πραγματοποιήσει την επίθεση. Μετά την σύλληψή του δήλωσε ότι ήθελε να «σκοτώσει όλους τους Σιωνιστές», σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Η επίθεση αυτή στο Κολοράντο ήταν το γεγονός που επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε στους υπηκόους 12 κρατών την είσοδο στις ΗΠΑ, για να «προστατεύσει» τη χώρα από «ξένους τρομοκράτες».