Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι αύριο θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες για εμπορικά θέματα. «Είμαστε απολύτως επικεντρωμένοι (στην επίτευξη) ενός θετικού αποτελέσματος», είπε ο Σέφκοβιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Boomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μπορούν να καταλήξουν σε κάποια μορφή εμπορικής συμφωνίας πριν από την προθεσμία της 9ης Ιουλίου, όταν η Ουάσιγκτον πρόκειται να ενεργοποιήσει δασμούς 50% σε σχεδόν όλα τα προϊόντα της ΕΕ, με την Ένωση να σχεδιάζει να λάβει τη δική της σειρά αντίμετρων.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στους ηγέτες της ΕΕ σε κλειστή σύσκεψη την Πέμπτη ότι είναι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από την προθεσμία, προκειμένου να αποφευχθεί μια οικονομικά επιζήμια κλιμάκωση, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε μια νέα πρόταση.
«Ασυμμετρία», προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πολλοί από τους ηγέτες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν κάποιο βαθμό ασυμμετρίας σε μια εμπορική συμφωνία για να αποφευχθεί η κλιμάκωση, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.