Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποχαιρέτησε μια πτωτική εβδομάδα (-0,4%), κάτι το οποίο αποδίδεται τόσο στην αναζωπύρωση των γεωπολιτικών προκλήσεων της Μέσης Ανατολής, όσο και στην τάση αφομοίωσης των κεκτημένων, αλλά για ακόμη μία φορά δεν έλειψαν τα αγοραστικά «αποκούμπια» των επενδυτών.
Ενδεικτική ήταν η εικόνα των blue chips, όπου παρά τις αυξημένες πιέσεις του τελευταίου διημέρου, υπήρξαν τουλάχιστον δέκα μετοχές με θετικό πρόσημο στο τέλος του πενθήμερου (οι συνεδριάσεις ήταν τέσσερις λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος).
Η πλέον εντυπωσιακή μεταβολή ανήκει στη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία έκανε το 4×4 και πέτυχε άνοδο της τάξης του +7,4%. Μάλιστα, αυτό επέτρεψε στην εισηγμένη να διασπάσει με επιτυχία την αντίσταση των 2,4 ευρώ για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021.
Στάσσης: Το νέο στοίχημα στις τηλεπικοινωνίες και τα μερίσματα του 1 δισ. ευρώ
Θετική ήταν και η πορεία της Ελλάκτωρ, η οποία είδε τη μετοχή να «φρενάρει» τη μέχρι πρότινος πτώση και να ανακάμπτει κατά +4,8%. Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του Ομίλου, σίγουρα, διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην αγοραστικό κρεσέντο.
Από εκεί και πέρα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά +2,6% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, προσεγγίζοντας ξανά το υψηλό 15ετίας των 14 ευρώ. Η είσοδος στη λιανική αγορά των telecoms αλλά και η προσδοκία για την επικείμενη Γενική Συνέλευση της 25ης Ιουνίου έδωσαν αξιοσημείωτη ώθηση.
Την ίδια ώρα, η έγκριση του μερίσματος (0,4 ευρώ), σε συνδυασμό με το αισιόδοξο αφήγημα της διοίκησης για τον κλάδο των Παραχωρήσεων στήριξαν τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ενισχύθηκε κατά +2,0% στο περασμένο τετραήμερο, φθάνοντας μία «ανάσα» από το ορόσημο των 20 ευρώ, για πρώτη φορά από το ’00.
Στο +2,6% διευρύνθηκε και η μετοχή της Sarantis, η οποία βρέθηκε στις «κορυφές» των 14 ευρώ.
Παράλληλα, η μετοχή της Εθνικής ξεχώρισε από τον κλάδο των τραπεζών, καθώς ήταν η μοναδική με θετική μεταβολή (+1,9%).
Όσον αφορά τον ΟΠΑΠ, η μετοχή κατάφερε να διευρυνθεί κατά +1,2% και να ανακτήσει τα 19 ευρώ, παρότι χθες απώλεσε περισσότερο από -3%.
Ο δείκτης της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης είδε και τις Helleniq Energy (+0,6%) – Motor Oil (+0,5%) – Viohalco (+0,1%) να αποχαιρετούν με θετικό πρόσημο την εβδομάδα.
Ειδική μνεία, ωστόσο, πρέπει να γίνει και στις μετοχές των δύο εισηγμένων λιμανιών, οι οποίες -αν και δεν συγκαταλέγονται στα παραδοσιακά blue chips- είχαν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες, σκαρφαλώνοντας σε νέα υψηλά.
Η μετοχή του ΟΛΠ αυξήθηκε κατά σχεδόν +1% και έγραψε νέα ρεκόρ, αγγίζοντας προσωρινά για πρώτη φορά τα 50 ευρώ, ενώ η μετοχή του ΟΛΘ «σάλπαρε» κατά +20,5%, φθάνοντας έως το υψηλό 18ετίας των 37 ευρώ.
Βασιλάκος: O «δρομέας» του λιανεμπορίου και η μεταγραφή από τον Κωτσόβολο στον Fourlis
Tα blue chips με την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ +7,4%
• Ελλάκτωρ +4,8%
• ΔΕΗ +2,6%
• Σαράντης +2,6%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,0%
• Εθνική +1,9%
• ΟΠΑΠ +1,2%
• Helleniq Energy +0,6%
• Μotor Oil +0,5%
• Viohalco +0,1%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)