Εδώ και εβδομάδες, ένας νέος, γρήγορος και αποτελεσματικός ρωσικός πύραυλος χρησιμοποιείται εναντίον στόχων στην Ουκρανία.
Αρχικά ο πύραυλος δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι που η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας υποστήριξε πως πρόκειται για τον μικρό και low cost πύραυλο κρουζ «S8000 Banderol», που σημαίνει «μικρό πακέτο». Ο πύραυλος μπορεί να φτάσει ταχύτητα 400 μίλια/ώρα και να πλήξει στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη από 300 μίλια.
Φέρει επίσης, όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί, διάφορα εξαρτήματα ξένης προέλευσης, παρά τις διεθνείς κυρώσεις στις οποίες υπόκειται η Ρωσία. Γι’ αυτό και δημοσιογραφικές πηγές τον παρομοιάζουν με δημιούργημα του Φρανκενστάιν.
Σύμφωνα με το Κίεβο, το κατευθυνόμενο όπλο ακριβείας, το οποίο φέρει κεφαλή 115 κιλών, έχει χρησιμοποιηθεί σε θανατηφόρα πλήγματα σε περιοχές στη νότια Ουκρανία.
Ο τρόπος εκτόξευσής του θεωρείται μοναδικός. Εκτοξεύεται από τα μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orion της Ρωσίας, που σημαίνει ότι η Μόσχα δεν χρειάζεται να ρισκάρει με τη χρήση τακτικών αεροσκαφών. Επίσης, το βεληνεκές του επιτρέπει τις επιθέσεις εναντίον στόχων που βρίσκονται πολύ πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Στο μέλλον, αναφορές υποστηρίζουν ότι θα εκτοξεύεται από ελικόπτερα Mi-28.
«Ένα τρομερό οπλικό σύστημα»
Η Ρωσία φαίνεται ότι κατασκεύασε «ένα τρομερό οπλικό σύστημα» που θα μπορούσε να δώσει στις δυνάμεις της «σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», σχολίασε ο Vijainder K Thakur, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην πιλότος μαχητικών.
Η κατασκευή του είναι επίσης σημαντικό ορόσημο για τη Ρωσία και την ικανότητά της στην παραγωγή ενός πυραύλου χαμηλού κόστους για μαζική παραγωγή.
Για παράδειγμα, ο κινητήρας του SW800Pro, που κατασκευάστηκε από την κινεζική εταιρεία Swiwin, πωλείται στο διαδίκτυο λίγο πάνω από 14.000 ευρώ. Αλλά τα κινέζικα ανταλλακτικά είναι μόνο η αρχή. Αποσυναρμολογώντας τους Banderol που εντόπισε, η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανακάλυψε πάνω από 20 βασικά εξαρτήματα τα οποία προέρχονται από 30 εταιρείες, μεταξύ των οποίων από τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.
Η ανατομία του πυραύλου αποκαλύπτει τον βαθμό στον οποίο ξένες τεχνολογίες, που συχνά προέρχονται από υποστηρικτές του Κιέβου, έχουν καταλήξει στα χέρια της Ρωσίας.
Η Μόσχα πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τις προδιαγραφές ή την επιχειρησιακή κατάσταση του Banderol, η κατασκευή του οποίου είχε κρατηθεί μυστική μέχρι πρόσφατα.
Τον Φεβρουάριο, η Μόσχα ανέφερε την πρώτη «επιτυχή δοκιμαστική πτήση ενός νέου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος», αλλά δεν έδωσε τεχνικές λεπτομέρειες. Πηγές Άμυνας της Ουκρανίας υποψιάστηκαν ότι επρόκειτο για τον Banderol και αμέσως μετά, άρχισαν να κυκλοφορούν αναφορές για ένα άγνωστο όπλο που έπληξε την Ουκρανία.
Ο πύραυλος S8000 αναπτύχθηκε από την ρωσική εταιρεία Kronstadt Group, που είναι πιο γνωστή για την παραγωγή των UAV Orion.
Νέα γενιά πυρομαχικών χαμηλού κόστους;
Φαίνεται να μοιάζει πολύ με τον κοινό πύραυλο αέρος-εδάφους της Αμερικής, ακρογωνιαίο λίθο των δυνατοτήτων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ που είναι σχεδιασμένος να πλήττει βαριά αμυνόμενους στόχους χωρίς να χρειάζεται να εκτοξεύεται εντός εχθρικού εναέριου χώρου.
Ο νέος πύραυλος της Ρωσίας μπορεί επίσης να κάνει πιο σφιχτές κινήσεις από τους παραδοσιακούς πυραύλους της χώρας και, σύμφωνα με την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, διαθέτει τεχνολογία διαφυγής ραντάρ και ενσωματωμένα συστήματα κατά της εμπλοκής.
Εάν ο Banderol είναι ικανός για όσα αναφέρει η Ουκρανία, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την άφιξη μιας νέας γενιάς πυρομαχικών χαμηλού κόστους με καθοδήγηση ακριβείας που αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την χώρα.
Η «τρύπα» των κυρώσεων
Από την άλλη, η εξάρτηση της Ρωσίας από τα ξένα εξαρτήματα αναδεικνύει την «τρύπα» στο καθεστώς κυρώσεων που επιτρέπει στη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις της Δύσης χρησιμοποιώντας αλυσίδες εφοδιασμού μέσω τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Τουρκίας, των ΗΑΕ και γειτονικών πρώην σοβιετικών κρατών.
Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας αναγνώρισε το δίκτυο «Chip and DIP», έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς ηλεκτρονικών ειδών της Ρωσίας, ως βασικό προμηθευτή πολλών από τα ξένα εξαρτήματα. Βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, αλλά όχι από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έκθεση του 2022 από το Royal United Services Institute, πάνω από 450 εξαρτήματα ξένης κατασκευής εντοπίστηκαν σε ρωσικά όπλα που βρέθηκαν στην Ουκρανία, με 318 από αυτά να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του πυραύλου Banderol είναι το χαμηλό του κόστος, σύμφωνα με τον John Hardie, ειδικό στα όπλα και αναπληρωτή διευθυντή του προγράμματος για τη Ρωσία στο Foundation for Defense of Democracies.
«Αυξάνει το βάθος κρούσης και την ικανότητα της Ρωσίας να εκτοξεύει πυραύλους σε μεγαλύτερους αριθμούς», δήλωσε στην Telegraph. «Η Ουκρανία είναι αρκετά επιτυχημένη στην κατάρριψη ρωσικών πυραύλων, αλλά όσο περισσότερο η Ρωσία μπορεί να εκτοξεύει (πυραύλους), τόσο πιο πιθανό είναι να περάσουν και τόσο περισσότερο η Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους περιορισμένης διαθεσιμότητας πυραύλους αναχαίτισης».