Σε μια Ευρώπη που συνειδητοποιεί πλέον την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία και ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, ένας γαλλικός τεχνολογικός και αμυντικός κολοσσός επενδύει σταθερά και δυναμικά στην Ελλάδα. Η Thales, με 50 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη χώρα, διευρύνει το αποτύπωμά της, ανοίγοντας νέα κεφάλαια στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας.
Η Pascale Sourisse, Senior Executive Vice-President και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία επισκέφτηκε τη χώρα μας για τη διεθνή έκθεση DEFEA, μίλησε αποκλειστικά στη «Ν» για το μέλλον της ελληνικής άμυνας, τη νέα ευρωπαϊκή γεωστρατηγική πραγματικότητα και τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.
Με προσωπική εμπειρία δεκαετιών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του διαστήματος και της άμυνας, και ενεργό ρόλο στον μετασχηματισμό της Thales σε παγκόσμια δύναμη με κύκλο εργασιών 20,6 δισ. ευρώ το 2024, η κα. Sourisse γνωρίζει καλά τη σημασία της τεχνολογικής υπεροχής σε περιόδους γεωπολιτικής ρευστότητας. Το μήνυμα που στέλνει; Η Thales είναι εδώ για να μείνει – και να επενδύσει περισσότερο.
Από τα Mirage και τα Rafale μέχρι την κυβερνοασφάλεια και από τις φρεγάτες έως τη συνεργασία με πανεπιστήμια, η εταιρεία «τρέχει» σε όλα τα μέτωπα στην Ελλάδα. Και σκοπεύει να πάει πολύ παραπέρα.
Πολυσχιδής παρουσία, σαφές όραμα
Η σχέση της Thales με την Ελλάδα έχει βάθος μισού αιώνα, αλλά σήμερα αποκτά νέο νόημα. «Η στρατηγική μας για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια είναι να ενισχύσουμε την παρουσία μας. Θέλουμε να εξυπηρετούμε τους Έλληνες πελάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», λέει η κα. Sourisse. Και αυτό δεν αφορά μόνο εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά ολόκληρο το φάσμα δραστηριοτήτων της εταιρείας – από την άμυνα και την αεροναυπηγική έως την τεχνολογία και την κυβερνοασφάλεια.
Η Thales, με πάνω από 83.000 εργαζομένους σε 68 χώρες, δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς: άμυνα, αεροδιαστημική (συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων) και ψηφιακές τεχνολογίες / κυβερνοασφάλεια. Στην Ελλάδα, έχει συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα κεφάλαια της στρατιωτικής εξέλιξης της χώρας.
Από τα Mirage στα Rafale και στα συστήματα νέας γενιάς
«Με την Πολεμική Αεροπορία έχουμε μια μακροχρόνια συνεργασία, ξεκινώντας από τα Mirage, συνεχίζοντας με το Crotale και φτάνοντας σήμερα στο πρόγραμμα Rafale», λέει. Στα Rafale, η Thales προμηθεύει κρίσιμα συστήματα: αεροηλεκτρονικά, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, επικοινωνίες, αισθητήρες. «Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τα συστήματα και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για συστήματα νέας γενιάς στον τομέα της αεράμυνας και της εναέριας επιτήρησης».
Η Thales Hellas έχει αναλάβει επίσης την εγκατάσταση και υποστήριξη του συστήματος Air Command and Control System (ACCS) για το NATO στη Λάρισα, ενώ Έλληνες μηχανικοί της εταιρείας το υποστηρίζουν σε όλη την Ευρώπη.
Στρατηγικός εταίρος του Πολεμικού Ναυτικού
Η Thales προμηθεύει επίσης συστήματα μάχης, ραντάρ, ηλεκτρονικά και επικοινωνίες για μεγάλο μέρος των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Έχει ρόλο κλειδί στις φρεγάτες Belharra σε συνεργασία με τη Naval Group, ενώ συμμετέχει και στο πρόγραμμα MEKO, με προοπτική την αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων και την προσθήκη νέων πλατφορμών.
«Υπάρχει ενδεχόμενο απόκτησης και τέταρτης φρεγάτας. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τη Naval Group», σημειώνει ενώ προσθέτει ότι η Thales ενδιαφέρεται για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε υποβρύχια και άλλες ναυτικές υποδομές.
Η «επόμενη γενιά» λύσεων στον Στρατό
Η Thales έχει προμηθεύσει στο παρελθόν τον Στρατό με τακτικά ραδιοσυστήματα και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου. Σήμερα, συζητά με το Υπουργείο Άμυνας για την επόμενη γενιά συστημάτων – με δίκτυα επικοινωνίας, λύσεις διαλειτουργικότητας και ψηφιακές εφαρμογές πεδίου.
Δορυφόροι και ψηφιακός μετασχηματισμός
Η Thales διατηρεί συνεργασία και με εμπορικούς φορείς, όπως η Hellas Sat, και συμμετέχει σε στρατιωτικά προγράμματα δορυφορικών επικοινωνιών που βρίσκονται υπό σχεδιασμό.
Παράλληλα, επενδύει σε προγράμματα ψηφιακής ταυτότητας και ασφαλών εγγράφων με κρατικούς φορείς.
Ο Όμιλος δεν περιορίζεται στις εξαγωγές τεχνολογίας. Θέλει ενεργό ελληνικό ρόλο. «Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα για τον εντοπισμό ελληνικών εταιρειών που μπορούν να ενταχθούν στην παγκόσμια εφοδιαστική μας αλυσίδα. Τις επιλέγουμε, τις υποστηρίζουμε και τις ενσωματώνουμε σε διεθνή έργα.
Πρόκειται για μια τεράστια εξαγωγική ευκαιρία τόσο για τις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και για τη χώρα», εξηγεί η κα. Sourisse.
Στόχος είναι και η συνεργασία με πανεπιστήμια, τόσο για πρόσληψη ταλέντων όσο και για την από κοινού ανάπτυξη καινοτομίας. Παράλληλα, η Thales αυξάνει το ανθρώπινο δυναμικό της στην Ελλάδα, ώστε η Thales Hellas να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο υποστήριξης των ελληνικών πελατών αλλά και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά έργα.
«Είναι τεράστιο πλεονέκτημα να μπορείς να στηριχθείς σε Έλληνες εργαζομένους», σημειώνει, αφού η τοπική υποστήριξη κάνει τη διαφορά.
Ελλάδα και Re-arm Europe:
Παράλληλες πορείες
Η κα. Sourisse βλέπει απόλυτη σύμπλευση μεταξύ του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας ύψους 25 δισ. ευρώ και της στρατηγικής «επαναεξοπλισμού» της Ευρώπης.
«Πρέπει να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, γιατί πραγματικά επιθυμούμε να σταθούμε δίπλα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε αυτό το μεγάλο αμυντικό σχέδιο. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην τοπική ανάπτυξη τεχνογνωσίας και κατανοούμε τι σημαίνει για έναν πελάτη να θέλει να αποκτήσει πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο της λύσης που προμηθεύεται. Και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία».
Το σχέδιο Re-arm Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις 800 δισ. και πρόσβαση σε 150 δισ. ευρώ με ευνοϊκά δάνεια. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ευρώπη πλέον συνειδητοποιεί πόσο σημαντικό είναι να αναπτύξει τη δική της κυριαρχία, ώστε να μπορεί να φροντίζει για την ασφάλειά της και να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις. Είναι ζήτημα ελέγχου της μοίρας σου. Να μπορείς να αποφασίζεις μόνος σου», αναφέρει.
Ενίσχυση των αποθεμάτων
Πού έχει μείνει πίσω η Ευρώπη, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει; «Η Ευρώπη έχει επενδύσει σημαντικά στην έρευνα και την ανάπτυξη και διαθέτει ήδη πολλές τεχνολογίες. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να επιταχύνουμε την παραγωγή – να φτάσουμε στις κατάλληλες ποσότητες σε διαθέσιμες λύσεις», αναφέρει και εξηγεί: «Στο παρελθόν, ακόμη και τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη δεν αντιμετώπιζε ως σοβαρή απειλή το ενδεχόμενο πολέμου στα σύνορά της, ούτε θεωρούσε ότι η ασφάλειά της μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Γι’ αυτό, όσον αφορά στα αποθέματα πυρομαχικών, τα περισσότερα κράτη δεν είχαν επενδύσει αρκετά. Τώρα όμως, αυτό που απαιτείται είναι αύξηση των αποθεμάτων και των διαθέσιμων λύσεων».
Σχολιάζει δε: «Ορισμένοι λένε ότι αν όλες οι χώρες αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ο κόσμος θα γίνει πιο επικίνδυνος, επειδή όλες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να πολεμήσουν. Εγώ το βλέπω εντελώς αντίθετα. Είναι θέμα αποτροπής. Αν είσαι καλά εξοπλισμένος, αν είσαι ισχυρός, αυτό θα πείσει τον αντίπαλό σου ότι δεν πρέπει να επιτεθεί».
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα
Η Thales ηγείται και στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με περισσότερους από 600 ειδικούς και στόχο τους 800 μέχρι το τέλος του έτους, η εταιρεία έχει ήδη ενσωματώσει AI σε πάνω από 100 προϊόντα. Από τα ραντάρ μέχρι τα αναγνωριστικά pods για Rafale, η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων και αυξάνει την ακρίβεια.
Το Talios pod συλλέγει τεράστιες ποσότητες εικόνων. Ο πιλότος πρέπει ταυτόχρονα να πετάει, να εντοπίζει και να στοχοποιεί. Η ΑΙ μειώνει το φορτίο και βοηθά στην κατανόηση των δεδομένων, την αναγνώριση στόχων και τον έλεγχο της επιτυχίας της αποστολής. «Το γνωστικό φορτίο για τον πιλότο είναι τεράστιο. Γι’ αυτό η τεχνητή νοημοσύνη είναι απολύτως κρίσιμη – για να μπορεί να επεξεργάζεται τα δεδομένα με πολύ μεγάλη ταχύτητα και να βοηθά αμέσως τον χρήστη, τον πιλότο, να αναγνωρίσει αν αυτό που βλέπει είναι όντως ο στόχος, τι είδους στόχο έχει μπροστά του, τι είδους όχημα ή κτίριο, και αν αυτός είναι πράγματι ο στόχος της αποστολής. Και στη συνέχεια, να ελέγξει αν ο στόχος έχει καταστραφεί ή όχι», εξηγεί.
Η μονάδα CortAIx της Thales είναι ο επιταχυντής ΑΙ του Ομίλου, που σχεδιάζει λύσεις για τις ένοπλες δυνάμεις, τους κατασκευαστές αεροσκαφών και κρίσιμες υποδομές.
Το μήνυμα στις γυναίκες
Της ζήτησα να κλείσουμε τη συνέντευξη με ένα μήνυμα για τις γυναίκες που θέλουν να μπουν στον χώρο της STEM και της άμυνας με βάση και τη δική της εμπειρία.
«Πάντα ήμουν χαρούμενη που εργαζόμουν σε έναν τομέα που αγαπώ πραγματικά. Ξεκίνησα από τις τηλεπικοινωνίες και το διάστημα και στη συνέχεια πέρασα στην άμυνα. Όλοι αυτοί οι κλάδοι έχουν στο επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και τα υπερσύγχρονα συστήματα. Είχα επίσης πάντα ως στόχο να δουλεύω με διεθνείς ομάδες, με πελάτες από όλο τον κόσμο, γιατί θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά πλούσιο και δημιουργικό να συνεργάζεσαι με διαφορετικές κουλτούρες και να προσαρμόζεσαι σε διαφορετικά περιβάλλοντα από χώρα σε χώρα. Η συμβουλή μου, λοιπόν, προς τις νέες γυναίκες που μπορεί να ενδιαφέρονται είναι απλή: να το τολμήσουν», λέει.
«Αν σε ενδιαφέρουν οι επιστήμες, αν σου αρέσουν τα μαθηματικά, η φυσική, οι ευκαιρίες που μπορείς να βρεις αξιοποιώντας την επιστήμη είναι πραγματικά αμέτρητες. Είναι κάτι πολύ δημιουργικό και ικανοποιητικό», τονίζει.
Η συμβουλή της; Να μην υπερβάλλεις τη σημασία των εμποδίων. «Αν αντιμετωπίσεις μια δυσκολία, θα δεις εκείνη τη στιγμή τι χρειάζεται να κάνεις για να την ξεπεράσεις. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν λύσεις».