Skip to main content

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Shutterstock

Πολλά περιμένει βέβαια η Ε.Ε. από τη Γερμανία, καθώς η νέα κυβέρνηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς ξεκινά επισήμως σήμερα, τα πρώτα της βήματα

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση μέχρι στιγμής από τον Λευκό Οίκο για τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που προσέφερε η Κομισιόν για την αγορά περισσότερων αμερικανικών προϊόντων, με στόχο τη μείωση του ετήσιου εμπορικού ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει άλλωστε, ότι το εμπορικό έλλειμμα με την Ε.Ε. είναι πολύ μεγαλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο, μόλις παρέλθει δηλαδή η «ανακωχή» των 90 ημερών.

Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε ποια κατεύθυνση θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., οι οποίες σίγουρα θα είναι περίπλοκες, λόγω και της «απρόβλεπτης φύσης» του Αμερικανού προέδρου.

Η αίσθηση Ευρωπαίων αξιωματούχων με τους οποίους συνομίλησε η «Ναυτεμπορική», είναι ότι η πίεση που ήδη δέχεται ο Τραμπ στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, τον έχει κατά κάποιο τρόπο πείσει να είναι πιο προσεκτικός.

Αυτό δεν απαλλάσσει βέβαια την Ε.Ε. από την αβεβαιότητα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι προβλέψεις άλλωστε του ΔΝΤ, αλλά και της Standard & Poor’s, δεν είναι και τόσο ευοίωνες .

Το χειρότερο είναι όμως ότι η Ε.Ε. δεν φαίνεται να έχει τα εργαλεία στο τραπέζι για να προωθήσει την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Ακόμη και όσον αφορά το σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης, μόνο 16 από τις 27 χώρες μέλη – ανάμεσά τους και η Ελλάδα-φαίνεται να επιθυμούν να καταφύγουν στην εθνική ρήτρα διασφάλισης που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μεγάλες δυνάμεις, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αρνούνται μέχρι στιγμής να το κάνουν.

Τα βλέμματα στο Βερολίνο

Πολλά περιμένει βέβαια η Ε.Ε. από τη Γερμανία, καθώς η νέα κυβέρνηση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς ξεκινά επισήμως σήμερα, τα πρώτα της βήματα.

Η Γερμανία θα επιχειρήσει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, που μπορεί να φτάσει το ένα τρισ.ευρώ. Αλλά τα αποτελέσματα των επενδύσεων αυτών  θα είναι ορατά μέχρι το τέλος του έτους, όπως φαίνεται να υποδηλώνουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ που κάνουν λόγο για μηδενική ανάπτυξη για τη Γερμανία.

Όπως γράφει εύστοχα η FAZ, «o Μερτς φέρνει μαζί του ό,τι χρειάζεται κανείς για να επιβιώσει στη «ζώνη θανάτου» στην κορυφή του πολιτικού συστήματος: ακλόνητη βάση αξιών, σαφείς πολιτικές ιδέες, αναλυτικό μυαλό και ένα  ισχυρό σύνταγμα. Αλλά το δέρμα του χρειάζεται ακόμα να γίνει πιο παχύ, επειδή θα δέχεται επίθεση από παντού»

Η Ε.Ε. αναμένεται να αντιμετωπίσει επίσης προβλήματα, όσον αφορά τις σχέσεις με το Πεκίνο: Ο κίνδυνος να κατακλυστεί η Ευρώπη από φθηνά κινεζικά προϊόντα, αν ο Τραμπ κλείσει την πόρτα στην Κίνα, δεν είναι αμελητέος για την οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα για τις Βρυξέλλες, θα ήταν σημαντικό να γίνει διάλογος με το Πεκίνο. Η Κίνα άλλωστε, μπορεί να προμηθεύει πολλά από τα απαραίτητα υλικά για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης. Αλλά αν η Ε.Ε. τα βρει με τον Τραμπ, θα αναγκαστεί να είναι πολύ προσεκτική στις συναλλαγές της με τον ασιατικό γίγαντα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή…